АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік додаткового, пайового, резервного капіталу

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  9. Амортизація в управлінському обліку
  10. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  11. Аналіз стану облікової політики
  12. Аналітичний і синтетичний облік

Пайовий капітал - це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності. Облік пайового капіталу здійснюється на рахунку 41. Цкй рахунок застосовується тими підпр, у яких частина власного капіталу фомужться у вигляді пайових внесків і призначений для обліку і узагальнення інформації про суми пайових внесків. За кредитом відображається збільшення пайо.капіьталу за дебетом – зменшення.

У балансі сума додаткового капіталу розкривається двома стат­тями:

— Додатково оплачений капітал

— Інший додатковий капітал.

Додатково оплачений (вкладений) капітал — це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість від первинної емісії. Це створює емісійний дохід.

Інший додатковий капітал — це суми дооцінки необоротних активів підприємства, вартість активів безоплатно отриманих під­приємством від інших юридичних або фізичних осіб та інші види додаткового капіталу.

Для обліку додаткового капіталу призначений у Плані рахунків пасивний рахунок 42 «Додатковий капітал», за кредитом якого відображається збільшення додаткового капіталу, за дебетом — зменшення.

На суму різниці (перевищення) між номінальною і вартістю реалізації випущених акцій в обліку відображається запис: Д-т 46 «Неоплачений капітал» К-т 421 «Емісійний дохід».

Ця сума не підлягає жодному використанню або розподілу, крім випадків реалізації (анулювання) акцій за ціною нижче номінальної вартості: Д-т 421 «Емісійний дохід» К-т 451 «Вилучені акції».

У разі дооцінки необоротних активів, які здійснюються за рішенням урядових органів, а також у випадках, передбачених стан­дартами бухгалтерського обліку, робиться запис: Д-т 10 «Основні засоби» Д-т 11 «Інші необоротні матеріальні активи» К-т 423 «Дооцінка активів».

У разі безоплатно одержаних необоротних активів, отриманих від інших юридичних або фізичних осіб: Д-т 10 «Основні засоби» Д-т 11 «Інші необоротні матеріальні активи» Д-т 12 «Нематеріальні активи» К-т 424 «Безоплатно одержані необоротні активи».

Резервний капітал — це сума резервів, створених підприємством відповідно до законодавства або статутних документів.

Резервний капітал в АТ створюється у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 відсотків статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань на поновлення резервного капіталу передбачається установчими документами, здійснюється за рахунок чистого прибутку та не може бути меншим 5 процентів його загальної вартості.

Для його обліку використовують рахунок 43 “Резервний капітал”, призначений узагальнювати інформацію про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного з нерозподіленого прибутку.

За кредитом рахунку 43 відображають створення резерву, за дебетом – його використання.

Здійснення відрахувань від прибутку на створення (поповнення) резервного капіталу відображається в обліку записом:

Д-т 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»

К-т 43 «Резервний капітал».

Резервний капітал призначений для покриття непередбачених витрат, збитків на сплату боргів підприємства в разі його ліквідації. Залишки невикористаних коштів резервного капіталу переходять на наступний звітний період.

Використання коштів резервного капіталу на покриття втрат внаслідок надзвичайних ситуацій:

Д-т 43 «Резервний капітал» К-т 10 «Основні засоби» К-т 15 «Капітальні інвестиції» К-т 20 «Виробничі запаси» К-т 26 «Готова продукція» К-т 14, 35 «Фінансові інвестиції» К-т 30 «Каса».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)