АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9. Економічні ризики; пов'язані з інвестиційною діяльністю

План контрольної роботи

1. Характеристика інвестиційних ризиків.

2. Зміна вартості грошей у часі. Майбутня і теперішня вартість грошей.

3. Диверсифікація як спосіб зниження ступеня інвестиційного ризику. Поняття систематичного та несистематичного ризиків.

4. Теоретичні засади формування портфеля цінних паперів.

Задача 1

Споживання сировини на підприємстві за добу становить 20 т. Вона постачається на підприємство кожні 25 днів (тобто 14 разів на рік). У таблиці наведено дані про зафіксовані відхилення термінів поставок від встановленої величини протягом останнього півріччя.

Номер поставки              
Фактична кількість діб між поставками              

Визначте обсяг резерву сировини (або її мінімального запасу), який дозволить підприємству уникнути зриву виробництва через нестачу сировини за цих умов її постачання.

Задача 2

Перед підприємцем, функція корисності якого задана як и(Х) = √Х, постає завдання краще використати частину свого капіталу у розмірі 100 тис. гр. од. Ці кошти він може:

1) покласти в банк на депозитний рахунок із щорічним фіксованим доходом 18 %;

2) вкласти в реалізацію інвестиційного проекту, від якого очікується одержати 60 % суми вкладених коштів з імовірністю 0,4. При цьому ймовірність того, що підприємець одержить суму, яка дозволить йому лише відшкодувати вкладені кошти, становить 0,6.

Яке рішення доцільно прийняти підприємцю?

Тема 10. Економічні ризики, пов'язані з фінансовою діяльністю

План контрольної роботи.

1. Характеристика фінансових ризиків.

2. Ризик і вартість капіталу. Вартість користування власними і залученими джерелами капіталу.

3. Вплив структури капіталу на вартість фірми. Фінансовий леверідж та ризик втрати фінансової незалежності.

4. Ризик втрати ліквідності та фактори, що його визначають.

Задача 1

Інвестор бажає сформувати портфель цінних паперів з двох видів акцій: А і Б.

Сподівана норма прибутку від акцій виду А становить 40 %, ризик цих акцій (середньоквадратичне відхилення) — 16%. Для акцій виду Б відповідно: сподівана норма прибутку — 30%, ризик — 15%. Коефіцієнт кореляції для цих акцій ραβ = 0,42.

1. Визначте сподівану норму прибутку та ризик портфеля цінних паперів, якщо акції виду А складають 25 % вартості цього портфеля;

2. Визначте сподівану норму прибутку та ризик портфеля цінних паперів, якщо акції виду А складають 75 % вартості цього портфеля;

3. Сформуйте портфель цінних паперів, який має мінімальний ризик.

Задача 2

Капітал інвестора становить 150 тис. гр. од. З них 70 тис. гр. од. він вклав у безризикові цінні папери, річна норма прибутку від яких становить 20 %. Решту грошей він збирається вкласти у папери, обтяжені ризиком. Стандартне середньоквадратичне відхилення дохідності (ризик) цих паперів складає 15%. Інвестор прагне забезпечити ступінь ризику свого банкрутства в результаті операцій з цінними паперами на рівні не більш як 1/9.

Якою повинна бути сподівана норма прибутку, обтяженого ризиком цінних паперів, аби інвестор уникнув банкрутства?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)