АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підіймальні пристрої - особливості безпеки при їх експлуатації

Читайте также:
  1. I. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  2. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  3. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  4. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. V. Характерологічні особливості
  7. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  8. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  9. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  10. Автонавантажувачі, електронавантажувачі та електрокари. Правила безпеки при їх експлуатації
  11. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  12. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування

Підіймальні пристрої в залежності від категорії, конструктив­ного оформлення і вантажопідйомності поділяються на дві групи. До першої групи належать підіймальні механізми і машини, що підлягають реєстрації в Державному комітеті України з нагляду за охороною праці і опосвідченню її представником. Це - крани всіх типів, вантажозахоплювальні пристрої, ліфти і підйомники номі­нальною вантажопідйомністю 50 т і вище, електричні талі і лебідки вантажопідйомністю від 10 т і вище. До другої групи, що не підля­гають реєстрації, належать крани, підйомники і механізми з руч­ним приводом, поворотні крани і ті, що керуються з підлоги за до­помогою кнопкового пульту (якщо вони є самостійними підйом­ними механізмами), автонавантажувачі і штабелеукладачі.

Вони експлуатуються, випробовуються і опосвідчуються від­повідно до правил та інструкцій, розроблених на підприємствах, яким вони належать.

Вантажопідіймальні крани. Безаварійна робота вантажопіді­ймальних кранів залежить від їх конструктивного виконання і пра­вильної експлуатації.

Кожен вантажопідіймальний кран забезпечується документа­цією, передбаченою Держстандартом відповідно до технічних умов на виготовлення. Крім паспорта та інструкції з експлуатації на крані закріплюється табличка, де вказується найменування заводу-виробника, вантажопідйомність, дата випуску і порядковий номер.

Вантажопідіймальні крани обладнуються пристроями, що за­безпечують безпеку праці: кінцевими вимикачами для автоматич­ної зупинки механізмів підіймання і пересування стріли крана, об­межувачами і покажчиками вантажопідйомності, гальмівними пристроями колодкового типу, протиугонними пристроями.

Всі вантажопідіймальні крани в процесі виготовлення проходять попередні і приймально-здавальні випробування, технічне опосвід-чення перед пуском їх у роботу і періодичне - в процесі роботи.

Технічні опосвідчення вантажопідіймальних кранів поділяють­ся на повні та часткові.

Повні технічні опосвідчення включають огляд всього крана і його елементів та статичні і динамічні випробування. Вони прово­дяться перед пуском крана в роботу і періодично через кожні 3 роки за участю представників Держпромгірнагляду. Для кранів, які ви­користовуються нечасто, період між повними технічними опосвідченнями може бути збільшений до 6 років.

Часткові технічні опосвідчення включають огляд крана і його ок­ремих конструктивних елементів та перевірку справності його основ­них механізмів і проводяться щорічно особою, відповідальною за справний стан і безпечну експлуатацію вантажопідіймальних кранів. Статичними випробуваннями перевіряються міцність металоконструкцій і стійкість крана проти перекидання. При випробу­ванні підіймають вантаж, маса якого на 10-25% більша маси робочого вантажу. Кран вважається таким, що пройшов випробування, якщо протягом 10 хв піднятий вантаж не опускається, і якщо не знайдені тріщини, деформації й інші пошкодження.

При динамічних випробуваннях перевіряють працездатність механізмів, що зупиняють хід при крайніх нижніх і верхніх по­ложеннях стріли крана чи вантажу вище допустимих та інших при­строїв безпеки. Результати опосвідчення заносять у паспорт.

До обслуговування вантажопідіймальних кранів допускаються особи, що пройшли навчання і склали іспит на право управління.

При експлуатації вантажопідіймальних машин забороняється: підіймати вантажі, маса яких перевищує допустиму; одночасно підіймати вантаж і людей; підіймати вантажі, що знаходяться в не­стійкому положенні; відривати примерзлі чи завалені землею ван­тажі, або закладені іншими вантажами; підтягувати вантажі на ко­сому натягненні підйомних канатів; відтягувати вантажі при підійманні; відключати гальма і пристрої безпеки.

Ліфти. Залежно від призначення і вантажопідйомності ліфти поді­ляють на: пасажирські; вантажопасажирські; вантажні з провідником; вантажні без провідника; вантажні малі (без провідника) вантажопід­йомністю до 160 кг включно, площа підлоги кабіни 0,9 м2, висота - 1 м.

Вантажні і пасажирські ліфти широко застосовують як в основ­ному, так і в допоміжному виробництвах. Документом, що регла­ментує безпечну експлуатацію ліфтів, є Правила будови і безпеч­ної експлуатації ліфтів. Реєстрації в органах технічного нагляду Держпромгірнагляду підлягають всі ліфти, крім ліфтів з вантажо­підйомністю до 160 кг і висотою кабіни не більше 1 м.

Ліфти 1 раз на рік підлягають технічному опосвідченню, при якому здійснюється їх огляд, статичні і динамічні випробовування. При огляді перевіряється робота механізмів, електрообладнання, освітлення, приладів управління і безпеки. Дозвіл на пуск ліфта в експлуатацію видає інспектор технічного нагляду.

Всі пасажирські і вантажні ліфти обов'язково обладнуються влов­лювачами, які утримують кабіну від падіння при обриві троса, гальмомпідйомної лебідки, контр-вантажем, дверними контактами, що виклю­чають можливість руху кабіни при відкритих дверях, вимикачами, що зупиняють кабіну на поверхнях, обмежувачами вантажопідйомності і швидкості, кінцевими вимикачами. При обриві троса вловлювач по­винен зупинити кабіну на відстані не більше 0,1 м від точки обриву.

Відповідальність за стан і експлуатацію ліфтів покладається на робітника підприємства. Обслуговування ліфтів може бути до­ручено за договором спеціалізованій організації.

Особа, відповідальна за справність і безпечну експлуатацію ліфтів, обов'язково слідкує за своєчасним проведенням технічного опосвідчення та оглядів, не допускає роботу ліфтів з простроченими термінами опосвідчення, профілактичних оглядів чи ремонтів.

Підйомники. Підйомники призначені для підйому або спуску вантажів (а не людей!). Вони можуть бути як вертикальними, так і похилими і не потребують спеціальної шахти, кабіни, машин­ного відділення, вловлювачів. Замість кабіни можна викорис­товувати огороджену з усіх сторін клітку. Підйомники вантажо­підйомністю до 250 кг можуть бути огороджені бортами. В місцях зупинки клітки, де відбувається завантаження і розвантаження вантажів, вивішується інструкція з безпеки експлуатації і трафа­рет із зазначенням гранично допустимої маси вантажу.

Вантажозахоплювальні пристрої. Для комплектування вантажо­підйомних машин і механізмів, а також для обв'язки і тимчасового кріплення різних вантажів, що підіймаються і переміщуються ма­шинами при завантаженні і розвантаженні, застосовують вантажо­захоплювальні пристрої: одинарні та кільцеві канатні стропи; дво-, чотири-, шестирядні канатні стропи; траверси з закріпленими на них вантажозахоплювальними пристроями; різного виду захоплю­вачі (кліщові, кільцеві, коромислові та ін.). До вантажозахоплювальних пристроїв належать також пристрої з електромагнітним і гідравлічним приводом.

При підійманні вантажу масою більше 3 т гаки повинні бути рухомими на кулькових закритих опорах. Гаки кранів обладнують­ся механізмами, що запобігають спаду з гака знімних вантажозахоплювальних пристроїв. Для гнучких вантажозахоплювальних пристроїв запобіжні механізми не потрібні. У процесі експлуатації знімні вантажозахоплювальні пристрої перевіряють оглядом у встановлені строки, але не рідше ніж через 6 місяців - для траверс, через 1 місяць - для кліщів та інших за­хватів; через кожні 10 днів - для стропів (за винятком тих, що рідко використовуються). Вантажозахоплювальні пристрої, якими рідко користуються, оглядають перед видачею їх у роботу.

Результати огляду заносять у журнал обліку огляду вантажозахоплювальних пристроїв.

На кожному підприємстві, що експлуатує вантажопідйомне обладнання, повинен бути призначений інженерно-технічний працівник, що несе відповідальність за його справність і безпечну експлуатацію. Призначення цієї особи повинно бути проведене на­казом, а його посада, прізвище, ім'я, по батькові і підпис повинні бути зафіксовані в паспорті кожного вантажопідйомного пристрою.


Контрольні запитання

1. Як поділяються вантажі за їх небезпекою при обробці? Як вони маркуються?

2. Які граничні норми піднімання та переміщення вантажів однією люди­ною встановлені Кодексом Законів про працю України?

3. Як поділяється транспорт залежно від місця застосування та призначення?

4. Які вікові та інші вимоги висуваються до працівників, що виконують ван­тажно-розвантажувальні транспортно-складські роботи(ВРТСР)?

5. Які вимоги безпеки повинні виконуватись при проведенні ВРТСР?

6. Вимоги безпеки при монтажі та експлуатації стрічкових та ланцюгових транспортерів.

7. Вимоги безпеки при експлуатації роликових транспортерів - рольгангів.

8. Вимоги безпеки до обладнання та експлуатації похилих спусків, по яких переміщуються вантажі під дією сили тяжіння.

9. Які правила безпеки при користуванні вантажними візками?

10. Вимоги безпеки при застосуванні талей та лебідок.

11. Які правила безпеки при користуванні тельферами?

12. Які правила безпеки при експлуатації елеваторів (норій)?

13. Які правила застосування та експлуатації автонавантажувачів?

14. Правила безпеки при експлуатації електрокарів та електронавантажувачів.

15. Правила безпеки та опосвідчення вантажопідйомних кранів.

16. Правила безпеки при експлуатації ліфтів.

17. Правила безпеки при застосуванні підйомників.

18. Правила експлуатації та контролю за вантажозахоплювальними при­строями.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)