АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Взаємозв'язок особистісної акцентуації з відхиленнями поведінки

Психологічними дослідженнями, проведеними під керівництвом А.Е. Лічко, встановлені кореляції між особливостями загострень характеру у підлітків і поведінкою, що відхиляється: правопорушеннями, сексуальною патологією, шкідливими звичками - алкоголізацією, наркотизацією, нікотиноманією і ін.

Так, гіпертимні підлітки схильні до групових форм делінквентної поведінки. Вони, намагаючись лідирувати серед асоціальних однолітків, через легковажність, жадання розваг, бажання отримати засоби на задоволення самі стають натхненниками групових правопорушень. Гіпертими проявляють інтерес не тільки до побутового групового пияцтва, але і до широкого круга дурманячих засобів, у тому числі і до газоподібних токсичних речовин, вважаючи, що «наркоманом і алкоголіком від цього не станеш». Такі підлітки легко пускаються в незаконні операції, скоюють дрібні крадіжки, а відсутність соромливості і легкість встановлення контактів штовхають їх на ранні сексуальні зв'язки.

Циклоіди не схильні до порушення поведінки і можуть виявляти цікавість до алкоголю лише в період підйому настрою. Сексуальна активність емоційно лабільних акцентуантів звичайно обмежується фліртом і залицянням, потяг же залишається малодифференційованим і через це цілком можливо виникнення транзиторного підліткового гомосексуалізму.

При астено-невротичній акцентуації сексуальна активність обмежується короткими і швидко виснажується спалахами. Ні делінквентності, ні алкоголізації, ні втеч з будинку у них не зустрічається, так само як у сенситівних акцентуантів. В останньому випадку якщо і наступає алкогольне сп'яніння, то алкоголь не веселить і не допомагає контактам, а навіть, навпаки, може викликати депресивну реакцію з відчуттям власної неповноцінності. Суіцидальні дії і агресивність можуть виникати у сенситивів під впливом ряду невдач, що буває зовсім несподівано для оточуючих, не проникаючих в світ їх ранимої психіки.

Шизоїдні підлітки, схильні до правопорушень, потрапляють в поле зору міліції набагато пізніше за інших акцентуантів. Це пояснюється тим, що вони люблять діяти поодинці, ретельно приховують свої наміри і вчинки, «працюють» без спільників, добре обдумують свої дії. Вважають за краще скоювати крадіжки за допомогою власноручно виготовлених відмичок, майстерного випилювання дверних замків і тому подібних прийомів.

Епілептоідні підлітки дають афектні спалахи, як правило, в період дисфорії, і тоді вони скоюють сексуальні ексцеси з садомазохистськими схильностями. В гомосексуальних зв'язках вони частіше виступають в активних ролях і, не задовольняючись взаємним онанізмом, скоюють з партнером педерастичні і інші грубі збочені статеві акти. Для самозадоволення вони іноді вдаються до самокалічення і рідше до незавершеного самозадушення. Алкогольне сп'яніння супроводиться у епілептоідних підлітків дисфорічними і амнестичними розладами, а також психомоторним збудженням і агресією.

У істероідних акцентуантів втечі з будинку і алкоголізація носять демонстративний характер і не супроводяться серйозними правопорушеннями в сексуальному потягу. Серед нестійких акцентуантів нерідкі випадки психофізичного інфантилізму і затримки сексуального дозрівання (К.С.Лебединская). Раннє залучення їх в асоціальні групи веде до сексуального досвіду, що включає розпусту і збочення.

Ці взаємозв'язки особистісних акцентуацій з відхиленою поведінкою корисно знати, щоб вчасно проводити з особистістю психолого-педагогічні заходи для профілактики делінквентної поведінки.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)