АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості харчування

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  7. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  8. Анатомо – фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості доношеної новонародженої дитини
  10. Анатомо-фізіологічні особливості органів і систем
  11. Анатомо-фізіологічні особливості підшкірно-жирової клітковини
  12. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.

Для нормального фізичного та розумового розвитку дітей та підлітків необхідно повноцінне збалансоване харчування, що забезпечує пластичні процеси енергетичні витрати організму з урахуванням його віку.

Енергетична цінність добового раціону харчування дітей і підлітків повинна бути на 10% вище за їх енергетичних витрат, тому що частина поживних речовин необхідна для забезпечення процесів росту і розвитку організму.

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів в харчуванні дітей старше 1 року і підлітків має становити 1:1:4. Добові фізіологічні норми харчування дітей різного віку показані в таблиці:

 

Потреба в харчових речовинах у дітей обернено пропорційна їхньому віку (чим менша дитина, тим потреба більше), оскільки особливо посилено дитина росте в перші роки життя.

Велику увагу в харчуванні дітей і підлітків приділяють його амінокислотним складом як основному пластичного матеріалу, з якого будуються нові клітини і тканини.

При недоліку білка в їжі у дітей затримується ріст, відстає розумовий розвиток, змінюється склад кісткової тканини, знижується опірність до захворювань і діяльність залоз внутрішньої секреції.

При збалансованості незамінних амінокислот кращим продуктом харчування в дитячому віці вважається молоко і молочні продукти. Для дітей до 3 років у раціоні харчування щодня слід передбачати не менше 600 мл молока, а шкільного віку - не менше 50 мл.

Крім того, в раціон харчування дітей та підлітків повинні входити м'ясо, риба, яйця, крупи - продукти, що містять повноцінні білки з багатим амінокислотним складом.

Жири відіграють важливу роль у розвитку дитини. Вони виступають у ролі пластичного, енергетичного матеріалу, забезпечують організм вітамінами А, D, Е, фосфатиди, поліненасиченими жирними кислотами, необхідними для розвитку молодого організму.

При недостатньому споживанні жирів у дітей знижується опірність хворобам, сповільнюється зростання.

У дітей спостерігається підвищена м'язова активність, у зв'язку з чим потреба у вуглеводах у них вищий, ніж у дорослих, і повинна становити 10-15 г на 1 кг маси тіла.

У харчуванні дітей важливе значення відіграють вуглеводи, джерелом яких є фрукти, ягоди, соки, молоко, цукор, печиво, цукерки, варення. Кількість цукрів має становити 25% загальної кількості вуглеводів. Однак надлишок вуглеводів в харчуванні дітей і підлітків призводить до порушення обміну речовин, ожиріння, зниження стійкості організму до інфекцій.

Вітаміни та мінерали

У зв'язку з процесами зростання потреба у вітамінах у дітей підвищена. Особливе значення в харчуванні дітей і підлітків мають вітаміни А, D як фактори росту. Джерелами цих вітамінів служать молоко, м'ясо, яйця, риб'ячий жир. У моркві, помідорах, абрикосах міститься провітамін А - каротин.

Вітамін С разом з вітамінами груп В стимулює процес росту, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань.

Мінеральні речовини в дитячому організмі забезпечують процес зростання і розвитку тканин, кісткової і нервової системи, зубів, м'язів. Особливе значення мають кальцій і фосфор, добова потреба в яких становить: Са - 0,5-1,2 м., Р - 0,4-1,8 м. Містяться ці мінеральні речовини в молочних продуктах, м'ясі, рибі, яйцях, вівсяній крупі.

Солі заліза беруть участь у кровотворенні, і в разі нестачі цього елемента в харчуванні дітям рекомендують гематоген. Добова потреба дітей і підлітків у залозі та інших мінеральних речовинах вказана в нижченаведеної таблиці:

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)