АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цікаві історичні факти

Читайте также:
  1. Анкета «Усі професії цікаві»
  2. Вирішення карибської кризи та й історичні уроки, настанови.
  3. Змістовий модуль 2. Історичні особливості і наслідки Реформації.
  4. Ідейно-історичні передумови виділення господарського права в самостійну галузь права
  5. Історичні джерелами вчення Гіппократа
  6. Історичні етапи
  7. Історичні передумови виникнення кейнсіанства
  8. Історичні передумови виникнення, зміст та етапи маржинальної революції
  9. Історичні умови виникнення філософії Київської Русі
  10. Історичні умови. Освіта і наука
  11. Історичні чинники
  12. Тема 1.7. ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ РУКОПИСНОЇ КНИГИ В СВІТІ

- Монети, які нині чеканять на державних монетних дворах, - це найдавніший вид грошей: у Стародавній Греції монети почали чеканити ще в VIII – VII вв. до н.е. У Римі перший монетний двір був заснований при храмі Юнони-Монети, звідки і пішла назва "монета". Матеріалом для виготовлення монет зазвичай слугують спеціальні сплави, що мають стійкість до стирання оскільки монета так швидко переходить з рук в руки, що м’який метал не прослугував би і року. Метал, що йде на виготовлення монети, не повинен реально коштувати стільки, скільки на ній зазначено. Ця аксіома дозволила монархам усього світу займатися “псуванням монет” - так називали в старовину виготовлення монет, метал яких коштував дешевше за номінал. Наприклад, за час свого правління Петро I удвічі знецінив карбованець, скоротивши саме в такій пропорції кількість срібла, що витрачалося на карбування карбованця. При правлінні Олексія Михайловича, що повелів вилучити з обігу всі срібні монети, а замість них карбувати монети того ж номіналу, але з міді, грошовий експеримент закінчився повстанням у 1623 р., що ввійшло в історію за назвою “Мідного бунта”.

- Паперові гроші - відносна новинка грошового світу. Уперше вони були пущені в обіг в Стародавньому Китаї в IX ст. Утім, і в інших країнах широко користувалися замінниками “дійсних грошей”, тобто монет із шляхетних металів. Номінал таких знаків оплати засвідчувався печаткою государя чи особистою печаткою купця або банкіра. Наприклад, на Русі замість грошей використовували шматочки штемпельованої шкіри. А в Китаї імператор Хубілай у XIII в. повелів чеканити гроші з кори шовковичного дерева, завіряючи їх своєю імператорською печаткою.

- У країнах західної цивілізації піонером у справі широкого випуску паперових грошей стали Північноамериканські Штати (передтеча нинішніх Сполучених Штатів Америки) – у 1690 р. такі грошові знаки став друкувати штат Массачусетс. У Європі першої вирішила перейняти американський досвід Франція – у 1716-1720 р. відомий економіст і банкір Джон Ло почав друкувати банкноти Королівського банку.

- Виявляється, знайоме усім слово "газета" зобов'язано своїм походженням дрібній мідній монеті "газета", що чеканила в XVI в. Венеціанська республіка. Коли в 1566 році у Венеції з'явилося перше друковане видання "Письмові відомості", то його вартість була визначена в одну газету. До цього так звикли, що назва монети міцно закріпилася за назвою видання. Пізніше з італійської слово "газета" перейшло в інші мови.

Кількість грошей в обігу. Тривалий досвід використання грошей навчив людей істині: платіжних засобів у країні повинно бути рівно стільки, скільки потрібно для нормального руху торгівлі і виробництва, - не більше, не менше. Існують дві основні форми грошей: готівкові і безготівкові. Готівкові гроші – паперові гроші і розмінна монета, що фізично переходять від покупця до продавця при розрахунку за товар чи при здійсненні інших платежів. Вони випускаються центральними (державними) банками за дорученням держави. Саме центральним банкам дано виключне право випуску банкнот (емісії грошей). Емісія грошей – випуск у обіг додаткової кількості грошових знаків.

Від чого ж може залежати необхідна країні кількість грошей? Насамперед, це кількість товарів, що продаються на ринках цієї країни, і їхні ціни. Якщо пропозиція товарів і ціни продажу вже сформувалися, то очевидно, що для технічного забезпечення торгівлі потрібна відповідна кількість грошових знаків. Іншими словами, грошей у країні повинно бути стільки, щоб торгові угоди за сформованими цінами могли здійснюватися безперебійно. Досягнення цієї мети залежить ще від одного фактора – швидкості обігу грошей. Швидкість обігу грошей – кількість угод, які кожна грошова одиниця обслуговувала протягом року. Наприклад, припустимо, що в якійсь країні за рік було продано товарів і послуг на 10млн. грошових одиниць, а в обігу знаходилося 2млн. грошових одиниць. На протязі року одна грошова одиниця обернулась п'ять разів (10/2). По динаміці швидкості обігу грошей можна зробити висновок про стан всієї економіки країни. Якщо вона розвивається стабільно, то швидкість обігу грошей буде майже постійною (можливі лише незначні коливання).

Більшість економістів для розрахунку кількості грошей у обігу користуються формулою, запропонованою американським економістом І. Фішером: M V = P Q, де М – грошова маса; V – швидкість обігу грошей; Р – рівень товарних цін; Q – кількість товарів. Відповідно до даної формули, рівень товарних цін визначається за формулою P = , тобто добутком маси грошових знаків та швидкості їхнього обігу, поділеним на кількість товару. На підставі цієї формули Фішер робить висновок, що вартість грошей обернено пропорційна їх кількості. Формула Фішера дозволяє нам у першому наближенні пояснити феномен інфляції з погляду порушень у сфері паперово-грошового обігу. Інфляція – це знецінення грошей, що супроводжується зростанням середнього рівня товарних цін. У рівнянні обміну показник М відбиває не тільки кількість готівкових (кредитно-паперових і металевих розмінних) грошей, але і безготівкову грошову масу (чекові депозити). Сучасний грошовий обіг в більшості країн – це майже на 90% безготівковий обіг (кредитні картки, електронні гроші).

 

1.3. Кругообіг економічної діяльності

Координаційним механізмом, який приводить рішення домогосподарств і підприємств у відповідність одне з одним, є ринкова система, зокрема ринки ресурсів і продуктів.

Розглянемо взаємодію ринкових суб’єктів через аналіз схеми “Кругообіг ресурсів, продуктів і доходу”.

У верхній частині схеми зображено ресурсний ринок. Тут домогосподарства, які безпосередньо або опосередковано (через власність на ділові підприємства) володіють всіма економічними ресурсами, постачають ці ресурси підприємствам.

Підприємства потребують ресурсів, бо саме останні є засобом, за допомогою якого фірми виробляють товари і послуги. Взаємодія попиту і пропозиції на величезну кількість трудових і матеріальних ресурсів встановлює ціну на кожен з них. Платежі, які здійснюють фірми за придбані ресурси, є витратами цих підприємств, але водночас вони становлять потоки заробітної плати, ренти, процента і прибутків домогосподарств, що постачають ці ресурси.

Тепер розглянемо ринок продуктів, показаний у нижній частині схеми. Грошовий доход, що його отримують домогосподарства від продажу ресурсів, не має реальної цінності. Споживачі, образно кажучи, не можуть їсти чи вдягати паперові гроші або монети. Тому через видатки грошового доходу домогосподарства висловлюють свій попит на величезну кількість товарів і послуг. Водночас підприємства поєднують ресурси, які вони придбали, для виробництва і пропозиції товарів та послуг на тих же ринках. З точки зору фірм потік споживчих видатків на товари і послуги становить виторг, або надходження від продажу товарів та послуг.

Ціни, що сплачуються за використання землі, праці, капіталу та підприємницьких здібностей, визначаються на ресурсному ринку, показаному у верхній частині схеми. Фірми виявляють попит, а домогосподарства забезпечують пропозицію на цьому ринку. Ціни на готові товари і послуги визначаються на ринку продуктів, розміщеному у нижній частині схеми. На цьому ринку уже домогосподарства виявляють попит, а фірми забезпечують пропозицію.


 

       
 
 
   

 

 


Рисунок 5.1 – Кругообіг ресурсів, продуктів і доходу

 

Модель кругообігу демонструє складне взаємопов’язане переплетіння процесів прийняття рішень та економічної діяльності. Домогосподарства і фірми є учасниками обох основних ринків, але в кожному випадку діють як протилежні сторони. На ресурсних ринках фірми діють як покупці, тобто на боці попиту, а домогосподарства – як власники ресурсів і постачальники, - є продавцями, тобто на боці пропозиції. На ринку продуктів вони міняються позиціями: домогосподарства, як споживачі, є покупцями і перебувають на боці попиту, а фірми є продавцями і перебувають на боці пропозиції. Кожна група з цих економічних одиниць і купує, і продає.

В сучасній системі ринків можна виділити наступні галузі ринкової діяльності.

Ринок ресурсів називають так тому, що йдеться про обмін або продаж ресурсів – землі, праці та капіталу.

Ринок землі (природних ресурсів) – це купівля та продаж земельних ділянок, джерел сировини, тобто багатства, створеного природою.

Ринок капіталу (капітальних ресурсів) – це купівля та продаж виробничих споруд, устаткування, енергії.

На ринку праці (робочої сили, робочих місць) продаються і купуються трудові можливості людей. Це ринок найму працівників.

На ринку товарів і послуг відбувається обмін готовими товарами і надання різноманітних послуг.

На ринку споживчих товарів продаються продовольчі товари, одяг і предмети домашнього вжитку.

Ринок позичкових капіталів – це сфера купівлі і продажу тимчасово вільних коштів, які використовуються у виробничих цілях.

Ринок цінних паперів – це ринок акцій, облігацій і інших коштовних документів, що приносять доход.

Ринок валют – цей ринок представляють національні і міжнародні установи, через які здійснюється купівля, продаж, обмін іноземних грошових одиниць і грошові розрахунки з іншими державами.

Ринок інновацій – це ринок наукових і дослідно-конструкторських розробок, готових для технологічного освоєння у виробництві.

Ринок духовних благ – це сфера платної реалізації продуктів інтелектуальної діяльності вчених, письменників, художників.

Варто виділити ринок послуг, діяльність якого пов’язана з продажем комунальних, транспортних, освітніх, медичних, консультаційних та інших послуг.

Ринок грошей – це особлива форма ринку, де можна придбати в борг, у кредит грошові засоби та капітальні вкладення. Ключовою установою на цьому ринку є банк.

Проаналізувавши ринковий кругообіг, ми можемо визначити функції ринку:

По-перше, через ринок здійснюється регулювання виробництва товарів і послуг, тобто визначається: що виробляти, як виробляти та для кого виробляти.

По-друге, через ринок здійснюється зв’язок виробників і споживачів. Кожна людина є водночас і покупцем, і продавцем. Вона купує товари необхідні їй для життя або для виробництва власних товарів, а на ринку продає вироблену продукцію, чи свою робочу силу, чи майно.

По-третє, через ринок ведеться облік витрат на виробництво продукції. Ринок визначає не тільки те, що необхідно виробити, а й рівень витрат, на які споживач може погодитись, аби отримати дану продукцію. На ринку користується попитом тільки та продукція, яка може бути придбана за прийнятними для покупця цінами. Виробника ж влаштовує тільки та ціна, яка відшкодовує виробничі витрати і гарантує прибуток.

І, по-четверте, ринок диференціює виробників у процесі конкуренції. За умови ринкової конкуренції здатне вижити лише те підприємство, в якого витрати на виробництво одиниці продукції менші, а прибуток більший порівняно з конкурентами. Якщо витрати перевищують ціни, підприємство зазнає збитків і звільняє місце для більш ефективного виробництва.

Диференціація виробників – це водночас розвиток ефективних підприємств і розорення не ефективних. Конкуренція виробників зазвичай сприяє зниженню ціни й підвищенню якості продукції. Саме в цьому найбільш зацікавлений споживач.

Висновки:

· Дійові особи економіки – це домогосподарства, фірми та держава.

· Гроші – особливий товар, який виконує роль загального еквівалента

· Економічними основами виникнення та існування ринку є розподіл праці та спеціалізація, а також економічна відособленість товаровиробників

· Основні принципи функціонування ринку: приватна власність, свобода підприємництва та вибору, особистий інтерес, конкуренція, система цін

· Економічний крогообіг – це взаємопов'язаний рух ресурсів, товарів, послуг, доходів у вигляді потоків між господарськими суб'єктами

· Уряд може змінювати розподіл доходу, перерозподіляти ресурси і регулювати рівень ділової активності. Структура податків і трансфертних платежів може вагомо впливати на розподіл доходу.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)