АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порушення особистості

Читайте также:
  1. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  2. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  3. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  4. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  5. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  6. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  7. Адміністративне правопорушення, його склад.
  8. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  9. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  10. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  11. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  12. В) Істеричні особистості.

Тема: Порушення особистості

Порушення особистість не носить однозначного характеру, воно може виражатися в зміні будови мотивів, їх ієрархії, змістоутворення, в порушенні самооцінки і рівня домагання, порушеннях спілкування, самоконтролю і саморегуляції. При вивченні змін особистості дані, отримані за допомогою методик, слід аналізувати у зв'язку з дослідженням життя людини. Патопсихологічне дослідження особистості завжди націлено на вивчення конкретної людини. В патопсихологічному експерименті повинні відображатися реальні життєві позиції хворого.

Методологічні основи патопсихологічного експерименту, спрямованого на дослідження особистості, полягають в тому, що експеримент дозволяє сформувати особливу форму діяльності, в яку включені найголовніші індикатори діяльнісного підходу до особистості: мотивованість дій, їх цілеспрямованість, можливість контролю, регуляція і критичність. Результати патопсихологічних досліджень особистості дозволяють виділити наступні порушення:

порушення опосередковування і ієрархії мотивів;

формування патологічних потреб і мотивів;

порушення смислоутворення;

порушення контролю за поведінкою.

порушення опосередковування і ієрархії мотивів

Зупинимося на тих особових змінах, аналіз яких можна провести в найбільш розроблених в вітчизняній психології теоретичних поняттях.

Згідно А. Н. Леонтьеву, аналіз діяльності повинен проводитися через вивчення мотивів. Зміну мотивів ми часто спостерігаємо у людей, страждаючих деякими формами психічних захворювань.

А. Н. Леонтьев підкреслює тісний зв'язок мотивів і потреб. Відзначивши, що аналіз потреб може бути проведений через розкриття їх наочного змісту, він вказує, що «це перетворить психологічну проблему потреб в проблему мотивів діяльності». Такий підхід свідчить про ієрархічну побудову мотивів з різними потребами.

Ускладнення мотивів, їх опосередковування і ієрархічна побудова починається у дитини вже в дошкільному віці і продовжується протягом всього його життя (Л. І. Божовіч). З віком мотиви втрачають свій безпосередній характер і починають опосередковуватися свідомо поставленою метою - відбувається підкорення одних мотивів іншим. Наприклад, бажання оволодіти якою-небудь професією як загальний мотив поведінки включає цілий ряд приватних: оволодіти потрібними знаннями, засвоїти певні навики і т.д. Ця мета, у свою чергу, розбивається на ряд більш дрібних. Тому діяльність людини відповідає завжди не одній, а декільком потребам і відповідно спонукає декількома мотивами. Проте в конкретній людській діяльності завжди можна виділити ведучий мотив.

Наявність провідного мотиву не усуває необхідності мотивів додаткових, безпосередньо стимулюючих поведінку; проте без провідних мотивів зміст діяльності позбавляється особистісного значення. Саме провідний мотив забезпечує можливість опосередковування і ієрархії мотивів. Ієрархія мотивів являється відносно стійкою і цим обумовлює відносну стійкість всієї особистості, її інтересів, позицій і цінностей.

Клінічний матеріал дозволяє прослідити закономірності зміни мотиваційної сфери людини, які призводять до зміни позицій, інтересів, цінностей особистості. Такі закономірності можна знайти у дітей з психічними захворюваннями, при яких процес порушення мотивів, установок і цінностей відбувається достатньо розгорнуто.

У таких хворих можуть змінюватися характерологічні риси: з'являється дратівливість, прискіпливість, грубість, виражений негативізм. Відбувається «зсув мотиву на ціль» (А. Н. Леонтьев), коли формується новий мотив, спонукаючий до нової діяльності. Зміни в змісті потреб означають і зміни в будові особистості. Порівняльний аналіз самооцінки хворих з наслідками травми головного мозку і хворих на хронічний алкоголізм, проведений Б. З. Братусем, показав, що у перших зберігається адекватна самооцінка при виконанні завдань, у других - ні. Вони некритичні, і це поєднується з агресією до того, що заважає задоволенню їх патологічної ведучої потреби в алкоголі. У хворих міняється не тільки зміст потреб і мотивів, міняється їх структура: вони стають все менш опосередкованими. Тільки тоді, коли потреба стає опосередкованою (поставленою ціллю), можливо свідоме управління нею з боку людини. У хворих відсутня можливість опосередковування потреби свідомою метою. Саме з цієї причини їх потреби стають некерованими і набувають будову потягів. Діяльність втрачає специфічно людську характеристику: з опосередкованої вона стає імпульсною.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)