АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА: ОБЛІК ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  8. VIII. Облік вибуття основних засобів
  9. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  10. Адміністративних послуг
  11. Адміністративної послуги
  12. Адміністративної послуги

1. Податковий кодекс України: чинне законодавство із змінами і допов. на 16.02.2011 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; ЦУЛ, 2011. – 480 с.

2. Закон України “Про туризм” від 15.09.95 р. № 324 у ре­дакції Закону України від 18.11.2003 р. № 1282.

3. Закон України “Про ліцензування певних видів госпо­дарської діяльності” від 01.06.2000 р. № 1775.

4. Правила користування готелями і надання готельних по­слуг в Україні, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу України і Держкомтуризму, від 10.09.96 р. № 77/44.

5. Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг, за­тверджені наказом Держкомстандарту 27.01.99 р. № 37.

6. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку 8 “Нема­теріальні активи”, 9 “Запаси”, 16 “Витрати”.

7. Постанова Кабінету Міністрів України “Про термін дії ліцензії на здійснення певних видів діяльності, розмір і поря­док зарахування плати за її видачу”, від 29.11.2000 р. № 1775.

8. Інструкція про порядок ведення документообороту при наданні готельних послуг ДП “Укркомунобслуговування”, за­тверджена наказом Держбуду України від 13.10.2000 р. № 230.

9. Міждержавний стандарт туристсько-екскурсійного обслу­говування ГОСТ 28681.4—95, введений в Україні 01.07.97 р.

1. Готельні послуги, їх ліцензування і сертифікація

Готель згідно з правилами користування готелями і надання готельних послуг і правилами обов’язкової сертифікації готельних послуг [4, 5] — це суб’єкт підприємницької діяльності з цілодобовим режимом роботи, який діє згідно із законодавством України, надає послуги із надання місць для короткострокового (тимчасового) проживання громадян на термін до 45 діб незалежно від їх постійного проживання і прописки.

Проживання понад встановлений строк можливе з дозволу адміністрації.

Готельна послуга — це діяльність підприємства з надання користувачу місця для короткострокового проживання.

Класифікація готелів наведена в ГОСТ [9] та в КВЕД (секція Н, розділ 55):

— готелі без ресторанів;

— готелі з конференц-залами, з послугами ресторанів; мотелі;

— молодіжні турбази та гірські притулки, кемпінги;

— літні будиночки, котеджі, квартири, що здаються на літній період;

— інші місця для короткострокового проживання — зокрема, дитячі табори, гуртожитки, школи-інтернати.

Оплата за проживання в готелі згідно з п. 2.4 Правил користування готелями і надання готельних послуг [4] здійснюється в день поселення мешканців. Громадянину надається документ про оплату місця та візитна картка готелю. Але оплата може здійснюватись і в останній день, строк і форма оплати встановлюються адміністрацією готелю згідно з п. 3.5 Правил [4]. Інформація про вартість проживання в готелі повинна бути розміщена на видному місці.

Можливе попереднє бронювання місць у готелі з оплатою вартості бронювання. Готелі повинні дотримуватися відповідних санітарних вимог щодо прибирання в номерах та в інших приміщеннях із використанням сертифікованих миючих засобів. Миючі засоби для прання також повинні бути сертифікованими.

Мешканці готелів повинні дотримуватись встановленого по­рядку проживання, правил пожежної безпеки, підтримувати чистоту в приміщеннях та збереженість майна готелю, у разі пошкодження або втрати майна готелю – відшкодовувати збитки.

Згідно із законами Про туризм і Про ліцензування [2,3] туристичні послуги підлягають ліцензуванню. Тому готелі, які здійснюють туристичну діяльність, повинні отримати ліцензію.

Згідно з Постановою про термін дії ліцензії [7] термін дії ліцензії становить 3 роки, плата за неї – 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо органом ліцензування є центральний орган виконавчої влади; 15 неоподатковуваних мінімумів, якщо ліцензію видав місцевий орган виконавчої влади.Згідно із Законом Про туризм [2] готельні послуги, що включаються до туристичного продукту, підлягають обов’язковій сертифікації. Рівень якості таких послуг підтверджується сертифікатами.

Для отримання певної категорії Правилами сертифікації готельних послуг [5] передбачено проведення добровільної сертифікації. Категорія готелів позначається зірками, найвища категорія готелю – 5 зірок, мотелю – 4 зірки. Вимоги до рівня матеріально-технічного забезпечення та якості обслуговування для готелів певних категорій визначені в ГОСТ[9]. Зокрема, для тризіркових, чотиризіркових і п’ятизіркових готелів обов’язкова наявність форменого одягу в персоналу.

Зміна постільної білизни проводиться для готелів з кількістю зірок:

— 1 зірка – один раз на 5 днів;

— 2 і 3 зірки – один раз на 3 дні;

— 4 і 5 зірок – щодня.

Зміну рушників в однозіркових, двозіркових готелях необхідно проводити раз на 3 дні, в інших – щодня. Правила користування готелями і надання готельних по­слуг в Україні [4] містять вимоги щодо частоти зміни постільної білизни, рушників і туалетних речей залежно від категорії готелю, але не рідше двох разів на тиждень.

Усі готелі повинні бути оснащені відповідними меблями і інвентарем, при цьому наявність телевізора, холодильника залежить від категорії готелю. Обов’язковою для всіх готелів є наявність ліжок, для ліжок – двох подушок і двох ковдр, матраца, покривала, підодіяльника, простирадла і наволочок.

Витрати на придбання ліцензії і сертифікацію готельних послуг згідно з ПКУ [1] витрат підприємства при їх придбанні.

В бухгалтерському обліку ліцензії терміном дії більше 1 року обліковуються як нематеріальні активи згідно П(С)БО 8, ліцензії терміном менше року – списуються на витрати при придбанні. Витрати на сертифікацію включаються до адміністративних витрат згідно П(С)БО 16.

Бухгалтерські проведення з обліку ліцензій та сертифікатів показано в таблиці 1.

 

Таблиця 1

Відображення в обліку придбання ліцензії

Зміст операції Дебет Кредит Сума, грн. Витрати, грн.
  Перераховано кошти за ліцензію 685, (371)   340,00 340,00
  Отримано ліцензію строком дії до 1 року     340,00 340,00  
  Отримано ліцензію строком дії більше 1 року:        
3.1 Отримано ліцензію     340,00  
3.2 Зараховано ліцензію до складу нематеріальних активів     340,00  
3.3 Відображено щомісячне нарахування амортизації     9,40 9,40 9,40
  Оплачено сертифікацію готельних послуг 685, (371)   250,00 250,00
  Витрати на сертифікацію віднесено до витрат звітного періоду     250,00 250,00  

 

2. Особливості оподаткування та обліку готельних послуг

Підприємства готельного господарства України сплачують основні загальнодержавні податки і обов’язкові платежі, а саме: податок на додану вартість; акцизний податок; податок на прибуток підприємства (або єдиний податок); податок на доходи фізичних осіб; мито; державне мито; плата за землю; екологічний податок; збір за першу реєстрацію транспортного засобу; відрахування на соціальні заходи від фонду оплати праці, зокрема сплата єдиного внеску на обов’язкове загальнодержавне соціальне страхування; плата за торговий патент та на деякі види підприємницької діяльності.

Податок на прибуток готелі сплачують на загальних підставах за ставкою 21% у 2012 році згідно ПКУ [1].

Згідно ст. 137.1 ПКУ «Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складання акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг».

Згідно ст. 137.4 ПКУ «Датою отримання доходів, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, є звітний період, в якому такі доходи визнаються, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахування), визначений з урахуванням безнадійної та сумнівної заборгованості (ст. 159 ПКУ)».

Для потреб бухгалтерського обліку, при оплаті в останній день датою фактичного надання послуг є календарна доба, протягом якої гість проживав у готелі, що підтверджується такими документами:

— журналом обліку громадян, які проживають у готелі (форма № 5-Г);

— журналом обліку іноземців, які проживають у готелі (форма № 6-Г).

При визначенні доходу треба враховувати дні, включені до податкового періоду.

У зв’язку з підготовкою до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року, відбулися нововведення в законодавстві, зокрема: Верховна Рада прийняла в цілому закон, який звільняє готелі категорій три, чотири і п’ять зірок від сплати податку на прибуток протягом 10 років. Відповідний проект закону № 6309 був зареєстрований у парламенті 14 квітня 2010 р. і прийнятий у першому читанні 21 травня 2010 р., а також це зафіксовано у розділі ХХ ПКУ.

Закон передбачає звільнення на 10 років з 01 січня 2011 року від податку на прибуток готелів категорій 5 зірок, 4 зірки і 3 зірки, а також готелів зазначених категорій введених в експлуатацію або відкритих після реконструкції, реставрації або капітального ремонту до 01 вересня 2012 року (розділ ХХ ПКУ).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)