АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

По тимчасовій характеристиці вібрації

Читайте также:
  1. Тема заняття: Дослідження та оцінка виробничих шумів та вібрації.

Залежно від способу передачі коливань людині вібрацію поділяють:

 

на загальну, що передається через опорні поверхні на тіло сидить або стоїть людини,

 

і локальну, що передається через руки людини. Вібрація, що впливає на ноги сидячої людини, на передпліччя, що контактують з вібруючими поверхнями робочих столів, також відноситься до локальної.

 

По напрямку дії вібрацію поділяють:

 

на вертикальну, що поширюється по осі х, перпендикулярній до опорної поверхні;

 

горизонтальну, що поширюється по осі у, від спини до грудей;

 

горизонтальну, що поширюється по осі г, від правого плеча до лівого плеча.

 

По тимчасовій характеристиці розрізняють:

 

постійну вібрацію, для якої контрольований параметр за час спостереження змінюється не більше ніж в 2 рази (6 дБ);

 

непостійну вібрацію, що змінюється по контрольованих параметрах більш ніж в 2 рази.

 

Вібрація відноситься до факторів, що володіє високою біологічною активністю. Вираженість відповідних реакцій обумовлюється головним чином силою енергетичної дії і біомеханічними властивостями людського тіла як складної коливальної системи. Потужність коливального процесу в зоні контакту і час цього контакту є головними параметрами, що визначають розвиток вібраційних патологій, структура яких залежить від частоти і амплітуди коливань, тривалості впливу, місця докладання і напряму осі вібраційного впливу, демпфирующих властивостей тканин, явищ резонансу та інших умов.

 

Між відповідними реакціями організму і рівнем впливає вібрації немає лінійної залежності. Причину цього явища бачать в резонансному ефекті. При підвищенні частот коливань більше 0,7 Гц можливі резонансні коливання в органах людини. Резонанс людського тіла, окремих його органів наступає під дією зовнішніх сил при збігу власних частот коливань внутрішніх органів з частотами зовнішніх сил. Область резонансу для голови в положенні сидячи при вертикальних вібраціях розташовується в зоні між 20... 30 Гц, при горизонтальних -1,5... 2 Гц.

 

Особливе значення резонанс набуває по відношенню до органу зору. Розлад зорових сприйнятті проявляється в частотному діапазоні між 60 і 90 Гц, що відповідає резонансу очних яблук. Для органів, розташованих в грудній клітці та черевній порожнині, резонансними є частоти 3... 3.5 Гц. Для всього тіла в положенні сидячи резонанс наступає на частотах 4... 6 Гц.

 

Вібраційна патологія стоїть на другому місці (після пилових) серед професійних захворювань. Розглядаючи порушення стану здоров'я при вібраційному впливі, слід зазначити, що частота захворювань визначається величиною дози, а особливості клінічних проявів формуються під впливом спектру вібрацій. Виділяють три види вібраційної патології від впливу загальної, локальної та толчкообразной вібрацій.

 

При дії на організм загальної вібрації страждає в першу чергу нервова система і аналізатори: вестибулярний, зоровий, тактильний. Вібрація є специфічним подразником для вестибулярного аналізатора, причому лінійні прискорення - для отолітового апарату, розташованого в мішечках передодня, а кутові прискорення - для півколових каналів внутрішнього вуха.

 

У робітників вібраційних професій відзначені запаморочення, розлад координації рухів, симптоми заколисування, вестибуловегетативних нестійкість. Порушення зорової функції виявляється звуженням і випаданням окремих ділянок полів зору, зниженням гостроти зору, іноді до 40%, суб'єктивно - потемніння в очах.

 

Під впливом загальних вібрацій наголошується зниження больової, тактильної і вібраційної чутливості. Особливо небезпечна толчкообразних вібрація, що викликає мікротравми різних тканин з подальшими реактивними змінами. Загальна низькочастотна вібрація впливає на обмінні процеси, що проявляються зміною вуглеводного, білкового, ферментного, вітамінного і холестеринового обмінів, біохімічних показників крові.

 

Вібраційна хвороба від впливу загальної вібрації і поштовхів реєструється у водіїв транспорту та операторів транспортно-технологічних машин і агрегатів, на заводах залізобетонних виробів. Для водіїв машин, трактористів, бульдозеристів, машиністів екскаваторів, що піддаються впливу низькочастотної і толчкообразной вібрацій, характерні зміни в попереково-крижовому відділі хребта.

 

Робочі часто скаржаться на болі в попереку, кінцівках, в області шлунка, на відсутність апетиту, безсоння, дратівливість, швидку стомлюваність. В цілому картина впливу загальної низько-і среднечастотной вібрації виражається загальними вегетативними розладами з периферичними порушеннями, переважно в кінцівках, зниженням судинного тонусу і чутливості.

 

Бич сучасного виробництва, особливо машинобудування - локальна вібрація. Локальної вібрації піддаються головним чином люди, що працюють з ручним механізованим інструментом. Локальна вібрація викликає спазми судин кисті, передпліч, порушуючи постачання кінцівок кров'ю. Одночасно коливання діють на нервові закінчення, м'язові і кісткові тканини, викликають зниження шкірної чутливості, відкладення солей у суглобах пальців, деформуючи і зменшуючи рухливість суглобів.

 

Коливання низьких частот викликають різке зниження тонусу капілярів, а високих частот - спазм судин.

 

Строки розвитку периферичних розладів залежать не стільки від рівня, скільки від дози (еквівалентного рівня) вібрації протягом робочої зміни. Переважне значення має час безперервного контакту з вібрацією і сумарний час дії вібрації за зміну. У формувальників, бурильників, заточувальників, рихтувальників при середньочастотному спектрі вібрацій захворювання розвивається через 8... 10 років роботи. Обслуговування інструменту ударної дії (клепка, обрубка), генеруючим вібрацію среднечастотного діапазону (30... 125 Гц), призводить до розвитку судинних, нервово-м'язових, кістково-суглобових і інших порушень через 12... 15 років.

 

При локальному впливі низькочастотної вібрації, особливо при значному фізичному напруженні робочі скаржаться на ниючі, що ломить, що тягнуть болі у верхніх кінцівках, часто ночами. Одним з постійних симптомів локального і загального впливу є розлад чутливості. Найбільш різко страждає вібраційна, больова і температурна чутливість.

 

До факторів виробничого середовища, яка збільшує шкідливий вплив вібрацій на організм, відносяться надмірні м'язові навантаження, несприятливі мікрокліматичні умови, особливо знижена температура, шум високої інтенсивності, психоемоційний стрес. Охолодження і змочування рук значно підвищують ризик розвитку вібраційної хвороби за рахунок посилення судинних реакцій. При спільній дії шуму і вібрації спостерігається взаємне посилення ефекту в результаті його сумації, а можливо, і потенціювання.

 

Посилює вплив супутніх чинників враховується при розрахунку показників ймовірності вібраційної хвороби.

 

Зміна коефіцієнтів К тяж шуму і температури знаходяться в лінійній залежності від значення змінюваного чинника, і тому проміжні значення підраховують за експериментальними формулами:

ш = (L ш - 80) 0,025 +1,

До то = (20 - Т о) 0,08 +1,

де К ш - коефіцієнт впливу шуму;


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)