АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхування пасажирів і власників транспортних засобів

Читайте также:
  1. Боротьба трудящих сільського господарства проти гноблення монополій І великих землевласників у капіталістичних країнах. Аграрні програми комуністичних І робітничих партій
  2. Використання спеціальних несправжніх (імітаційних) засобів.
  3. Виникнення та розвиток страхування
  4. Г. Страхування електронних пристроїв.
  5. Глава 25. Медичне забезпечення, одноразова грошова допомога та страхування
  6. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  7. Глава 37. Зберігання товарів, транспортних засобів комерційного призначення на складах органів доходів і зборів
  8. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  9. Дайте характеристику платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
  10. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  11. Динаміка договірних правовідносин страхування як способу забезпечення зобов’язань
  12. Добровільне медичне страхування та його значення.

Відповідно до постанови Кабміну України “Про внесення змін і доповнень у деякі постанови Кабміну України” від 27.05.2000р. №842 експлуатація транспортних засобів без наявних у власника (водія) діючого договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів не допускається. Крім того, обов'язково здійснюється страхування пасажирів на міжміському транспорті і при наданні автомобіля напрокат (RENT a car) у цих випадках транспортний квиток або прокатний лист виконують роль також і страхового поліса. Так порядок здійснення обов'язкового особистого страхування від нещасних випадків пасажирів залізничного, морського, автомобільного й електротранспорту визначає “Положення про обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті”, затверджене Постановою Кабміну України від 14.08.1996р.№959.

Відповідно до цього положення застрахованими вважаються пасажири з моменту оголошення посадки в морське або річкове судно, потяг, автобус до моменту завершення поїздки. Страховий платіж включається у вартість квитка й утримується з пасажира транспортною організацією в розмірі до 2% від вартості проїзду в національній валюті України. Страхова сума складає 500 неоподаткованих мінімумів. Страховими випадками вважаються:

· Загибель або смерть застрахованого внаслідок нещасного випадку на транспорті;

· Одержання застрахованим травм унаслідок нещасного випадку на транспорті при призначенні йому інвалідності;

· Тимчасова втрата застрахованим працездатності внаслідок нещасного випадку на транспорті.

При втраті здоров'я внаслідок страхового випадку застрахований одержує суму, пропорційну відсоткові втрати здоров'я. Інвалідність установлена медичною комісією, передбачає виплати сум у такому порядку:

1 група – 90% страхової суми;

2 група - 75% страхової суми;

3 група – 50% страхової суми.

У випадку загибелі або смерті застрахованого в результаті нещасного випадку на транспорті родини загиблого або його спадкоємцеві виплачується 100% страхової суми.

Для власників автотранспорту існує такий вид страхування, як “автокаско”, що передбачає страховий захист від будь-яких збитків, що можуть виникнути внаслідок ушкодження, повної загибелі або втрати автотранспортного засобу або окремих його частин за настання обумовлених у страховому полісі подій.

При поїздках за кордон на автотранспорті необхідним є оформлення страхування цивільної відповідальності власника автотранспорту перед третіми особами – так називана “Зелена карта”. Поліс “зеленої карти” має термін дії від 15 днів до одного року і є дійсним для країн західної і Східної Європи, Туреччини, Ізраїлю, Тунісу, Марокко, Ірану, Іраку. У країнах східної Європи – Польщі, Болгарії, Румунії, Чехи, Словаччини існує також інший вид полісів “ Синя карта” термін дії якої від 5 днів до одного року. У країнах Скандинавії з 1991р. діє страховий поліс за назвою “Д-карта”, згідно якого на границі з іноземного власника автомобіля стягується страхова плата з розрахунку не менш чим за місяць перебування. Додаткова плата – 50% стягується у випадку, якщо автомобіль має причіп.

Але тип страхування “Зелена карта” превалює. Практично всі європейські країни є членами міжнародної системи автострахуванняя “зелена карта” і між ними підписані двосторонні угоди про взаємне визнання національних полісів. У 1998р. Україна приєдналася до системи “Зелена карта”, підписавши Єдину угоду країн-учасниць. Відповідно до листа Моторного страхового бюро України №715 від 29.05.1998р. з 1 червня 1998р. введена в дію українська “зелена карта” для транспортних засобів, зареєстрованих в Україні. 11 страхових компаній України одержали право її реалізації. Умови страхування, форма полісів, тарифні ставки по цьому виду страхування затверджений Моторним страховим бюро України і є єдиним для усіх вітчизняних страхових компаній. Українська “зелена карта” діє без установлених франшиз, тобто за результатами розгляду претензії потерпілому в повному обсязі виплачується страхове відшкодування в розмірі фактичних витрат на ремонт транспортного засобу або фактичного ушкодження здоров'я постраждалих осіб.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)