АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття «енергія» та «енергоресурси». Класифікація джерел енергії на Землі

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  3. I. Поняття необережності, як форми вини.
  4. II. Класифікація основних засобів
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  7. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  8. VІІ.Оперування поняттями
  9. Аварійний комісар: поняття, функції.
  10. Автомобiльний транспорт – як джерело забруднення довкiлля
  11. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  12. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

Залікової лекції

магістранта-практиканта кафедри екології

Інституту природничо-географічної освіти та екології

 

14.03.2013 р.

група 58 ЕКО, курс V

Тема: Первинні та вторинні ПЕР. Нетрадиційні відновлювані джерела енергії

План лекції

1. Поняття «енергія» та «енергоресурси». Класифікація джерел енергії на Землі.

2. Нетрадиційні відновлювані джерела енергії та їх характеристика.

3. Використання сонячної енергії.

4. Використання енергії вітрових потоків.

5. Геотермальна енергія.

6. Гідроенергетика та її характеристика.

7. Використання енергії біомаси.

Мета лекції: дати уявлення про енергію; ознайомити студентів з основними енергоресурсами та їх видами; поглибити знання про нетрадиційні джерела енергії та можливості їх використання; розкрити суть роботи вітрової електрогенеруючої установки (ВЕУ), гідроелектростанцій (ГЕС), сонячних електростанцій (СЕС); розвивати в студентів мислення, увагу, пам'ять, вміння аналізувати; виховувати в студентів усвідомлення необхідності раціонального використання природних ресурсів та встановлення екологічно чистих генераторів енергії як основи збереження оптимальної якості довкілля та здоровˈя населення.

Основні поняття і терміни: енергія,енергоресурси, первинні ресурси, вторинні ресурси, поновлювані та не відновлювані джерела енергії, вітрова електрогенеруюча установка (ВЕУ), ГЕС, СЕС, відновлювана енергетика, «зелений тариф», висота припливу, «вітрові ферми», коефіцієнт енегровіддачі.

Обладнання: таблиці,схеми, мультимедійний комплекс.

 

 

Хід лекції

Поняття «енергія» та «енергоресурси». Класифікація джерел енергії на Землі.

За час існування нашої цивілізації багато раз відбувалася зміна традиційних джерел енергії на нові, досконаліші. І не тому, що старе джерело було вичерпане. Сонце світило і обігрівало людину завжди: і проте одного дня люди приручили вогонь, почали палити деревину.

Потім деревина поступилася місцем кам'яному вугіллю. Запаси деревини здавалися безмежними, але парові машини вимагали калорійнішого "корму". Але і це був лише етап. Вугілля незабаром поступається своїм лідерством на енергетичному ринку нафти. І ось новий виток: в наші дні провідними видами палива доки залишаються нафта і газ. Але за кожним новим кубометром газу або тонною нафти потрібно йти все далі на північ або схід, зариватися все глибше в землю. Зрозуміло, що нафта і газ з кожним роком коштуватимуть нам все дорожче.

Завжди було так: наступне джерело енергії було і потужнішим. То була, якщо можна так виразитися, "войовнича" лінія енергетики. У гонитві за надлишком енергії людина все глибше занурювався в стихійний світ природних явищ і до якоїсь пори не дуже замислювався про наслідки своїх справ і вчинків.

Але часи змінилися. Зараз, на початку 21 століття, починається новий, значний етап земної енергетики. З'явилася енергетика "ощадна". Побудована так, щоб людина не рубала гілку, на якій вона сидить, піклувалася про охорону вже сильно пошкодженої біосфери.

Перш ніж розпочати пошук способів розумного споживання енергії, ми повинні з'ясувати що ж таке енергія, чим вона вимірюється та яким законам підпорядковується?

То що ж таке енергія? Це запитання так легко сформулювати і так важко дати на нього відповідь. Почнемо з того що енергія - це абстрактне поняття, яке запроваджене фізиками щоб описувати єдиними термінами різні явища пов'язані з теплотою і роботою.

Існують різні класифікації видів і форм енергії. З деякими з них люди часто зустрічаються у своєму повсякденному житті: механічна, електрична, електромагнітна, хімічна, теплова.

Енергоресурси (джерела енергії) - це матеріальні об'єкти, в яких зосереджена енергія, придатна для практичного використання людиною. Як згадувалось раніше, вони поділяться на:

- первинні енергоресурси - це природні ресурси, які не переробляли і не перетворювали: сира нафта, природний газ вугілля, горючі сланці, вода річок і морів, гейзери, вітер тощо;

- вторинні ресурси – сукупність будь-яких матеріальних і енергетичних відходів виробництва, які можуть бути використані повторно.

Використання вторинних ресурсів (відходів, які вдруге можуть бути використані в народному господарстві) дозволяє економити первинні ресурси, покращує стан навколишнього середовища, збільшує випуск продукції.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, відвали в Україні займають площу близько 55 тис. га, в яких зосереджено понад 20 млрд. т промислових відходів. Багато з них містять цінні компоненти. Тому ці метали доцільно вилучати і повторно використовувати (у відходах Черкаського заводу Хімреактивів міститься до 65% нікелю, у шлаках Черкаського ВО Хімволокно – 4% цинку).

У свою чергу, первинні ресурси (або джерела енергії) поділяють на поновлювані і не поновлювані. Відновлювані джерела енергії - це природно утворені й накопичені в надрах планети запаси речовин, здатних за певних умов звільняти енергію, що міститься в них. Такими є викопне органічне паливо (вугілля, нафта, природній газ, торф. горючі сланці), ядерне паливо. Невідновлювані джерела енергії - ті, відновлення яких постійно здійснюється в природі (сонячне випромінювання, біомаса, вітер, вода річок та океанів, гейзери тощо), і які існують на основі постійних чи періодично виникаючих у природі потоків енергії.

Поза сумнівом, в майбутньому паралельно з лінією інтенсивного розвитку енергетики отримають широкі права екстенсивні розробки: розосереджені джерела енергії не дуже великої потужності, та зате з високим ККД, екологічно чисті, зручні в обігу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)