АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Податок на додану вартість

Читайте также:
  1. Відображення в обліку податкового кредиту з податку на додану вартість
  2. Внутрішньої державної позики, випущених для відшкодування сум податку на додану вартість
  3. Загальні принципи стягування податку на додану вартість.
  4. Земельний податок
  5. Облік податку на додану вартість
  6. Особливості обліку податку на додану вартість
  7. Перелік витрат, що складають первісну вартість.
  8. Перехід на єдиний податок
  9. Підрозділ 2. Особливості справляння податку на додану вартість
  10. Підрозділ 2. Особливості справляння податку на додану вартість
  11. Податок з доходів фізичних осіб.
  12. Податок на додану вартість

Готелі не виписують податкових накладних, а право на податковий кредит покупець одержує на підставі готельного рахунку і чеку.

Порядок обкладання ПДВ операцій з поставки готельних та супутніх послуг визначено розділом V ПКУ [1]. Правила визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту згідно з ПКУ поширюються лише на осіб, зареєстрованих платниками ПДВ у встановленому порядку. У разі якщо суб’єкт підприємницької діяльності – юридична особа є платником єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності за ставкою 6 % (2012 р.), то така особа не має права на нарахування ПДВ, податковий кредит та складання податкових накладних.

Операції з поставки готельних послуг є об’єктом оподаткування ПДВ згідно ПКУ та до їх ціни додається ПДВ у розмірі 20 % бази оподаткування.

Датою виникнення податкових зобов’язань платника ПДВ у разі надання готельних послуг є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

- або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а в разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівку – дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

- або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) – дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

У осіб, зареєстрованих платниками ПДВ у встановленому законом порядку, що здійснюють операції з поставки готельних послуг, виникає право на податковий кредит.

Місцеві податки встановлюються місцевими органами влади та управління. За даними міжнародного досвіду, можливі різні варіанти встановлення місцевих податків:

1) у вигляді надбавок до загальнодержавних податків;

2) введення місцевих податків за переліком, встановленим вищими органами влади, а вибір податків здійснюється місцевими органами. При цьому можуть застосовуватись як єдині ставки, передбачені загальнодержавним законодавством, так і диференційовані, що встановлюються кожним місцевим органом влади чи управління;

3) можливе впровадження місцевих податків на розсуд місцевих органів без будь-яких обмежень з боку центральної влади.

Характер встановлення місцевих податків залежить від рівня розвитку місцевого самоврядування й самофінансування, від того, який принцип покладений в основу побудови бюджетної системи – єдності чи автономності (повної чи обмеженої). Чим вищий рівень розвитку суспільства, тим ширша автономність місцевих бюджетів і самофінансування регіонів.

До основних видів місцевих податків і зборів у готельному господарстві України відносять 2 з них, а саме:

До місцевих зборів:

- збір за місця для паркування транспортних засобів;

- туристичний збір введено з 01.01.2011 р. згідно ст. 268 ПКУ.

До 01.01.2011 р. готелі сплачували також податок з реклами та комунальний податок. Розділом ХІХ Податкового кодексу України визначено, що з 01 січня 2011 року втратив чинність Декрет Кабінету Міністрів України від 20.05.1993 року № 56-93 «Про місцеві податки і збори», яким було запроваджено справляння податку з реклами та комунального податку. Відповідно до статей 9 та 10 розділу І ПКУ податок з реклами та комунальний податок не включено до переліку загальнодержавних чи місцевих податків і зборів [1]. Готельний збір з 2004 р. скасовано, курортний збір скасовано з 2011 року.

Статтею 268 Податкового Кодексу України туристичний збір віднесений до місцевих зборів, а також визначено платників туристичного збору, його розмір і об’єкт оподаткування [1].

Туристичний збір — це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до міс­цевого бюджету [1].

Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без гро­мадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

Згідно ст. 268.2.2. ПКУ платниками туристичного збору не можуть бути особи, які:

а) постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті;

б) особи, які прибули у відрядження;

в) інваліди, діти-інваліди та особи, що їх супроводжують;

г) ветерани війни;

ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

д) особи, які прибули за путівками та курсівками в санаторії та пансіонати.

Ставка туристичного збору встановлюється у розмірі від 0,5 до 1 відсотка до бази справляння збору.

Базою справляння туристичного збору є вартість усього періоду проживання (ночівлі) в міс­цях, визначених підпунктом 268.5.1 ПКУ, за вирахуванням податку на додану вартість.

Особливості справляння туристичного збору полягають у тому, що податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Туристичний збір сплачується до місцевих бюджетів авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому до 28 (29) включно). Суми нарахованих що­місячних авансових внесків відображаються у квартальній податковій декларації. Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (по­датковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачу­ється у строки, визначені для квартального податкового періоду.

Клас професійного ризику виробництва для готелів з ресторанами і без — 12, для турбаз та інших місць для короткострокового проживання — 7.

Особливості обліку готельних послуг:

1. Сезонний характер споживання готельних послуг.

2. Практично неможливо оцінити витрати, здійснені для надання конкретної послуги, тому витрати визначають у момент їх виникнення, незалежно від строку оплати послуги.

3. Основний об’єкт обліку — номерний фонд. Усі прямі витрати списуються на нього; немає загальновиробничих витрат.

4. Велика частка амортизаційних відрахувань.

5. У готелях, які мають у своїй структурі ресторан, перукарню, магазин, автостоянку та інші об’єкти, облік витрат ведеться окремо за кожним із них з урахуванням специфіки і правил роботи об’єкта.

При цьому для кожного об’єкта відкривається окремий субрахунок рахунку 23 “Виробництво” або 93 “Витрати на збут”.

Наприклад:

231 “Витрати номерного фонду”;

232 “Витрати перукарні”;

233 “Витрати пральні”;

234 і 931 “Витрати ресторану”;

235 “Витрати котельні”;

236 “Витрати автостоянки”;

932 “Витрати магазину” тощо.

6. Доходи виникають здебільшого під час оплати. Оплата частіше здійснюється в касу.

7. При групуванні витрат за елементами та статтями до ма­теріальних витрат включаються, крім інших, засоби гігієни, медикаменти, спеціальний і формений одяг.

8. Окремими статтями витрат можна виділити витрати:

— на підготовку до осінньо-зимового періоду;

— утримання і ремонт основних засобів;

— ремонт і обслуговування побутових приладів;

— проведення протипожежних заходів;

— оплату комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, вивезення й утилізація побутових відходів, дезинфекція, дезинсекція, дератизація приміщень).

9. Є особливості обліку постільної білизни, форменого одягу та постільних речей, які обліковуються як МШП.

 

3. Документування готельних послуг.

Інструкцією про порядок затвердження документообороту при наданні готельних послуг [8] затверджено форми первинних документів для обліку готельних послуг, рекомендовані для підприємств, що надають готельні послуги, незалежно від форми власності та підпорядкування (Таблиця 2).

Таблиця 2

Форми первинних документів у готелях


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)