АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація методичної діяльності бібліотек

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  5. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  6. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  7. III. Витрати діяльності
  8. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  9. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  10. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  11. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

Методичний відділ бібліотеки надає методичну і бібліографічну допомогу друкованими матеріалами, письмовими та усними консультаціями з питань бібліотечної роботи, а також вивчає, узагальнює і впроваджує досвід найкращих бібліотек країни, складає методичні посібники на найбільш важливі й актуальні теми, бере участь в організації та проведенні нарад і семінарів.

У системі методичного забезпечення бібліотеки використовують низку термінів: 1) метод; 2) методична робота; 3) методичне керівництво; 4) методичний центр та ін. Метод – це шлях дослідження, спосіб досягнення певної мети, вирішення конкретного завдання. Впорядкована система методів пов'язана з вирішенням завдання, спрямована на виконання певної роботи. Завданням методичного відділу і є розробка та вдосконалення методики. Методична робота спрямована перш за все на розвиток самостійності бібліотек, планування своєї діяльності, що в свою чергу потребує підвищення об'єму і рівня методичної роботи в бібліотеках. Якщо ця робота спрямована в адресу інших бібліотек, то така бібліотека є методичним центром.

Мета методичного забезпечення полягає в тому, щоб якнайповніше допомогти працівникам виконувати свою роботу найбільш якісно і кваліфіковано й основними напрямами при цьому є: консультаційно-методична допомога працівникам у вдосконаленні їх діяльності; інноваційна діяльність, тобто освоєння бібліотечних нововведень; підвищення кваліфікації, перепідготовка бібліотечних кадрів.

Методична робота в колективі бібліотеки і допомога мережі бібліотек має одну мету – це методичне забезпечення, що здійснюється на основі єдиних принципів. До принципів належать:

1) науковість – полягає в тому, що всі рішення і рекомендації повинні будуватись на основі найновіших досягнень бібліотечної теорії, повинні бути науково обґрунтовані і експериментально перевірені, тобто повинні бути результатом науково-дослідної діяльності методичних центрів. Опора на принцип науковості дозволяє впроваджувати результати бібліотекознавчих досліджень у бібліотечну практику.

2) активність – полягає в тому, що методичні центри не повинні обмежуватись пасивною допомогою бібліотекам за їх запитами, а намагатись активно впливати на їх роботу через методичні рекомендації і передовий бібліотечний досвід. Методична діяльність повинна бути спрямована на вдосконалення роботи бібліотек, і методичний центр повинен активно впливати на їх роботу. Важливим при цьому є те, щоб цей вплив не перешкоджав ініціативі працівників, а навпаки – її стимулював. Важливим проявом цього принципу є пошук і засвоєння бібліотечних нововведень.

3) рекомендаційності – означає, що методичні рішення і рекомендації не повинні мати обов'язкового директивного характеру. Вони є лише рекомендаціями, порадами, які бібліотечні працівники самостійно використовуватимуть, вибираючи для своєї діяльності лише ті, які найбільшою мірою відповідають потребам і умовам конкретної бібліотеки.

4) важливе значення для методичної діяльності має принцип диференційованого підходу. Методичні центри всю свою діяльність організовують із розрахунком специфіки типів і видів бібліотек. Суть цього принципу полягає в тому, що методичне забезпечення повинно будуватися на основі безпосереднього вивчення бібліотек, бібліотечних працівників і тих умов, в яких працює кожна бібліотека.

5) оперативності. Суть його в тому, що потрібно оперативно виявляти недоліки і прорахунки в роботі і своєчасно забезпечити консультаційно-методичну допомогу, тобто забезпечити роботу бібліотеки методичними рекомендаціями.

Ефективність методичного забезпечення тісно пов'язана з систематичністю і плановістю. Забезпечити безперервне вдосконалення роботи бібліотек можна лише на основі систематичної і планової роботи бібліотек, а не шляхом розрізнених методичних підходів.

Методичне забезпечення функціонування бібліотек охоплює декілька взаємопов'язаних напрямів: аналітичний, консультаційно-методичний, інноваційний.

В основі методичного забезпечення лежить аналітична діяльність, спрямована на аналіз стану і розвитку як окремих бібліотек, так і мережі в цілому. Вона ґрунтується на методичному моніторингу, тобто спостеріганні за змінами в діяльності бібліотеки або мережі бібліотек з метою визначення рівня їх роботи і прийнятті на цій основі методичних рішень, спрямованих на її вдосконалення.

На основі аналітичної діяльності надають консультаційно-методичну допомогу, яка має на меті здійснювати консультаційну і практичну допомогу бібліотекам. Ця допомога базується на принципі активності, тобто здійснюється не тільки на прохання бібліотечних працівників, які її потребують, але і за ініціативою бібліотечних менеджерів (керівники бібліотек і методисти).

Важливим напрямом є інноваційна діяльність, яка передбачає пошук, розробку і використання нововведень, які сприяють підвищенню ефективності і якості діяльності бібліотек.

У процесі методичного забезпечення реалізується низка функцій:

1) інформаційна, яка спрямована на своєчасне і повне бібліотечне інформування бібліотечних працівників про досягнення сучасної бібліотечної теорії і практики, про все нове, що з'явилось у бібліотечній справі;

2) педагогічна – тісно пов'язана з інформаційною, тому що одночасно з процесом інформування відбувається процес навчання бібліотекарів користуванню нововведеннями їх діяльності. Значення педагогічної функції окреслюється тим, що методичні центри покликані здійснювати навчання бібліотечних працівників, тобто підвищення кваліфікації і перепідготовку бібліотекарів, сприяння їх освіті;

3) організаційна – передбачає включення до методичного забезпечення не тільки консультаційно-інформаційної діяльності, але й практичної допомоги бібліотекарям у реалізації методичних рекомендацій. Вона особливо яскраво виявляється у спілкуванні бібліотечних менеджерів із бібліотечними працівниками. Саме через цю функцію здійснюється вплив на бібліотечну практику, на опанування бібліотекарями нововведень;

4) науково-дослідна – полягає у підвищенні ролі наукових досліджень у розвитку бібліотечної практики, в змінах у співвідношенні наукових досліджень і методичної роботи. Також ця функція реалізується у підвищенні рівня порад і рекомендацій, у підвищенні перспектив розвитку бібліотечної практики і передбачає вивчення й узагальнення експериментальної роботи методичних центрів у бібліотеках. Методичні центри обов'язково повинні орієнтуватись на результати наукових досліджень і використовувати їх при впровадженні у бібліотечну практику. Науково-дослідні колективи в свою чергу повинні не тільки проводити дослідження, але й підготувати рекомендації для бібліотек та організувати експертизу впровадження підсумків досліджень.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)