АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. 1.1. Інструкція розроблена на основі "Правил пожежної безпеки в Україні" і діє в усіх підрозділах установи

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. II. Прикінцеві та перехідні положення
  11. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  12. IX. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

І Н С Т Р У К Ц І Я

З П О Ж Е Ж Н О Ї Б Е З П Е К И №

Вступний інструктаж

Загальні положення

 

1.1. Інструкція розроблена на основі "Правил пожежної безпеки в Україні" і діє в усіх підрозділах установи.

1.2. Відповідальність за пожежну безпеку кабінетів, допоміжних та підсобних приміщень несуть посадові особи, яким підпорядковані вказані приміщення.

1.3. Організувати вивчення та забезпечити контроль за виконанням на об'єктах "Правил пожежної безпеки", а також протипожежних заходів проектів організації та виконання робіт працівниками, зайнятими на виробництві.

1.4. Забезпечити проведення з працюючими інструктажів та перевірки знань з питань пожежної безпеки.

1.5. Встановити в установі режим паління, проведення вогневих та інших пожеженебезпечних робіт, порядок прибирання, вивезення сміття.

1.6. Організувати ознайомлення працюючих в установі з пожежною безпекою кожного виду робіт, а також речовин, матеріалів, конструкцій та обладнання, що застосовуються на цих роботах.

1.7. Утримувати у справному стані і постійній готовності до застосування засоби пожежегасіння, сигналізацію та зв'язок.

1.8. Не допускати ведення робіт, якщо відсутні протипожежне водопостачання, та зв'язок.

1.9. Особи, відповідальні за пожежну безпеку окремих дільниць зобов'язані:

1.9.1. Забезпечити дотримання на підпорядкованих їм дільницях встановленого протипожежного режиму всіма працівниками.

1.9.2. Знати пожежну небезпеку своєї дільниці.

1.9.3. Своєчасно та якісно виконувати протипожежні заходи, передбачені проектами. Забезпечити пожежобезпечну експлуатацію приладів опалення, тепловироблюючих установок, електромереж та електроустановок, вживати негайних заходів до усунення виявлених несправностей, які можуть призвести до пожежі.

1.9.4. Забезпечити справне утримання та постійну готовність засобів пожежегасіння, навчати працівників правилам застосування вказаних засобів.

1.9.5. Щодня після закінчення роботи перевіряти протипожежний стан дільниці, відключення електромережі та обладнання. Не допускати перебування працівників та інших осіб, які закінчили роботу, в побутових і допоміжних приміщеннях у вечірній та нічний час.

1.10. Для опалення невеликих приміщень, пересувних приміщень, тощо можуть застосовуватись масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЕ-1, ЕК-2, ЕК-4, ПТ-8-2 та інші із закритими нагрівальними елементами. Такі радіатори та електропанелі повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор.

1.11. Сушіння одягу та взуття повинно проводитись у спеціально пристосованих приміщеннях, будівлях чи спорудах з центральним водяним опаленням або із застосуванням водяних калориферів.

1.12. Не дозволяється застосування для сушіння та обігрівання приміщень саморобних нагрівних приладів, жаровень, мангалів, електроприладів з відкритими електронагрівними елементами.

1.13. Проведення вогневих робіт на постійних і тимчасових місцях дозволяється лише після вжиття заходів, які унеможливлюють виникнення пожежі і очищення робочого місця від горючих матеріалів, захисту горючих конструкцій, забезпечення первинними засобами пожежегасіння (вогнегасником, ящиком з піском та лопатою, відром з водою).

1.14. Відповідальна особа за проведення вогневих робіт повинна проінструктувати безпосередніх виконавців цих робіт про заходи пожежної безпеки, визначити протипожежні заходи щодо підготовки місця робіт, обладнання і комунікацій згідно з вимогами правил пожежної безпеки.

1.15. Тимчасові місця проведення вогневих робіт і місця встановлення зварювальних агрегатів, балонів з газом повинні бути очищені від горючих матеріалів в радіусі не менше 5 м. При роботі на висоті внизу повинен знаходитись працівник, який має слідкувати за розлітанням іскор.

Забороняється:

 

1.15.1.Виконувати вогневі роботи на постійних і тимчасових місцях без вжитих заходів, що унеможливлюють виникнення пожежі.

1.15.2.Приступати до роботи при несправному обладнанні.

1.15.3.Виконувати зварювання, різання, паяння свіжопофарбованих конструкцій чи виробів до повного їх висихання.

1.15.4.Користуватися під час проведення вогневих робіт одягом і рукавицями із залишками мастила, жирів, бензину, гасу та інших горючих рідин.

1.15.5.Переносити балони на плечах чи у руках.

1.15.6.Палити, користуватися відкритим вогнем, інструментами, з яких можуть утворюватися іскри, в місцях зберігання і відкриття барабанів з карбідом кальцію.

1.15.7.З'єднання зварювальних проводів слід робити за допомогою обтискування, зварювання, паяння або спеціальних затискачів.

1.15.8.Забороняється використовувати оголені або з пошкодженою ізоляцією проводи, а також застосовувати нестандартні запобіжники.

 

1.16. Вступний інструктаж проходять всі робітники і службовці в установі. Його проводить спеціальна особа, відповідальна за протипожежну безпеку в установі. При проведенні цього інструктажу працівників знайомлять з основними вимогами Закону України „Про пожежну безпеку” з установленим в установі протипожежним режимом, з найбільш пожежонебезпечними ділянками, де забороняється палити, використовувати відкритий вогонь, з практичними діями на випадок виникнення пожежі, з можливими причинами виникнення пожеж і вибухів та заходами щодо їх запобігання.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)