АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перехід на єдиний податок

Читайте также:
  1. Д-т 7401 «Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  2. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  3. Єдиний спосіб залишитися людиною в цьому нелюдяному світі полягає в мужності обирати свободу.
  4. Земельний податок
  5. Ознаки, головні напрями і моделі перехідних економічних процесів нового типу
  6. Основи саморозвитку перехідної економіки нового типу
  7. Перехідна економіка в контексті суспільних і природних процесів
  8. ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ
  9. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
  10. Податок на прибуток юридичних осіб
  11. Податок поділ організації на відділи

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву.

Зареєстровані у встановленому порядку фізичні особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленою для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

Зареєстровані у встановленому законом порядку суб'єкти господарювання (створені), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленою для третьої або четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання може бути здійснено за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримані вимоги щодо обмежень по найманим працівникам та обсягу доходу.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу державної податкової служби заяву.

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, в таких випадках:

1) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу і нездійснення такими платниками переходу на застосування іншої ставки;

2) у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені;

3) у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання;

4) у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку;

5) у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця.

Свідоцтво платника єдиного податку видається суб'єкту господарювання, який подав до органу державної податкової служби заяву щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Свідоцтво платника єдиного податку видається органом державної податкової служби безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання суб'єктом господарювання заяви.

 

Висновок. Основними положеннями нового законодавства щодо єдиного податку, які здебільшого вступають в дію з 1 січня 2012 р., можна назвати:

- Скасовано фіксований податок, фактично він увійшов до складу єдиного податку;

- Підвищено граничний розмір доходу, при якому можливе застосування спрощеної системи оподаткування (для фізичних осіб - з 500 тис. грн. До 3 млн. грн., Для юридичних осіб - з 1 млн. до 5 млн. грн.); - Процентні ставки рівні 3% за умови сплати ПДВ і 5% від доходу - без сплати ПДВ;

- Фізичні особи, які сплачують податок за фіксованими ставками, можуть надавати послуги виключно населенню та платникам єдиного податку;

- Встановлено підвищені ставки єдиного податку за порушення умов застосування спрощеної системи оподаткування;

- Скасовано обмеження відносити на витрати платника податку на прибуток витрати на придбання товарів (робіт, послуг) у фізичних осіб - платників єдиного податку (підпункт 139.1.12 ПКУ). Однак платники податку на прибуток представляють до податкових органів перелік доходів і витрат в розрізі контрагентів - платників єдиного податку;

- Фізичним особам - платникам єдиного податку надано право реєструватися платниками ПДВ;

- Скасовано 50% надбавку, яка застосовувалася до ставок для фізичних осіб за кожного найманого працівника;

- Скасовано щорічне оформлення свідоцтва платника єдиного податку;

- Для фізичних осіб з незначним обсягом доходу (до 150 тис. грн.) встановлено річний звітний період;

- Надано право фізичним особам, які не використовують працю найманих осіб, не сплачувати єдиний податок на час відпустки протягом календарного місяця, а також хвороби;

- Анулювання свідоцтва платника єдиного податку при встановленні порушень.

Відповідно, втрачає силу ряд нормативно-правових документів, у тому числі Декрет Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 "Про прибутковий податок з громадян" та Указ Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва ".

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)