АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про банківські документи та їх види

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті

Тема: Банківська документація та її обіг.

План

1. Поняття про банківські документи та їх види.

2. Реквізити банківських документів.

3. Документообіг за банківськими операціями.

 

Поняття про банківські документи та їх види.

Операції комерційних банків здійснюються і відображаються в обліку на основі документів.

Банківський документ - письмове розпорядження господар­ської організації чи банку, що містить необхідну і достатню інфор­мацію для здійснення банківських операцій, підтверджує їх закон­ність і служить основою для відображення операцій у бухгалтер­ському обліку.

Банківська документація - це сукупність використовуваних банком документів, які являються письмовим свідоцтвом здійснюваних операцій і обґрунтовують відображення їх в бухгалтерському обліку.

Банківські документи являються основою фінансового обліку. Від їх якості в значній мірі залежить і якість облікових даних. Банківські документи класифікуються за такими ознаками:

Сукупність документів, що використовуються банком для ведення бухгалтерського обліку і контролю, складає банківську документацію.

За місцем складання документи поділяються на: внутрішні, що оформлені в банку та зовнішні, що одержані від клієнтів та інших установ.

За призначенням розрізняють: розпорядчі документи, тобто такі, що містять дозвіл на виконання операції та виконавчі документи.

За змістом операцій документи класифікуються: на касові, меморіальні та інші. Касовими документами оформляються операції з приймання і видачі готівки касою банку. Вони поділяються на прибуткові та видаткові. Меморіальні документи використовуються для здійснення і відображення в обліку операцій банку і його клієнтів за безготівковими розрахунками.

До меморіальних документів відносяться: меморіальні ордери, платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки, інші платіжні інструменти, що визначаються нормативно-правовими актами Національного банку.

Меморіальні документи являють собою оформлені в письмовому вигляді вимоги або доручення громадян на перерахування грошових коштів у безготівковій формі за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги, а також, по іншим платежам. Основне місце серед них займають розрахункові документи, які подаються в банк клієнтами. До них відносяться:

1) платіжні вимоги

2) платіжні доручення

3) заяви на відкриття акредитиву та інші.

Окрему групу меморіальних документів складають внутрішньобанківські: меморіальні ордери розпорядження кредитного відділу по результатах регулювання або перевірки заборгованості по позичкових рахунках, часткове списання коштів по погашенню картотек (рах. 9803).

Меморіальний ордер - це обліковий бухгалтерський документ, який містить вказівку про запис господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку, що взаємно кореспондують. Меморіальний ордер складають на спеціальному бланку за первинними документами. У меморіальному ордері зазначають номери рахунків, які дебетуються і кредитуються, суми по кожній операції, найменування банку-платника і банку-одержувача коштів, призначення платежів та посилання на документи.

До позабалансових документів відносяться: прибуткові позабалансові ордери видаткові позабалансові ордери

Ці документи складаються для прийому та видачі цінностей і документів, які обліковуються на позабалансових рахунках.

Грошово-розрахункові документи в залежності від місця їх формування поділяються на:

1. Банківські, тобто ті, які складаються установами банків

2. Документи, які надходять від клієнтів.

До банківських документів відносяться: меморіальні ордери, прибуткові та видаткові ордери, зави на переказ готівки.

До клієнтських документів належать: платіжні вимоги, платіжні доручення, грошові чеки і т.д.

По операціях, які мають масовий характер в цілях скорочення кількості бухгалтерських записів використовують зведені документи, які об'єднують декілька однорідних операцій: зведені платіжні вимоги, зведені ордери та інші.

Форми документів, що підприємства подають банкам, а також документів, що вони отримують від банків на підтвердження виконання відповідних операції, включені в уніфіковану систему грошово-розрахункової документації. Вони затверджені Правлінням НБУ і стандартизовані. Для складання документів використовуються стандартні бланки встановленого зразка, виготовлені друкарським способом. Широко застосовується складання грошово-розрахункових документів на електронно-обчислювальних машинах (з аналогічним розташуванням усіх даних, передбачених стандартною формою друкарського бланку за певною операцією).

Відповідальність за своєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, а також за правильність відоб­раження операцій в облікових регістрах несуть особи, які складали і підписували ці документи (регістри).

Банки самостійно визначають порядок формування і зберіган­ня первинних документів, облікових регістрів і звітів, забезпечують їх сувору схоронність.

Вилучення первинних документів, облікових регістрів і звітів здійснюється тільки за Постановою уповноважених державних ор­ганів відповідно до чинного законодавства України. Вилучення оформляється протоколом (актом), копія якого вручається під розписку відповідальній службовій особі банку.

У присутності представників органів, які здійснюють вилучен­ня, відповідні службові особи банку мають право зняти копії доку­ментів та зобов'язані скласти реєстр документів, які вилучаються, із зазначенням підстав і дати їх вилучення. Копії вилучених доку­ментів та протоколів (актів) зберігаються в окремій справі.

У разі втрати або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник банку письмово повідомляє про це пра­воохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлен­ня переліку відсутніх документів і з'ясування причин їх зникнення або знищення.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затвер­джується керівником банку. Копія акта подається до територіаль­них управлінь НБУ в 10-денний термін від дати його підписання.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)