АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходів діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. III. Витрати діяльності
  5. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  6. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  7. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  8. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  9. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  10. V. Облік амортизації основних засобів
  11. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  12. V. Особливості обліку деяких запасів

 

Первинними документами з обліку відображення доходів від реалізації продукції є видаткові накладні на відпуск продукції покупцям. У накладній зазначається її номер, дата складання, ким одержана продукція, тобто назва покупця і прізвище довіреної особи й номер довіреності, якщо покупцем є інше підприємство. Також у накладній зазначається найменування продукції, що відпускається, одиниця її виміру, кількість, ціна без податку на додану вартість і сума без податку на додану вартість. Окремо зазначається сума податку на додану вартість і загальна сума реалізованої продукції з урахуванням податку на додану вартість. Накладна підписується особою, яка здійснила відпуск продукції і особою, яка їх одержала, також обов»язково підписуються головний бухгалтер і керівник підприємства, або уповноважені ними особи. До видаткової накладної надається податкова накладна із зазначенням суми податку на додану вартість у вартості проданої продукції. Накладні виписується у двох примірниках: перший примірник видається покупцю, другий – залишається у продавця. З місця відпуску продукції накладні надходить до бухгалтерії для її подальшого опрацювання й відображення у реєстрах бухгалтерського обліку.

Для обліку доходів у бухгалтерському обліку призначені рахунки класу 7 «Доходи й результати діяльності». Рахунок 70 «Доходи від реалізації» призначений для узагальнення інформації про доходи від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу. Цей рахунок має чотири субрахунку:

701 «Дохід від реалізації готової продукції»

702 «Дохід від реалізації товарів»

703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»

704 «Вирахування з доходу».

Але перед цим треба зазначити те, що можуть бути два варіанти реалізації продукції: спочатку продукцію відвантажено, а потім гроші поступають на розрахунковий рахунок, або спочатку надходять гроші, а потім відвантажується продукція. Відповідно і є різниця в бухгалтерських проводках. А саме, якщо перша подія – відвантаження продукції, то бухгалтерські проводки будуть такими:

згідно накладної на вибуття товару відображено у складі доходу виручки від реалізації продукції за продажними цінами:

Дт

Кт

Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ від реалізації продукції відображається по кредиту рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами»:

Дт

Кт

Доход від реалізації накопичений на рахунку 70 «Доходи від реалізації» списується на фінансові результати, тобто по кредиту рахунку 79 «Фінансові результати», що також відображається у журналі 6:

Дт

Кт

Для узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства за звітний період використовується рахунок 71 «Інший операційний дохід».

Дт

Кт

Рахунок 74 «Інші доходи» призначений для обліку доходів, які виникають у процесі звичайної діяльності підприємства, але не пов’язані з операційною й фінансовою діяльністю.

По кредиту цього рахунку відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету – належна сума непрямих податків та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Він має шість субрахунків:

741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій»;

742 «Дохід від реалізації необоротних активів»;

743 «Дохід від реалізації майнових комплексів»;

744 «Дохід від неопераційної курсової різниці»;

745 «Дохід від безоплатно одержаних активів»;

746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

У результаті господарської діяльності підприємства здійснюється списання непридатних до експлуатації необоротних активів, зокрема, основних засобів. Доходи, які виникають у випадку ліквідації об’єкта основних засобів відображаються у акті ліквідації основних засобів і оприбутковуються на склад на підставі акту комісії про оприбуткування металобрухту.

Одержання таких доходів відображається наступним записом:

Дт

Кт

При реалізації об’єктів основних засобів дохід відображається по кредиту субрахунку 742 «Дохід від реалізації необоротних активів».

У цьому випадку складається накладна на відпуск на сторону:

Дт

Кт

Одночасно з одержанням доходу від реалізації виникає сума податкових зобов’язань з ПДВ, яка відображається у податковій накладній. Відображається зменшення доходів на суму податку на додану вартість:

Дт

Кт

Такі види доходів виникають на даному підприємстві нерегулярно, у випадках виробничої необхідності.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)