АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Векторелектрокардіографія

Читайте также:
  1. ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАФІЯ

Векторкардіографія — метод динамічного просторового відобра­ження біоелектричної активності серця.

Теоретичною основою методу векторкардіографії є:

1. Електричну активність міокарда а кожен певний момент можна подати як значення і напрям вектора серця, що є сумою елементарних векторів, які виникають у результаті активності окремих м'язових волокон або їх груп.

2. Результуючий вектор починається в електричному центрі серця, який упродовж серцевого циклу не змінює свого положення в просторі.

3. У результаті аміни напряму і значення результуючого вектора утворюється поверхня обертання, параметри якої даюсь і ювну характеристику вектора серця.

Миттєве значення електричного вектора серця за цикл його роботи змінюється як за значенням, так і за напрямом. Цізміни зумовлені послідовним поширенням збуджень поверхнево-м'язовим апаратом серця. Нарис. 7.10 наведено електричні вектори серця, які відповідають окремим моментам поширення хвилі збудження по шлуночках серця, суміщені між собою. Точка прикладання початку інтегрального електричного вектора серця постійна і називається електричним центром серця. Вона розташована у вузлі міжпередсердно-шлункової перетинки. Кінці векторів описують петлю в площині, яка певною мірою суміщається з площиною трикутника

Рис. 6

 

Динамічна реєстрація значення і напрямку електричного вектора серця в просторі за серцевий цикл утворює векторну діаграму (рис.6).

За повний цикл роботи серця кінець електричного вектора серця описує три петлі, що відповідають зубцям електрокардіограми Ρ, Τ комплексу QRS.

Векторелектрокардіограми можна отримати в результаті додаван­ня двох відведень. Відведення вибирають так, щоб лінії, що сполучають точки накладання електродів, були взаємно перпендикулярними. Якщо подати на відхиляючі пластинки електронно-променевої трубки напругу від двох відведень, то на екрані отримаємо їх суму - векторкардіограму. яка дасть додаткову інформацію про роботу серця.

Прилад для візуального спостереження векторкардіограми називають векторкардіоскопом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)