АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. Методичні вказівки до вивчення курсу та виконання контрольних завдань

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. II. Прикінцеві та перехідні положення
  11. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  12. IX. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНІ МАТЕРІАЛИ

Методичні вказівки до вивчення курсу та виконання контрольних завдань

(для студентів 2, 3 курсів заочної форми навчання спеціальностей

6.090603 - ЕСЕ, 6.092202 - ЕТ, 6.090605 - СДС)

 

Харків-ХНАМГ-2007


Методичні вказівки до вивчення курсу «Електротехнічні матеріали» та виконання контрольних завдань(для студентів 2,3 курсів заочної форми навчання спеціальностей 6.090603 - ЕСЕ, 6.092202 - ЕТ, 6.090605 - СДС) / Укл. д.т.н Рой В.Ф., доц., к.т.н Д'яков Є.Д. Харків: ХНАМГ, 2007. 32 с.

 

Укладачі: д.т.н В.Ф. Рой,

доц., к.т.н. Є.Д. Дьяков

 

 

Резензент: д.т.н. О.Г. Гриб

 

Рекомендовано кафедрою “Електропостачання міст”, протокол № 6

від 29.01.2007р.

 

 


Однією із найважливіших умов стабільного розвитку економіки держави є надійне функціонування систем енергозабезпечення. Сучасна електроенергетика використовує в елементах конструкцій надзвичайно широкий спектр різноманітних, електротехнічних матеріалів від механічних, фізико-хімічних та ін. властивостей яких значною мірою залежить надійність роботи електроенергетичного обладнання. Тому актуальним завданням забезпечення систем електроспоживання якісним обладнанням є розробка і впровадження нових, більш якісних матеріалів з кращими функціональними й експлуатаційними характеристиками.

При проектуванні та розробці нових електротехнічних приладів і обладнання з покращеними характеристиками знання електрофізичних, фізико-технічних та механічних властивостей використованих матеріалів є обов'язковою умовою раціонального вирішення цього завдання. Забезпечення високої надійності роботи електроенергетичного обладнання грунтується насамперед на чітких уявленнях про процеси, що відбувається в матеріалах протягом їх експлуатації, знаннях про методи профілактичного контролю та випробування електротехнічних виробів на їх основі, вимогах діючих ДСТУ, нормативних та технічних умовах їх використання. Це є гарантом надійної роботи електричних мереж і всього комплексу енергетичного обладнання: генераторів, трансформаторів, комутаційних апаратів, компенсуючих пристроїв та ін., в конструкції яких використовують електротехнічні матеріали. Вони знаходяться під впливом різноманітних зовнішніх факторів, у тому числі сильних електромагнітних полів, високих температур, статичних та дінамічних навантажень, атмосферних впливів. Тому знання умов забезпечення стабільності параметрів цих матеріалів під дією вказаних факторів є важливим для забезпечення безперебійного функціонування електрообладнання і всієї електроенергетичної системи в цілому.

Таким чином курс «Електротехнічні матеріали» можна розглядати як одну з базових дисциплін для всіх електротехнічних і електроенергетичних спеціальностей, оскільки в ній комплексно розглядаються властивості матеріалів, у тому числі в реальних умовах експлуатації електроенергетичного обладнання.

 

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Основною формою роботи студентів заочної форми навчання є самостійне вивчення матеріалу за рекомендованою літературою. Особливу увагу слід приділити вивченню електродінамічних явищ, що протікають в електротехнічних матеріалах у процесі експлуатації. Це необхідно для засвоєння фізичної суті кожного явища, дозволить з'ясувати механізми фізичних процесів, що відбуваються в матеріалах при дії на них різних зовнішніх факторів, у першу чергу високих напруг і сильних електромагнітних полів, а також температури, вологи, механічних навантажень.

Аналітичні вирази, наведені в теоретичній частині курсу необхідні для проведення практичних розрахунків. З метою кращого засвоєння термінів і визначень, що застосовуються в даному курсі, доцільно користуватися формулюваннями, наведеними в ГОСТах.

У процесі вивчення курсу студенти повинні виконати одну контрольну роботу, згідно з програмою, а також лабораторні роботи.

До заліку допускаються студенти, які виконали в повному обсязі лабораторні роботи і мають зараховану контрольну роботу.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Основна

1. Справочник по электротехническим материалам. В 3-х т. / Под ред. Ю.В. Корицкого и др. / -М.: Энергоатомиздат, 1986.

2. Богородицкий Н.П., Пасынков В.В. и др. Электротехнические материалы. –Л.: Энергоатомиздат, 1985. -304 с.

3. Тареев Б.М. Физика диэлектрических материалов. –М.: Энергия, 1982. -320 с.

4. Преображенский А.А., Бишард Е.Г. Магнитные материалы и элементы. –М.: Высш. шк., 1986. -350 с.

Додаткова

5. Электротехнические материалы. Справочник. / Сост. В.В. Березник, Н.С. Прохоров и др. М.: Энергоатомиздат, 1963. -804 с.

6. В.В. Пасынков, В.С. Сорокин. материалы электронной техники. -М.: Высшая школа, 1966. -365 с.

7. ГОСТ 2155-80 Материалы диэлектрические. Термины и определения.

8. ГОСТ 19880-80 Электротехника. Основные понятия. Термины и определения.

9. ГОСТ 2265-76 Материалы проводниковые. Термины и определения.

10. ГОСТ 22622-77 Материалы полупроводниковые. Термины и определения.

11. ГОСТ 19693-81 Материалы магнитные. Термины и определения.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)