АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шунти і додаткові опори

Читайте также:
  1. Бедренно-заднебольшеберцовое шунтирование
  2. Додаткові бали
  3. Додаткові готельні послуги як показник якості, конкурентоспроможності та культури обслуговування
  4. Додаткові джерела
  5. Додаткові методи дослідження в неврологічній клініці.
  6. Додаткові обчислювальні можливості
  7. Додаткові операції при підготовчих роботах.
  8. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  9. За порядком проведення ревізії поділяються на первинні, повторні, додаткові.
  10. Методика ЛФК для больных ИБС при аортокоронарном шунтировании
  11. Основні і додаткові підстави кримінально-правової кваліфікації
  12. Основні та додаткові

Часто на практиці доводиться вимірювати струми чи напруги, значення яких перевищують по величині можливості вимірювання приладу, тому при проведенні вимірювань необхідно розширювати верхню межу вимірювання цього приладу. Розширення межі вимірювання для амперметрів досягається за допомогою шунтів, а для вольтметрів – додаткових опорів.

a) Амперметри вмикаються в електричне коло завжди послідовно (рис.1.13а)

Щоб вмикання амперметра в електричне коло не зменшувало в значній мірі величину струму, то амперметр повинен мати дуже малий опір. Опір сучасних амперметрів буває порядку 10-3Ом, а іноді й менший.

Якщо треба за допомогою даного амперметра виміряти струм більший, ніж допускає прилад, то паралельно до амперметра вмикається певний опір (шунт) (рис.1.14).

Розрахунок опору шунта проводиться із таких міркувань. Нехай верхню межу вимірювань струму наявним амперметром необхідно збільшити в n разів.

Якщо (див. рис.1.14)

I – сила вимірюваного струму;

IA – сила струму, що протікає через амперметр;

IШ – сила струму, що протікає через шунт;

RA – опір амперметра;

RШ – опір шунта,

тоді:

I = n×IA

або I = IA + IШ.

Оскільки при паралельному сполученні опорів сили струмів, що протікають через них, обернено пропорційні цим опорам:

або

Звідси .

Для прикладу розв’яжемо таку задачу: нехай наш амперметр дозволяє вимірювати величину струму, не більшу як 5А (IA=5А). Опір амперметра RA=0,1Ом. Який повинен бути опір шунта RШ, щоб можна було даним амперметром вимірювати струм до 100А? (I=Iш+IA= 100А).

Виходячи з вищенаведених міркувань можна написати:

звідки Ом.

Очевидно, що при такому опорі шунта покази даного амперметра треба збільшувати в 20 раз.

b) Вольтметри завжди вмикають в електричне коло паралельно (рис. 1.15),

вони мають великий опір.

Великий опір в цьому випадку потрібний для того, щоб була якнайменша зміна (зменшення) струму в тій частині кола, куди вмикається вольтметр. Опір добрих вольтметрів буває порядку 103 Ом, а в спеціальних вольтметрах доходить до 105 Ом.

Для розширення межі вимірювання у випадку вольтметра використовують додаткові опори (Rд), що вмикаються послідовно з вольтметром (рис.1.16).

Розрахунок додаткового опору проводиться на основі наступних міркувань. Припустимо, що верхню межу вимірювання напруги вольтметром треба збільшити в n раз. Нехай U – вимірювана напруга (різниця потенціалів між точками А і В (рис. 1.16).

Тут: Uд – напруга на додатковому опорі(різниця потенціалів між точками В і С);

Uв – покази вольтметра (різниця потенціалів на затискачах

вольтметра);

Rв – опір вольтметра;

Rд – величина додаткового опору.

Напруга U на ділянці АВ складається з напруги на вольтметрі Uв і напруги на додатковому опорі Uд:

U = Uв + Uд.

Враховуючи U = nUв, а також, що при послідовному сполученні напруга на ділянці кола прямо пропорційна опорам:

,

запишемо:

і в кінцевому рахунку отримуємо вираз:

Rд = Rв (n – 1).

c) Ватметр є приладом, що поєднує в собі амперметр і вольтметр (рис.1.4). Ватметр має чотири клеми. Дві клеми ( 1, 2 ) вмикають в коло послідовно (як амперметр), тому біля цих клем на ватметрі вказується, на який максимальний струм (верхня межа струму) він розрахований. Інші дві клеми ( 3, 4 ) вмикають в коло паралельно (як вольтметр). Біля цих клем вказується верхня межа напруги. Ціну поділки ватметра визначають таким чином: нехай верхня межа струму 5А, напруги 150В, а на шкалі є 150 поділок. Тоді ціна поділки дорівнює:

Вт.

 

Джерела струму.

Основним джерелом електричної енергії є змінний струм міської електромережі, який, в разі потреби, можна легко перетворити за допомогою різних випрямлячів у постійний. В лабораторіях можуть бути ще генератори постійного струму і акумуляторні батареї. Для точних вимірювань слід користуватись не міським струмом, напруга якого може змінюватись від навантаження електромережі іншими споживачами, а акумуляторними батареями, що гарантують постійну напругу.

Крім того, в кожній електричній лабораторії для різних потреб є гальванічні елементи та окремі акумулятори. На описі цих джерел зупинимось.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)