АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VІІ.Оперування поняттями

Читайте также:
  1. І. Робота над поняттями (дефініціями).

Метод: Постановка проблемного запитання

В Індії, у лігві вовків, було знайдено двох дівчаток дво- і се­мирічного віку. Опинившись зно­ву серед людей, вони продовжу­вали бігати на чотирьох. Старша дівчинка через два роки навчила­ся стояти, а через шість – ходи­ти, але бігати на двох ногах так і не змогла. Після чотирьох років навчання вона знала 6 слів, а ще через 7 – тільки 45, але не навчи­лася складати речення.

Діти, вигодувані вовками, вед­медями, леопардами, мавпами, були відомі в Стародавньому Римі, Швеції, Бельгії, Угорщині, Нідерландах, Франції – таких ви­падків зареєстровано понад ЗО. Усі підкинуті діти видавали нечлено­роздільні звуки, не вміли ходити, мали велику силу м’язів і сприт­ність, швидко бігали. Мали доб­ре розвинені зір, слух і нюх у них. Навіть після тривалого перебу­вання серед людей так і не навчи­лися говорити.

Чому?

VІІІ.Розширення та поглиблення знань учнів

Метод: Розповідь вчителя

Виявляється питання походження мови зовсім непросте. Серед науковців досі точиться дискусія про те як вона виникла у людей. Існує кілька гіпотез, проте жодна з них, крім гіпотези божественного походження, не дає вичерпної відповіді на процес виникнення мови, і звичайно жодна поки науково не доведена.

Гіпотези виникнення мови

Гіпотеза божественного походження мови

В уявленнях народів, що населяють Азію та Індостан, мова була створена божественним началом. У деяких збережених писаннях відзначали, що мову створили мудреці під заступництвом бога. Так, в індійських ведах говориться, що установником імен є бог – загальний ремісник і "пан мови". Він давав імена іншим богам, а імена речам надавали люди – святі мудреці. У біблійній легенді в перші три дні творіння Бог називав великі об'єкти сам, а коли перейшов до створення тварин і рослин, право встановлення імен було передане Адаму.

Гіпотеза людей – винахідників мови

Прихильником встановлення імен був Платон. Аристотель вважав, що слова є знаками хвилювань душі, вражень від речей. Згідно з деякими уявленнями, назви встановлював володар або правитель. Кожен правитель в Китаї починав правління з виправлення імен. Ж. Ж. Руссо і А. Сміт вважали, що мова виникла як результат угоди, тобто люди зібралися і домовилися про значення слів.

Гіпотези випадкового винайдення мови

Торндайк вважав, що зв'язок звуків із смисловим змістом слів міг встановлюватися в окремих індивідуумів випадково і потім при повторенні фіксуватися і передаватися іншим членам колективу. Дійсно, в різних мовах немає відповідності між змістом і звуковими фонемами.

ІХ. Узагальнення та систематизація знань учнів

Метод: Фронтальне опитування

1.Що таке мова?

2.Які структури беруть участь у формуванні мовлення?

3.Якою півкулею виконується мовна функція?

4.Дати визначення мисленню.

5.Які види мислення ви знаєте?

6.Охарактеризуйте словесно-логічне мислення.

Х. Підсумок уроку

Інтерактивнавправа «Результат»

Учні по черзіроблятьвисновок про те, чого вони навчились на уроці, якого результату досягли.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)