АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природно-ресурсний потенціал. Донецький економічний район, до складу якого входять Донецька і Луганська області, знаходиться на південному сході України

Читайте также:
  1. БНМ 3.1.7. Потенціал і різниця потенціалів
  2. БПМ 1.4.14. Потенціальна енергія
  3. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  4. Визначення струмів методом вузлових потенціалів.
  5. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  6. Гравітаційний потенціал
  7. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу. Основні шляхи та резерви підвищення ефективності його використання
  8. Економічний потенціал
  9. Інвестиційний потенціал
  10. Картографічне моделювання природно-ресурсного потенціалу
  11. Методичні основи діагностики виробничого потенціалу підприємства
  12. Метододологічні основи та методичні підходи до визначення ефективності природно-ресурсного потенціалу

Донецький економічний район, до складу якого входять Донецька і Луганська області, знаходиться на південному сході України. Площа району становить 53,2 тис. км2, або 9 % території країни. За розмірами він перевищує ряд країн Західної Європи (Бельгія, Нідерланди, Данія. Швеція). Донецький економічний район займає крайнє східне положення в межах України. Район має державний кордон з Російською Федерацією, а також межує зі Східним та Придніпровським економічними районами. На півдні район має вихід до Азовського моря. Північна частина - полого-хвиляста рівнина, південніше ріки Сіверського Донця - Донецька височина. Тут знаходиться найвища точка всієї Лівобережної України - гора Могила-Мечетна (367 м над рівнем моря). Півден­ний захід займає Приазовська височина. Поширені антропогенні форми рельєфу: терикони, кар'єри, кургани.

Клімат району помірно континентальний з вираженими посуш­ливо-суховійними явищами. Кількість опадів у районі варіює від 500 мм на північному схо­ді до 600 мм у межах Донецького кряжу і зменшується до 450 мм у Приазов’ї.

Головне багатство надр Донецького економічного району - ка­м'яне вугілля. Геологічні запаси його становлять близько 240 млрд т, з них балансові - 41 млрд т. Запаси коксового вугілля (марки К, ПС, ПЖ) становлять 13%, їх частка у видобутку - 40%. Основні запаси - у ра­йонах Старого Донбасу (так звана «Гірничопромислова зона»). Поклади вугілля є в таких районах: Красноармійському, Горлівсько-Щербинівському, Донецько-Петровському, Мушкетово-Макіївському, Дебальцевському, Сніжнянсько-Чистяківському (Донецька область), Лисичанському, Алмазнянському, Луганському, Краснодонському, Боково-Хрустальному, Селезнівському і Довжано-Ровеньківському (Луганська область). За запасами антрацитів Донбас по­сідає перше місце у світі.

Поряд з вугіллям у районі виявлено родовища природного газу: Слов'яносербське, Борівське, Співаківське, Кружилівське, а також 21 газоперспективну площу. Виявлені запаси ртуті, бурих залізняків, мідних руд та родовище поліметалів (свинець, цинк, срібло Поклади кам'яної солі залягають в Артемівському, Слов'янсь­кому, Новокарфагенівському родовищах (9 млрд т). Поклади вапняків зосереджені на півдні Донецької області: Оленівське й Новотроїцьке, в районі Старобешева. Крейду видобувають у кар'єрах Райгородки біля Слов'янська, а також біля Краматорська, Артемівська та в інших місцях.

Великі поклади вогнетривких глин та підприємства з виробни­цтва вогнетривів зосереджені в Часовому Ярі, Красногорівці, Красноармійську, Пантелеймонівці, Костянтинівці, Ямі, Микитівці. Значні поклади цементного мергелю є поблизу Амвросіївки. У районі є значні запаси гіпсів, будівельних пісків, пісковиків. Всього розвідано близько 50 видів корисних копалин, з них 30 видів використовуються в народному господарстві.

Крім того відкрито родовища цирконію та рідкісних металів світового значення. Виявлено кімберлітові (алмазоносні) трубки, родо­вища танталу, ніобію, літію, цезію, нових нетрадиційних видів мінеральної сировини.

Наявні водні ресурси не забезпечують потреб регіону. Води каналів Дніпро - Донбас та Сіверський Донець - Донбас не вирішують повністю проблему.

Ґрунти в регіоні - здебільшого чорноземи, від звичайних до південних. У цілому ґрунти родючі, але потребують правильного обробітку та високої агротехніки. Велике значення для підвищення врожайності за умов недостатнього зволоження має зрошення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)