АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть трастових операцій

Читайте также:
  1. Правове регулювання розрахункових операцій.
  2. Правовий режим ведення касових операцій.

Довірчі (трастові) операції банків — операції банків з управління майном і фондовими цінностями, виконання інших послуг в інтересах і за дорученням клієнтів на правах довіреної особи. Під трастовими (довірчими) операціями з цінними паперами розуміють діяльність комерційних банків у ролі довіреної особи своїх клієнтів з управління ЦП від свого імені на власний розсуд із зобов'язанням збереження та примноження капіталу клієнта за визначену, як правило, процентну винагороду від приросту активів клієнта.

Трастова справа виникла і розвивалася в США на основі ряду специфічних інститутів, що існували в цивільному праві англосаксонских країн. Свого часу Американська асоціація банкірів дала таке визначення трастової справи: «Це функція виконання заповітів, управління власністю за дорученням і виконання агентських доручень у всіх доречних випадках для фізичних осіб, товариств, асоціацій, господарських корпорацій, а також для публічних суспільних, навчальних, культурних і добродійних установ і урядових органів». З кінця XIX століття трастова справа все більше концентрується в руках комерційних банків. У сучасних умовах, навіть коли довіреною особою є, скажімо, юридична фірма або індивідуальна особа, фактично операції проводить банк, що діє як агент. Трастові операції являють собою довірчі операції — послуги, які надають комерційні банки своїм клієнтам, тобто юридичним і фізичним особам. Розвиток трастових операцій став можливим в умовах накопичення визначеного багатства і станів як окремими особами, так і різними компаніями, корпораціями і фірмами. У більшості країн надання подібних послуг узяли на себе комерційні банки, які здійснюють такі функції: облік операцій, збереження цінностей у своїх сейфах, депозитні операції, операції з цінними паперами, а також фінансовий аналіз і прийняття рішень. При виконанні трастових операцій комерційний банк може виступати в двох ролях: Становитиме повне представником клієнта, який розпоряджається його майном самостійно в межах договору; Виконувати строго конкретні операції з власністю клієнта за його дорученням.

У зарубіжній практиці під трастовыми операціями розуміють операції банків чи фінансових установ із управління майном і виконання інших послуг за дорученням й у інтересах клієнтів на правах його довіреної лица.

У виконанні вітчизняної літературі траст характеризують як особливу форму розпорядження власністю, визначальну права на майно, передане в трастове управління, щодо розподілу прибутку, отриманого результаті цього управління, і становить відносини між засновником трасту, довірчим власником (розпорядником) і бенефициаром.

Розпорядником трасту є обличчя, призначені засновником для управління цим майном. Як майна можуть виступати як рухоме і нерухомого майна, а й кошти, дорогоцінні метали, акції та інші цінних паперів, що дозволяє сконцентрувати велика кількість дрібних вкладів з метою їхнього подальшого інвестування на найприбутковіші проекти. Обов'язки і право розпорядника трасту визначаються законодавством і договором траста.

Обличчя, на користь якого було укладено договори про заснування трасту, називається бенефициаром. Їм може бути як третя особа, і сам засновник траста.

Сутність довірчих операцій залежить від передачі клієнтами банкам свого майна (без передачі права власності) на подальше інвестування цих від імені їхніх власників за їхніми дорученням на ринках для одержання прибутку, з якою банки стягують певну платню як комиссии.

Більшість банків пропонує своїх клієнтів попередньо укласти договір, визначальний основні тези їх майбутньої співпраці. Згідно з договором ділові взаємовідносини банку і клієнта будуються на взаємній довірі. Банк офіційно надає свої послуги клієнту по виконання вказівок останнього, і запевняє клієнти на тому, що він може покластися на компетентність банківських працівників та його високий професіоналізм. Усі права представництва чи розпорядження грошовими засобами, цінними паперами та інші цінностями мають силу до того часу, поки від клієнта вступить спеціальне письмове вказівку про їхнє скасування чи приостановлении.

Виникнення у світовому банківської практиці трастових операцій як різновиду комиссионно-посреднических послуг, які надають комерційними банками своїх клієнтів, та його швидкий розвиток викликано цілою низкою об'єктивних причин, а саме:

- проблема банківської ліквідності і тенденції зниження дохідності традиційних видів позичкових банківських операцій, і навіть прагнення банків забезпечити виконання однією з ключових завдань- підвищення дохідності операцій за збереження сприятливі рівня ліквідності.

- зросла зацікавленість банківської клієнтури (як юридичних, і фізичних осіб) отриманні ширшого набору пропонованих послуг від банка.

- загострення конкуренції над ринком позичкових капіталів, боротьба банків за приваблювання клієнтів і винахід із метою нових услуг.

- при трастових операціях виникають великі змогу залучення коштів, отже розширюються джерела доходов.

- трастові операції зумовлюють додаткове розширення кореспондентських відносин банку, сприяють поліпшенню її положення на міжбанківському ринку й підвищенню репутації і имиджа.

З іншого боку розвиток трастових операцій можна було за умов накопичення певного багатства, станів як окремими особами, і різними компаніями корпораціями і фірмами. У результаті виникає необхідність правильно й вигідно розпоряджатися такими видами багатства (кошти, акції, облігації, предмети мистецтва, дорогоцінні метали та інших.) і передавати в руки тих установ, які можуть опинитися здійснювати управління ними. Це викликало розвиток трастових послуг.

До послуг траст-відділу банку зазвичай належить:

- Збереження цінних паперів.

- Ведення щомісячних бухгалтерських записів клієнта.

- Одержання платежів від імені клієнта за дорученням, включаючи відсотки, дивіденди, орендні платежи.

- Купівля і продаж цінних паперів кредитів та від імені клієнта, проведення розрахунків із продавцями і покупцями.

- Консультаційні услуги

- Прийняття цільових вкладів громадян і організації для придбання нерухомості і автомобилей.

- Створення пенсійних фондів організацій корисною і фондів асоціацій громадян (приватних пенсійних фондів, вклади у яких гарантуються акціями фонду) із управління майном і виконання інших послуг за дорученням й у інтересах клієнтів на правах його довіреної лица.

Окрім перерахованих вище послуг, трастові компанії предлагают:

- реєстрацію приватних фірм по закордонах, - прийняття у управління нерухомості чи іншого майна у країні й за границей,

- інвестування коштів клієнти на операції із високим нормой

Зацікавленість клієнти напередачі трастової компанії банку окремих функцій із управління його майном пояснюється можливостями використання практичний досвід та професіоналізму співробітників организации-доверенного особи, що спеціалізуються з наданні що така послуг. Довірена особа прагне діяти із найбільшою вигодою для клієнта, постійно розширюючи сферу діяльності довірителя.

За характером розпорядження довіреної власністю трасти діляться на активні і пасивні. Власність, яка перебуває у активному трасті, може продаватися, віддаватися позичає, закладатися, тобто видозмінюватися без додаткового згоди довірителя. Такі активні операції характерні для банків. Пасивні трасти є послуги з управлінню певним майном, яка може бути продано чи закладено довіреною особою.Такі операції опиняються у основному трастовыми фірмами, що спеціалізуються на управлінні будь-яким виглядом власності клиентов.[2, ст.189]

Трастові операції діляться на три основні категорії:

1. Персональні трастові послуги (для окремих громадян).

2. Інституціональш трастові послуги, що робляться на підставі: а) договорів між емітентом довгострокових боргових зобов'язань або заставником і юридичною особою, що управляє цими зобов'язаннями (або заставою); б) договори між компанією або іншою юридичною особою-власником і трастовою компанією, що пропонує кваліфіковані послуги по керуванню цією власністю.

3. Послуги типу «майстер траст» (надаються банком або трастовою компанією пенсійному фонду або групі інших компаній шляхом управління загальним рахунком довірителів із метою максимізації їхнього прибутку).

Задачі комерційних банків при виконанні трастових операцій:

1.Розширення кола операцій та послуг

2.Розвиток клієнтської бази, поліпшення її якості

3.Проникнення на інші сегменти банківського ринку

4.Отримання додаткового доходу

5.Придбання контролю над фірмами, різними фондами

6.Обхід законодавчо встановлених для банків обмежень за можливостями інвестування коштів в економіку(Пайова участь, фундація, придбання контрольного пакета акцій тощо) 7.Підвищення ролі банку як учасника фондового ринку

Умови, на яких базується трастова (довірча) угода між клієнтом і банком, діють або протягом багатьох років, або в безстроковому порядку. У цих випадках довірена особа повинна працювати безупинно. По фізичних особах трастові відношення обмежуються або життям довірителя плюс 21 рік, або життям двох людей, зазначених у заповіті і живучих у момент смерті спадкоємця, тобто особи, що залишила заповіт. В основному доручення, що випливають із заповіту, продовжуються 20-25 років, а з пожертвування — більше 40 років. Тим часом добродійні стосунки можуть бути безстроковими.

Ефективність функціонування зазначеної системи фінансово-економічних відносин, результативність дій кожного з учасників залежить у тому числі і від правового забезпечення трастових операцій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)