АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Флюктуоризація

Читайте также:
  1. ДОЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЧИННИКІВ
  2. Поради студенту.
  3. Ситуаційні завдання

Флюктуоризація — це метод електролікування з вико­ристанням змінного струму звукової частоти слабкої сили і низької напруги з шумовим спектром. Такий струм складається з хаотичного змінення синусоїдальних коливань в діапазоні від 20 Гц до 20 кГц. Цей струм був запропонований Л.Р.Рубіним в 1964 році.

При флюктуоризації внаслідок безпорядної зміни струму виключається можливість адаптації тканин. Клінічні і експе­риментальні дослідження показали, що флюктуоризація по­силює кровообіг і лімфообіг, підвищує проникливість судин, покращує трофіку тканин і процеси регенерації за рахунок епітелізації ран. Флюктуоризуючі струми (ФС) викликають знеболюючу та протизапальну дію, сприяють обмеженню за­палення та його розсмоктуванню. У випрямленому режимі флюктуоризуючі струми використовують для введення ліків (флюктуоелектрофорез). В теперішній час використовують три форми флюктуоризуючих струмів:

1. Перемінний двополярний симетричний електричний струм;

2. Перемінний двополярний асиметричний (несимет­ричний) електричний струм;

3. Постійний однополярний електричний струм.

Третя форма флюктуоризуючого струму використовується для флюктуоелектрофорезу. Кількість ліків, які вводяться в організм людини, приблизно в 4 рази менше, чим при тра­диційному електрофорезі і діадинамо- та амиліпульсфорезі. Глибина проникнення ліків при флюктуоелектрофорезі незначна і лікарський препарат затримується і де­понується в поверхневих тка­нинах. При виборі лікарського препарату потрібно викорис­товувати однонаправляючі препарати з флюктуючим стру­мом. В цьому випадку виникає посилення терапевтичного ефекту. При флюктуофорезі потрібно використовувати на­ступні препарати: нікотинову кислоту, папаверін, но-шпу, еуфілін та інші. Флюктуофорез ефективний у тому випадку, коли патологічне вогнище знаходиться в поверхневих шарах і за своїми розмірами займає невелику площу тіла.

Техніка і методика проведення процедури.

Для флюктуоризації використовується апарат"АСБ-2", "АСБ-2-1" (апарат для зняття болю), "ФС-100-4" (апарат флюктуоризації стоматологічний). При проведенні флюктуоризації елек­троди розміщують поперечно або поздовжньо, добре їх фіксують. Силу струму збільшують до появи почуття знеболення та вібрації. За щільністю використання струму розрізняють малу (1 мА/см), середню (2 мА/ см) і велику (більше 2 мА/см) При флюктуофорезі використовують тра­диційні електроди, як при електро­форезі. Малу щільність сіру му використовують для зняття 6ольового синдрому, середню щільність для протизапальної дії. Тривалість процедури 10-20 хв. Курс лікування — від 10 до 20 процедур, поводиться щоденно або через день.

Показання. Стоматологічні захворювання після опе­ративного лікування гострих гнійних запальних процесів (флег­мони, абсцеси, паротити, хвороби слинних залоз), артрит ниж­ньощелепного суглобу, невралгії язиково-пролигового нерва, під'язикового нерва, альвеоліт, парадонтоз, деформуючий артроз, артралгії, міозити, міалгії.

Протипоказання. Новоутворення, крововилив або кровотеча, тромбооблітеруючі процеси, декомпенсовані зах­ворювання системи кровообігу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)