АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Словник дисципліни

Читайте также:
  1. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  2. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ).
  3. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  4. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  5. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  6. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні
  7. Вимоги до визначення поняття у словнику
  8. ВИМОГИ ДО ОБСЯГУ ЗНАНЬ НА ДЕРЖАВНИХ ІСПИТАХ З ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ» (ЗГІДНО З ПРОГРАМОЮ)
  9. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  10. Він може перекласти цей текст без словника.
  11. Вказівки до неї з дисципліни
  12. Вступ до дисципліни “Логіка”.

Далекостроковий прогноз - прогноз з періодом випередження для соціальних та економічних об'єктів понад 15 років.

Довгостроковий прогноз - прогноз з періодом випередження для соціальних та економічних об'єктів від 5 до 15 років.

Експерт - кваліфікований спеціаліст з конкретної проблеми, залучуваний для винесення оцінки з поставленої задачі прогнозування.

Етап прогнозування - частина процесу розробки прогнозів, що характеризується своїми задачами, методами та результатами.

Завдання на прогноз - документ, що визначає цілі і задачі прогнозу та регламентуючий порядок його розробки.

Інтервальний прогноз - прогноз, результат якого поданий у вигляді довірчого інтервалу характеристики для заданої ймовірності здійснення прогнозу.

Інформаційний масив - сукупність даних про об'єкт прогнозування, приведена у систему у відповідності з метою прогнозу і методами прогнозування.

Компетентність експерта - здатність експерта виносити на базі професійних знань, інтуїції та досвіду вірогідні судження про об'єкт прогнозування.

Короткостроковий прогноз - прогноз з періодом випередження для соціальних та економічних об'єктів від одного року.

Крапковий прогноз - прогноз, результат якого поданий у вигляді єдиного значення характеристики об'єкту прогнозування без зазначення довірчого інтервалу.

Метод прогнозування - спосіб дослідження об'єкту прогнозування, скерований на розробку прогнозів.

Методи прогнозування - сукупність спеціальний правил та прийомів (одного чи декількох методів) розробки конкретних прогнозів.

Наукове передбачення - відображення, що випереджає дійсність, засноване на пізнанні законів природи, суспільства та мислення.

Нормативний прогноз - прогноз, змістом якого є визначення шляхів і термінів досягнення можливих станів об'єкту прогнозування у майбутньому, що береться в якості мети.

Оперативний прогноз - прогноз з періодом випередження для соціальних та економічних об'єктів до одного місяця.

Параметр об'єкту прогнозування - кількісна 0 47.760 Tхарактеристика об'єкту прогнозування, яка є чи приймається за постійну протягом періоду заснування та періоду випередження прогнозу.

Пошуковий прогноз - прогноз, змістом якого є визначення можливих станів об'єкту прогнозування у майбутньому.

Прийом прогнозування - одна чи декілька операцій, скерованих на отримання конкретного результату в процесі розробки прогнозу.

Принцип безперервності прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає коригування прогнозів у міру надходження нових даних про об'єкт прогнозування.

Принцип варіантності прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає розробки варіантів прогнозу, виходячи з варіантів прогнозного фону.

Принцип верифікованості прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає визначення вірогідності, точності та обґрунтованості прогнозів.

Принцип рентабельності прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає перевищення економічного ефекту від використання прогнозу над витратами на його розробку.

Принцип системності прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає взаємопов'язаності та співпідкореность прогнозів об'єкту прогнозному фону та їх елементам.

Принцип узгодженості прогнозування - принцип прогнозування, що вимагає узгодженості нормативних та пошукових прогнозів різної природи та різного періоду випередження.

Прогноз - науково-обгрунтоване судження про можливі стани об'єкти у майбутньому та (або) про альтернативні шляхи та терміни їх здійснення.

Прогнозна екстраполяція - метод прогнозування, заснований на екстраполяції, при якій вибір функції здійснюється з урахуванням умов та обмежень розвитку об'єкту прогнозування.

Прогнозна інтерполяція - метод прогнозування, заснований на інтерполяції, при якому вибір інтерполюючої функції здійснюється з урахуванням умов та обмежень розвитку об'єкту прогнозування.

Прогнозна модель - модель об'єкту прогнозування, дослідження якої дозволяє отримати інформацію про можливі стани об'єкту у майбутньому та (або) шляхів та термінів їх здійснення.

Прогнозна ретроспекція - етап прогнозування, на якому досліджується історія розвитку об'єкту прогнозування та прогнозного фону з метою отримання їх систематизованого опису.

Прогнозний діалог - етап прогнозування, на якому досліджується систематизований опис об'єкту прогнозування та прогнозного фону з метою виявлення тенденцій їх розвиту та вибору (розробки) моделей і методів прогнозування.

Прогнозний експеримент - дослідження на прогнозних моделях шляхом варіювання характеристик об'єкту прогнозування, що входять до моделі, з метою виявлення можливих, припустимих та (або) неприпустимих прогнозних варіантів та альтернатив розвитку об'єкту прогнозування.

Прогнозний фактор - узагальнена неспостерігаєма характеристика розвитку багатовимірного стохастичного об'єкту прогнозування, що кількісно виражається, як правило, власним вектором коваріаційної матриці змінних об'єкту прогнозування.

Прогнозний фон - сукупність зовнішніх по відношенню до об'єкту прогнозування умов, істотних для розв'язання задачі прогнозу.

Прогнозування - процес розробки прогнозів.

Прогнозуюча система - система методів прогнозування та засобів їх реалізації, що функціонує у відповідності з основними принципами прогнозування.

Прогностика – наукова дисципліна про закономірності розробки прогнозів.

Проспекція - етап прогнозування, на якому за результатами діагнозу розробляються прогнози об'єкту прогнозування та прогнозного фону, відбувається верифікація та синтез прогнозів.

Середньостроковий прогноз - прогноз з періодом випередження для соціальних та економічних об'єктів від одного року до п'яти років.

Складність об'єкту прогнозування - характеристика об'єкту прогнозування, що визначає розмаїття його елементів, властивостей та відносин; її кількісною мірою може виступати мінімальна довжина, що є описом об'єкту прогнозування у відповідності з метою прогнозу.

Тренд - аналітичне чи графічне подання зміни перемінної у часі, отримане внаслідок виокремлення регулярної складової динамічного ряду.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)