АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природно-ресурсний потенціал

Читайте также:
  1. БНМ 3.1.7. Потенціал і різниця потенціалів
  2. БПМ 1.4.14. Потенціальна енергія
  3. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  4. Визначення струмів методом вузлових потенціалів.
  5. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  6. Гравітаційний потенціал
  7. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу. Основні шляхи та резерви підвищення ефективності його використання
  8. Економічний потенціал
  9. Інвестиційний потенціал
  10. Картографічне моделювання природно-ресурсного потенціалу
  11. Методичні основи діагностики виробничого потенціалу підприємства
  12. Метододологічні основи та методичні підходи до визначення ефективності природно-ресурсного потенціалу

 

До складу Придніпровського економічного району входять Дніпропетровська, Запорізька та Кіровоградська області. Це п'ятий район України за площею – 83,7 тис. км.2 (13,9 % від території держави) та третій за чисельністю населення – 6437,3 тис.чол.. (14 % від населення країни).

Територіальна концентрація промисловості регіону у три рази вища за середньодержавний показник. Галузями спеціалізації є: електроенергетика, чорна і кольорова металургія, машинобудування, легка промисловість.
В географічному положенні району важливе значення має придніпровське розташування території, безпосередній зв'язок з іншими економічними районами (Донецьким, Східним, Центральним, Південним).

Ресурсний потенціал району складає 17,9% від загального по Україні (в грошовому еквіваленті). В його складі виділяються мінерально-сировинні ресурси – 30,6%, земельні – 14,4%, водні – 12,7%, природно-рекреаційні – 9,8%. Структура ресурсів характеризується значною перевагою мінерально-сировинних і земельних ресурсів. Район належить до регіонів з високим індексом інтегрального природно-ресурсного потенціалу, що становить 1,29 (для порівняння в Україні – 1,00).

Рельєф району – це слаборозчленована рівнина із загальним нахилом до долини Дніпра й Азовського моря. Клімат району помірно-континентальний з посушливим жарким літом і малосніжною зимою. Середня температура січня від - 6 °С на півночі до - 4°С на півдні, липня – відповідно +22°С і +23°С. Опадів випадає 350-500 мм за рік, переважно у весняно-літній період.

Мінеральна база характеризується різноманітними й великими запасами корисних копалин. Паливна група корисних копалин представлена західною частиною Донецького кам'яновугільного басейну з родовищами в Новомосковську, Павлограді. Загальні запаси кам'яного вугілля складають 8,6 млрд.т. Також тут розташована східна частина Придніпровського буровугільного басейну. Придніпровський район є основною залізорудною базою країни. Потужний пласт залізних руд Криворізького басейну залягає вздовж ріки Інгулець. Прогнозовані запаси складають 12 млрд. т. У Запорізькій області виділяється Білозерський залізорудний район (Дніпрорудне). Багаті родовища марганцевих руд: Великотокмацьке родовище, Нікопольський марганцеворудний басейн. Є тут також родовища кольорових металів.
Це зокрема три родовища золота (Сергіївське, Золота Балка, Широка Балка – Дніпропетровська область). Розробляється також родовище бокситів -
нефелінів (Мелітопольське). Перспективним вважається розробка родовищ алюмінієвої сировини на Дніпропетровщині. З нерудних корисних копалин слід згадати таку сировину для будівельної індустрії, як граніт, базальт, мармур, каолін, доломіти, вогнетривкі глини, вапняки, гіпси.

Водними ресурсами район забезпечений добре. Головною річкою є Дніпро з багатьма притоками. В межах району знаходяться Дніпровське та частини Дніпродзержинського і Каховського водосховищ. Збудовано також 127 невеликих водосховищ і понад 2 тис. ставків. Серед зональних типів грунтів переважають чорноземи звичайні, південні та південні солонцюваті, темно-каштанові грунти.

Район унікально поєднує природні умови і ресурси, що стало однією з передумов формування потужного територіально-виробничого комплексу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)