АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місто Донецьк

Читайте также:
  1. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  2. Вперше термін “ідеологія” (грец. idea — слово, вчення) вжите французьким філософом і економістом Дестютом де Трасі на початку XIX ст. (“Елементи ідеології”).
  3. Донецьк-2014
  4. Донецький економічний район
  5. За змістовими модулями та темами
  6. Змістовий модуль 1
  7. Змістовий модуль 1
  8. Змістовий модуль 1
  9. Змістовий модуль 1 (4) Документація офіційного походження
  10. Змістовий модуль 1. (0-30 балів)
  11. Змістовий модуль 1. Основні тенденції суспільно-економічного і політичного розитку европейських країн у ХVІ ст.-п.п. XVII ст..
  12. Змістовий модуль 2. Історичні особливості і наслідки Реформації.

Виникнення міста Донецьк відноситься до літа 1869 року, коли тут почалося будівництво металургійного заводу. Але на той час на території майбутнього міста вже існували слободи Олександрівка, Григорьївка, Семенівка, хутір Овечий, засновані в XVІІ столітті запорізькими козаками. Їхні жителі поряд із землеробством займалися "копанням земляного вугілля" або "пального каменю " для місцевих нестатків. Петро І, повертаючи в 1696 році з Азовського походу і довідавшись про "пальний камінь", вимовив пророчі слова: "Цей мінерал, якщо не нам, то нашим нащадкам зело корисний буде". Верхів'я ріки Кальмиус, де нині розташованє місто, зберігали великі поклади кам'яного вугілля. На початку минулого сторіччя з'являються дрібні шахти, у 1841 році заробив перший великий рудник Олександрівський.
У квітні 1869 року уряд затвердив договір про початок робіт з видобутку вугілля і будівлі металургійного заводу. Для проведення цих робіт було створено Новоросійське суспільство. Керуючим справами засновники Новоросійського суспільства призначили англійця Джона Юза. Поруч із площадкою, відведеної під спорудження заводу, виникло селище, що злилось із шахтарським селищем Олександрівського рудника і було названио Юзовкой по імені керуючого. 24 січня 1872 року перша доменна піч дала чавун.
У вересні 1873 р. Юзівський завод став працювати по закінченому циклі і незабаром вийшов на перше місце в країні по випуску металу.
У 1872 році почався рух по залізничній лінії Константинівка - Ясинувата - Юзовка - Оленівка, доведеної надалі до Маріуполя. Вона з'єднала завод і рудники з уже діючою залізничною магістраллю Донбасу, що викликало підйом промислового виробництва. Споруджуються машинобудівний і чавунно-ливарний заводи, ремонтні майстерні і шахти. Збільшилася і чисельність населення Юзовки. У травні 1917 року, коли в селищі нараховувалося близько 70 тис. жителів, його перевели в розряд міст. Місто поділялось на дві частини: південну - заводську, де знаходилися промислові будинки, депо, телеграф, невелика лікарня, школа - і північну, з робочими балаганами, базаром, трактирами. У 1924 році Юзовка була перейменована в Сталино. Число її жителів на той час досягло 63708 чоловік, а в 1925 році збільшилося до 80085 чоловік. У липні 1932 року місто стало центром Донецької області. У 1938 році Донецька область розділяється на Ворошиловградскую і Сталінську. Місто залишається центром Сталінської області. До 1941 року в місті знаходилося 223 підприємства союзного і республіканського підпорядкування, 54 - місцевої і кооперативної промисловості.
У 1961 році місто одержало нову назву - Донецьк.
Місто Донецьк є обласним центром та одним з найзначніших промислових міст України. Його економіку представляють 204 підприємства 13 галузів промислового комплексу й більш понад 20 тис. підприемств малого та середнього бізнесу, на яких понад 130 тис. робітників.
Щороку на підприємствах Донецьку добувається 8,5 міл. тон вугілля, виплавляється 1,3 міл. тон чавуну, 1,2 міл. тон сталі, виробляється 1,1 міл тон прокату й 1 міл тон коксу.
Окрім цього, виробляється бавовняна й вовняна пряжа, взуття, трикотажні вироби, холодильники, морозильники, великий асортимент засобів харчування. Зовнішній оборот складає 900 міл. дол. США, частка експорту в ньому - 50,5%. Донецьк має зручні транспортні мережі. В місті є міжнародний аеропорт й залізничний вузел, розвинена мережа міського транспорту.
На відстані близько 100 км в південному напрямку від Донецька знаходиться Маріупольский морський торговий порт. В північно-східному напрямку пролягає автомагістраль Адлер-Ростов-Харків-Москва, а в південному - Запоріжжя-Одеса-Кишинів.
В сфері професіональної освіти в місті діють 38 вищіх учбових закладів І-ІV рівней акредитації, 160 докторів наук, і 752 кандидата наук.
В Донецьку існує широка мережа об'єктів культури, 3 театра, цирк, філармонія, кінотеатри, музеї, бібліотеки. У центрі розташовані сучасні гостиниці, банки, які підтримують ділові контакти із зарубіжними партнерами.

Питання для самоконтролю

1. Які області входять до складу Донецького економічного району.

2. Які корисні копалини виявлені в надрах Донецького економічного району.

3. Які річки забезпечують водними ресурсами Донецький економічний район.

4. Яка специфіка ґрунтів Донецького економічного району.

5. До якої групи відноситься господарський комплекс Донецького економічного району: 1- слабкий; 2- середній; 3- сильний.

6. Які основні галузі спеціалізації Донецького економічного району.

7. Якими регіональними особливостями визначається структура промисловості регіону.

8. Доповніть речення: «Донецький економічний район є основним постачальником для підприємств України.»

9. З видобутком чого, окрім вугілля, пов’язані перспективи розвитку Донбасу як паливної бази України.

10. Скільки відсотків електроенергії України виробляє Електорогенеруюча компанія «Донбасенерго».

11. Які фактори обумовлюють розвиток металургії у Донецькому економічному районі.

12. Назвіть основні потужні підприємства металургії у Донецькому економічному районі.

13. Скільки та яка продукція хімічної та нафтохімічної промисловості виробляється у Донецькому економічному районі.

14. Як Ви розумієте таке висловлювання: «Машинобудування регіону виділяється високим ступенем спеціалізації».

15. На вирощуванні яких культур спеціалізуються сільські господарства Донецького економічного району.

16. Поясніть взаємозалежність та взаємозв’язок між розвитком землеробства (рослинництва) та тваринництва.

17. Як Ви вважаєте, чи достатньо високий рівень науково-технічного потенціалу Донецького економічного району.

18. Назвіть основні найважливіші екологічні проблеми Донецького економічного району.

19. Чому від розв’язання проблеми поліпшення водопостачання залежить подальший розвиток економіки регіону.

20. Що таке терикон. Який вплив на стан навколишнього середовища має утворення териконів.

21. Які є способи рекультивації териконів.

22. За чисельністю заселення Донецька та Луганська області відноситься до: 1- малозаселених регіонів; 2- середньо заселених регіонів; 3- найбільш заселених регіонів.

23. Які з цих показників підвищують, а які гальмують розвиток людського потенціалу у Донецькому економічному районі:

1) валовий внутрішній продукт на душу населення;

2) грамотність населення;

3) очікувана тривалість життя.

24. Яка загальна структура інвестицій у Донецькій області.

25. Якими особливостями характеризується інвестиційна політика у Луганській області.

26. Охарактеризуйте рівень розвитку інфраструктури у Донецькому економічному районі.

27. Які напрями діяльності переважають у зовнішньоекономічних відносинах Донецького економічного району.

28. Як Ви вважаєте, чи потрібно розвивати рекреаційне господарство у промисловому регіоні України.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)