АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік інших необоротних матеріальних активів

Читайте также:
  1. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  5. IV. Амортизація нематеріальних активів
  6. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  7. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  8. V. Облік амортизації основних засобів
  9. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  10. V. Особливості обліку деяких запасів
  11. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

До інших необоротних матеріальних активів згідно П(С)БО 7 «Основні засоби» належать:

Бібліотечні фонди

Малоцінні необоротні матеріальні активи.

Тимчасові (нетитульні) споруди.

Природні ресурси.

Інвентарна тара.

Предмети прокату.

Інші необоротні матеріальні активи.

Для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, які не відображені у складі об'єктів обліку на рахунку 10 «Основні засоби», призначений рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи».

За дебетом рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи» відображаються надходження придбаних, створених, безоплатно одержаних інших необоротних матеріальних активів на підприємство(за первісною вартістю); сума витрат, пов'язана з поліпшенням об'єкта (реконструкція, модернізація), що приводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта; сума дооцінки вартості об'єкта необоротних матеріальних активів. За кредитом рахунку 11 відображаються вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активу, а також у разі часткової ліквідації об'єкта та сума їх уцінки.

Рахунок 11 має сім субрахунків:

111 «Бібліотечні фонди»;

112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»;

113 «Тимчасові (нетитульні) споруди»;

114 «Природні ресурси»;

115 «Інвентарна тара»;

116 «Предмети прокату»;

117 «Інші необоротні матеріальні активи».

Кожний з цих субрахунків призначений для обліку відповідних груп інших необоротних активів.

На субрахунку 111 «Бібліотечні фонди» ведеться облік наявності та руху бібліотечних фондів, якщо такі створюються на підприємстві.

На субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» відображається вартість предметів, строк корисного використання яких більше одного року, зокрема спеціальні інструменти і спеціальні пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об'єктів. Згідно Податкового Кодексу України до таких предметів належать матеріальні цінності, що відповідають вищезазначенним характеристикам, але вартістю менше 2500 грн.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50 відсотків його вартості, яка амортизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об'єкта 100 відсотків його вартості.

При видачі зі складу в експлуатацію малоцінні необоротні матеріальні активи з балансу не списують, а відображають як внутрішньогосподарське переміщення об'єктів за дебетом і кредитом субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Для розмежування цінностей, які знаходяться на складі та в експлуатації до субрахунку 112 доцільно ввести субрахунки такого порядку:

1121 «Малоцінні необоротні матеріальні активи на складі»;

1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи в експлуатації».

Під час передачі об'єктів зі складу в експлуатацію потрібно за ними нараховувати амортизацію:

Дт

Кт

З експлуатації такі предмети списують на підставі акта:

Дт

Кт

 

Одночасно донараховують відповідну суму амортизації:

Дт

Кт

 

На субрахунку 113 «Тимчасові (нетитульні) споруди» ведеться облік експлуатаційних тимчасових (нетитульних) споруд.

На субрахунку 114 «Природні ресурси» ведеться облік наявності та руху придбаних природних ресурсів для наступного видобутку (нафти, газу тощо).

На субрахунку 115 «Інвентарна тара» ведеться облік наявності та руху інвентарної тари. До інвентарної тари належить багатооборотна тара тривалого використання, яка не видається під заставу, а постійно перебуває на підприємстві та використовується для зберігання матеріальних цінностей на складах або для забезпечення процесів виробництва чи реалізації (діжки, чани, цистерни, металеві ящики тощо). Ця багатооборотна тара тривалого використання називається інвентарною, тому що належить до інвентарних об'єктів, кожному з яких присвоюють індивідуальний інвентарний номер.

Обліковують інвентарну тару в інвентарних картках - на кожний інвентарний об'єкт заводиться окрема інвентарна картка.

Придбання інвентарної тари обліковують у складі капітальних інвестицій. За нею нараховують амортизацію як передбачено П(С)БО 7 «Основні засоби». Списують інвентарну тару в результаті ліквідації за актами, які складає комісія, або її продають. Операції з вибуття інвентарної тари відображають аналогічно як і за іншими видами основних засобів.

Неінвентарну тару обліковують у складі запасів.

На субрахунку 116 «Предмети прокату» ведеться облік наявності та руху активів, призначених для видачі напрокат.

На субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» ведеться облік наявності та руху інших необоротних матеріальних активів, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Аналітичний облік необоротних матеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта цих активів.

Облік надходження, вибуття, нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів ведеться ідентично обліку основних засобів. Синтетичний облік ведеться у журналі 4.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)