АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік державного боргу та операцій з його обслуговування

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  4. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  7. V. Особливості обліку деяких запасів
  8. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VIII. Облік вибуття основних засобів
  11. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  12. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат

Державний борг складається з державного внутрішнього боргу та державного зовнішнього боргу й не включає боргу місцевих органів влади та державних підприємств. Облік державного боргу дозволяє визначити розміри фактичних надходжень і платежів на касовій основі. За допомогою обліку державного боргу можна встановити обсяги емітованих боргових зобов'язань, їх структуру, терміни обі­гу та погашення. Використовуються три наступних методи обліку боргу: касовий метод, метод на основі графіків платежів і метод нарахування.

До операцій, пов'язаних з державним боргом, відносять операції державного бюджету, пов'язані зі зміною обсягу державного боргу, його обслуговуванням, управлінням та використанням залучених коштів, а саме:

— одержання/випуск;

— обслуговування;

— погашення;

— надання позик;

— повернення основної суми наданих позик;

— плата за користування бюджетними коштами;

— плата за надання позик або гарантій;

— управління державним боргом.

 


Обслуговування і погашення державних боргів

Спроможність у повному обсязі обслугов та своєчасно по­гашати держ борг є одним з показників фінансової стабільно­сті країни, що закріплює за державою імідж надійного позичальни­ка та відкриває перед нею можливості для нових позик на більш вигідних умовах.

Погашення та обслугов держ боргу здійсн шляхом проведення платежів для виконання боргових зобов’язань перед кредитором щодо погашення основної суми боргу, сплати відсотків і супутніх витрат, передбачених умовами випуску держа­вних цінних паперів, угодами про позику, державними гарантіями та іншими документами.

Погашення державного боргу — це виконання боргових зо­бов’язань перед кредиторами щодо сплати основної суми боргу (суми позики, визначеної угодою про позику) або номінальної вар­тості державних цінних паперів. Згідно з Бюджетним кодексом України, платежі з погашення державного боргу є витратами бю­джету.

Обслуговування державного боргу включає сукупні платежі за державними зобов’язаннями перед кредиторами щодо сплати відсотків, комісійних та штрафних платежів. Дані платежі здійс­нюються з Державного бюджету у вигляді видатків. Видатки на об­слуговування боргу здійснюються за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Сума коштів державного бюджету, необхідних для погашення та обслуговування державного боргу на рік, визначається і затвер­джується Законом України про Державний бюджет України на від­повідний рік.

Основ джерелами погаш та обслугов держ боргу можуть бути:—кошти, передбачені у державному бюджеті на погашення та обслуговування державного боргу відповідно до закону про Дер­жавний бюджет України на поточний рік;— кошти, які надійшли від приватизації! державного майна;— внутрішні та зовнішні державні запозичення;— золотовалютні резерви держави тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)