АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості

Читайте также:
  1. Бази даних. Основні відомості
  2. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Відомості про авторів
  5. Відомості про виконання робіт
  6. Відомості про виконання робіт
  7. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  8. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  9. Відомості, що вносяться до ЄРДР
  10. Властивості свідомості
  11. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  12. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.

Черкаський державний технологічний університет

Кафедра безпеки життєдіяльності

 

ПРАКТИЧНА (ЛАБОРАТОРНА)

РОБОТА №3

З дисципліни «Основи охорони праці»

Тема: Дослідження ефективності системи звукопоглинання в робочому приміщенні

 

Черкаси 2013

ВСТУП

 

У сучасному світі в умовах науково-технічного прогресу шум став одним із суттєвих несприятливих чинників, що впливають на людину. Ріст потужностей сучас­ного устаткування, машин, побутової техніки, швидкий розвиток всіх видів транспорту призвели до того, що людина на виробництві та в побуті постійно знаходиться під впливом шумів досить високої інтенсивності. Шум буває: механічного походження, який виникає внаслідок вібрації при роботі механізмів та устаткування, а також пооди­ноких чи періодичних ударів у з'єднаннях деталей та конструкцій; аеродинамічного походження, який виникає при подачі газу чи повітря по трубопроводах, вентиляційних системах, або їх стравлюванні в атмосферу; гідродинамічного походження, який вини­кає внаслідок процесів, що проходять у рідинах (гідравлічні удари, кавітація, турбулентність потоку); електромагнітного походження, який виникає внаслідок коливання елементів електромеханічних пристроїв під впливом змінних магнітних полів.

Шум у виробничих умовах негативно впливає на працівника: послаблює увагу, посилює розвиток втоми, сповільнює реакцію на небезпеку. Внаслідок цього зни­жується працездатність та підвищується імовірність нещасних випадків. Тому питання боротьби з шумом на сьогоднішній день є актуальним майже для всіх га­лузей виробництва.

 

Мета роботи: ознайомлення з основними засобами та заходами боротьби із шумом, опанування методикою розрахунку системи зниження рівнів шуму на робочих місцях працівників різних професій, шляхом встановлення звукопоглинального облицювання на огороджуючих конструкціях приміщення.

Завдання роботи:

- ознайомитись з основними засобами та заходами зниження рівнів шуму на робочих місцях;

- зробити висновок про необхідність зниження рівнів шуму на заданому робочому місці, шляхом порівняння фактичного та нормативного рівня шуму;

- вибрати матеріал для використання його в системі звукопоглинання в робочому приміщенні;

- розрахувати основні параметри звукоглинального облицювання;

- зробити висновок про ефективність використання розрахованої системи звукопоглинання в робочому приміщенні, що досліджується.

Теоретичні відомості

Шкідливий та небезпечний вплив шуму на організм людини встановлено з повною визначеністю. Ступінь такого впливу, в основному, залежить від рівня та характеру шуму, форми та тривалості впливу, а також індивідуальних особливостей людини. Численні дослідження підтвердили той факт, що шум належить до загально-фізіологічних подразників, які за певних обставин можуть впливати на більшість органів та систем організму людини. Так, за даними медиків, дія шуму може спричинити нервові, серцево-судинні захворювання, виразкову хворобу, порушення обмінних процесів та функціонування органів слуху тощо. Із загальної кількості захворювань, що перераховані вище, останнім часом значно зросла частка тих, які спричинені саме шумовим впливом. У зв'язку з цим, слід звернути увагу на той факт, що протягом багатовікової еволюції людина так і не набула здатності адаптуватись до дії шуму, як і не було створено природного захисту для високочутливого та досконалого органу слуху людини від дії інтенсивного шуму.

Медики відзначають особливо несприятливу дію, навіть незначних за рівнем шумів, у години відпочинку і, насамперед сну, коли найбільш повно повинні відновлюватись сили людини. Не зайве нагадати, що у зв'язку з вищезазначеним, в Україні діє заборона щодо порушення тиші у житлових масивах з 22.00 до 8.00.

Найбільш повно вивчено вплив шуму на слуховий апарат людини. У працівників «шумних» професій може виникнути професійне захворювання — туговухість, основним симптомом якого є поступова втрата слуху, перш за все в області високих частот з наступним поширенням на більш низькі частоти.

Крім безпосереднього впливу на орган слуху шум впливає на різні відділи головного мозку, змінюючи при цьому нормальні процеси вищої нервової діяльності. Цей, так званий, неспецифічний вплив шуму може виникнути навіть раніше ніж зміни в самому органі слуху. Характерними є скарги на підвищену втомлюваність, загальну слабкість, роздратованість, апатію, послаблення пам'яті, погану розумову діяльність і т. п.

Наближено дію шуму різних рівнів можна охарактеризувати наступним чином. Шум до 50 дБА,зазвичай, не викликає шкідливого впливу на людину в процесі її трудової діяльності. Шум з рівнем 50 - 60 дБАможе викликати психологічний вплив, що проявляється у погіршенні розумової діяльності, послабленні уваги, швидкості реакції, утрудненні роботи з масами інформації тощо. При рівні шуму 65 - 90 дБАможливий його фізіологічний вплив: пульс прискорюється, тиск крові підвищуються, судини звужуються, що погіршує постачання органів кров'ю. Дія шуму з рівнем 90 дБАі вище може призвести до функціональних порушень в органах та системах організму людини: знижується слухова чутливість, погіршується діяльність шлунково-кишкового тракту, з'являється відчуття нудоти, головний біль, шум у вухах. При рівні шуму 120 дБАта вище здійснюється механічний вплив на орган слуху, що проявляється у порушенні зв'язків між окремими частинами внутрішнього вуха, можливий навіть розрив барабанної перетинки. Такі високі рівні шуму впливають не лише на органи слуху, а й на весь організм. Звукові хвилі, проникаючи через шкіру, викликають механічні коливання тканин організму, внаслідок чого відбувається руйнування нервових клітин, розриви дрібних судин тощо. Отже, шкідливі та небезпечні наслідки дії шуму проявляються тим більше, чим вищий рівень сили звуку та триваліша його дія.

На основі даних про особливості впливу шуму на організм людини проводять гігієнічне нормування його параметрів.

Заходи та засоби захисту від шуму поділяються на колективні та індивідуальні, причому останні застосовуються лише тоді, коли заходами та засобами колективного захисту не вдається знизити рівні шуму на робочих місцях до допустимих значень. Призначення засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) від шуму - перекрити найбільш чутливі канали проникнення звуку в організм - вуха. Тим самим різко послаблюються рівні звуків, що діють на барабанну перетинку, а відтак — і коливання чутливих елементів внутрішнього вуха. Такі засоби дозволяють одночасно попередити розлад і всієї нервової системи від дії інтенсивного подразника, яким є шум.

До ЗІЗ від шуму належать навушники, протишумові вкладки, шумозаглушувальні шоломи. Вибір ЗІЗ обумовлюється видом та характеристикою шуму на робочому місці, зручністю використання засобу при виконанні даної робочої операції та конкретними кліматичними умовами.

Засоби колективного захисту від шуму поділяються за такими напрямками:

- зменшення шуму в самому джерелі;

- зменшення шуму на шляху його поширення;

- організаційно-технічні заходи;

- лікувально-профілактичні заходи.

Засоби та заходи колективного захисту, що зменшують шум на шляху його поширення підрозділяються на архітектурно-планувальні та акустичні (Рисунок 1).

Архітектурно-планувальні заходи щодо захисту від шуму передбачаються при проектуванні, реконструкції та експлуатації підприємства (цехів, дільниць). Вони дозволяють зменшити вплив виробничих шумів на працівників не шумних виробництв та мешканців житлових масивів, що розташовані поруч з підприємством.

 

 

Рисунок 1. Класифікація засобів та заходів колективного захисту від шуму

 

Для зменшення шкідливого впливу виробничого шуму на працівників шумних виробництв, послаблення передавання його в сусідні приміщення застосовують звукоізоляцію, звукопоглинання та глушники шуму.

Звукоізоляція є ефективним засобом зменшення рівня шуму на шляху його поширення, що реалізується шляхом встановлення звукоізоляційних перешкод (перегородок, кабін, кожухів, екранів). Принцип звукоізоляції базується на тому, що більша частина звукової енергії, яка потрапляє на перешкоду, відбивається і лише незначна її частина проникає через неї.

Для звукоізоляції окремих шумних дільниць у приміщенні чи устаткуванні застосовують легкі багатошарові звукоізоляційні перегородки з повітряними прошарками. Для звукоізоляції найбільш шумних вузлів та агрегатів (ланцюгові передачі, двигуни, компресори, вентилятори) використовуються звукоізоляційні кожухи, які є засобами, що встановлюються в безпосередній близькості від джерела шуму. В тих випадках, коли неможливо ізолювати шумне устаткування чи його вузли, захист працівника від дії шуму здійснюють шляхом встановлення звукоізольованої кабіни з пультом керування та оглядовими вікнами.

Одним із засобів зниження шуму у виробничих приміщеннях з шумним технологічним устаткуванням є застосування акустичних екранів (далі екранів). Екрани закривають найбільш шумні агрегати (або ділянки агрегатів) на сусідніх робочих місцях або робоче місце від решти частини шумного приміщення.

Екран встановлюють між джерелом шуму і розрахунковою точкою, в якій передбачається понизити рівень шуму цього джерела. Екрани доцільно застосовувати, коли в розрахунковій точці рівень прямого звуку (від даного джерела) істотно вищий, ніж рівні звукового тиску, що створюється в тій же точці сусідніми джерелами шуму.

Екрани можуть бути плоскими або П-подібних форм, такими, що оточують джерело шуму або робоче місце з трьох сторін. Екрани встановлюються постійно в задане місце або можуть бути пересувними.

Акустичну ефективність екрану можна визначити експериментально або розрахунком; вона вище в області середніх і високих частот і зростає із збільшенням розмірів екрану по відношенню до розмірів джерела звуку.

За допомогою екрану можна понизити рівні шуму в розрахунковій точці в середньому від 10 дБ в області низьких частот до 25 дБ в області високих частот.

Звукопоглинання - це облицювання внутрішніх огороджуючих поверхонь приміщення звукопоглинальними матеріалами або спеціальною звукопоглинальною конструкцією у вигляді панелей на підставі куліс і т. п., а також розміщення в приміщеннях штучних звукопоглинувачів

Звукопоглинальні облицювання, або панелі, як правило, розташовують на стелі і верхніх частинах стін приміщення. За рахунок цього заходу можливо знизити рівні шуму в зоні відбитого звуку на 4-8 дБ на низьких і на 10-12 дБ в області середніх і високих частот, а на робочих місцях в зоні прямого звуку до 2-3 дБ.

Матеріал, який використовують в якості звукопоглинального облицювання, може бути як натуральним - мінерального походження (спучений перліт, базальтова вата, каолінова вата, шамот, спінене скло) або рослинного (целюлозна вата, камишитова плита, корковий лист, торфо-ізоляційна плита, мат з лляної паклі,), так і синтетичним газонаповненим пластиком (пінополіпропілен та ін). Найстійкіший з усіх перерахованих матеріалів - мінеральна вата з гірських порід (зазвичай базальтова). Серед додаткових переваг можна відзначити паропроникність, екологічну безпеку, гідрофобність та вогнестійкість. У свою чергу, скловолокно дозволяє виготовити набагато більш легкі плити, ніж з мінеральної вати.

Мінеральна вата складається з волокон каменя базальтових порід, із заповненими повітрям проміжками, які зв'язані одне з одним. Завдяки такій структурі, мінеральна вата має відмінні акустичні властивості, а саме, значно покращує звукоізоляційні властивості конструкції, скорочує час реверберації, і, тим самим, ефективно знижує рівень шуму. Поєднання волокон каменя базальтових порід з в’яжучими волокнами, наявність модифікуючих і гідрофобних добавок, істотно підвищує експлуатаційну довговічність. Матеріал відноситься до групи негорючих матеріалів, що вельми важливе для застосування.

Пінополістирол практично водонепроникний. Кількість вбирної води по відношенню до вагового об'єму матеріалу за рік коливається в межах 1,5-3,5%. З іншого боку, повітропроникність пінополістиролу в значній мірі перевищує його водопроникність, тобто конструкція «дихає». Крім того, матеріал не розчиняється і не набухає у воді, практично не вбирає вологу, довговічний і стійкий до гниття. Він не засвоюється тваринними і мікроорганізмами, тому не використовується ними як корм і не створює живильного середовища для грибків і бактерій. Температура навколишнього середовища не робить негативного впливу на фізичні і хімічні властивості пінополістиролу. Має великий ступінь звукоізоляції.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)