АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні теоретичні положення

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  3. Аналіз фінансового положення компанії
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  6. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  7. Вихідні положення
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 1. Основні положення
  10. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  11. Глава 39. Загальні положення щодо митного оформлення
  12. Глава 41. Загальні положення щодо митних платежів

Виробничий шум – це невпорядковане сполучення, різних по силі і частоті коливань, що виникають при роботі машин, пристроїв та устаткування на виробництві, що викликають неприємні відчуття.

Виробничий шум характеризується наступними акустичними величинами:

- звуковим тиском;

- інтенсивністю;

- потужністю;

- частотою коливань;

- спектром шуму;

- швидкістю розповсюдження;

- довжиною звукової хвилі;

- сумарним рівнем шуму декількох джерел.

Звуковий тиск визначається амплітудою коливань, чим більше амплітуда, тим голосніше відчувається звук. Слуховий орган людини здатний сприймати досить великий діапазон звукового тиску від 2•10-5 до 2•102 Па. Тому для зручності обчислення та оцінки, звуковий тиск визначається у відносних одиницях – децибелах.

 

(4.1)

 

де р – виміряний звуковий тиск, Па;

р0 – порогове значення, рівне 2•10-5 Па.

Інтенсивність шуму визначається кількістю звукової енергії, що проходить через одиницю площі у Вт/м2. Рівень інтенсивності шуму в дБ рівний:

 

(4.2)

 

де I – інтенсивність звуку, Вт/м2;

I0 – умовний нульовий рівень інтенсивності, рівний 10-12 Вт/м2.

Для спрощення вимірювання в реальних виробничих умовах використовується оцінка шуму по загальному еквівалентному рівню в дБа, який заміряється шумоміром з частотною характеристикою коректування, яка враховує особливості сприйняття та чутливість органу слуху людини.

Акустична потужність визначається кількістю звукової енергії випромінюваної джерелом в одиницю часу, оцінюється аналогічно інтенсивності:

 

(4.3)

 

де W – акустична потужність джерела, Вт;

W0 – умовний поріг акустичної потужності, рівний 10-12 Вт.

Звуковий тиск, інтенсивність і потужність є енергетичними характеристиками шуму.

Частота коливань шуму є однією з основних характеристик, що визначає кількість коливань в одиницю часу (секунду), вимірюється в Герцах – Гц (одне коливання в секунду – Герц).

Орган слуху людини сприймає звукові коливання в діапазоні частот від 16Гц до 20000Гц. Коливання з частотою від 2 до 20Гц відносяться до інфразвукового діапазону, а коливання з частотою понад 20кГц відносяться до ультразвукового діапазону.

По частоті коливання визначають період звукового коливання:

 

(4.4)

 

Період визначається часом між одночасними амплітудами коливань.

Спектр шуму встановлює залежність рівнів шуму від частоти. Для акустичних розрахунків, а також для зручності нормування весь частотний діапазон звукових коливань від 20Гц до 10000Гц розбитий на дев'ять октавних смуг з середньогеометричними частотами 31,5; 63; 125; 250; 500; 1000; 2000; 4000; 80000. Середня частота в октавному діапазоні визначається за формулою:

 

(4.5)

 

де fН, fВ – нижня і верхня частота октавної смуги, Гц.

Наприклад: для октавної смуги 63,5Гц fн=50Гц, а fв=80Гц.

Октавна частота смуг характеризується тим, що верхня гранична частота в 1,5-2 рази перевищує нижню частоту.

Швидкість розповсюдження звукових коливань характеризує процес коливань твердого, рідкого і газоподібного середовища, при якому відбувається передача від одних частинок середовища до інших. На шляху розповсюдження швидкість звукових коливань залежить від пружних властивостей середовища, його густини та температури (в повітрі при t = 20оС швидкість рівна – 340 м/с; а при t = 250оС – 450м/с; для води – 1500 м/с; для льоду – 3200 м/с; для бетону – 4000 м/с; для сталі – 5200 м/с).

Довжина звукової хвилі – є відстанню між сусідніми хвилями і залежить від швидкості розповсюдження (С, м/с) і частоти коливань (f, Гц):

 

(4.6)

 

Чим вище частота коливань, тим коротше довжина хвилі і навпаки, чим нижче частота, тим вона довше.

Сумарний рівень шуму декількох джерел визначається на основі енергетичного сумарного випромінювання окремих джерел.

Для однакових по рівню шуму джерел

 

(4.7)

 

де L1 – рівень шуму одного джерела, дБ;

n – кількість джерел.

За наявності двох і більше джерел шуму з різними рівнями, сумарний рівень визначається почерговим енергетичним підсумовуванням рівнів, починаючи з максимального.

 

(4.8)

 

де LМ – максимальний рівень з сумарних декількох джерел, дБ;

DL1, DL2 … DLi – добавки до максимального LМ або подальшого сумарного рівня шуму, визначається по різниці рівнів L1-L2 з табл. 4.1.

 

Таблиця 4.1.

L1-L2                      
DL 3,0 2,5   1,8 1,5 1,2 1,0 0,8 0,6 0,5 0,4

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)