АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Загальні відомості про зовнішній та внутрішній водопровід

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  11. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  12. Базові відомості

 

План лекції

15. Улаштування водоводів і водопровідної мережі.

16. Протипожежні вимоги до зовнішньої водопровідної мережі.

17. Призначення, класифікація і основні елементи внутрішнього водопроводу.

18. Протипожежні вимоги до улаштування внутрішніх водопроводів.

Зміст лекції

Питання 1. Улаштування водоводів і водопровідної мережі

Водопроводи прокладаються між насосними станціями і водопровідною мережею і призначаються для подачі в неї води. Трасу прокладки водопроводів слід вибирати залежно від рельєфу місцевості, поблизу існуючих або проектованих доріг, враховуючи при цьому техніко-економічні показники.

Для прокладки водопроводів використовуються труби бетонні, залізобетонні, азбестоцементні, чавунні і сталеві, пластмасові. Вибір матеріалу і класу міцності труб водопроводів обумовлений і обґрунтований статистичним розрахунком, урахуванням умови роботи трубопроводів і вимог до якості води.

Трасування водопровідної мережі об'єкту повинна ґрунтуватися на його генеральному плані і обґрунтовуватися техніко-економічними розрахунками, оскільки її вартість складає до 30% вартості всієї системи водопостачання.

Водопровідна мережа прокладається уздовж проїздів, як правило, прямолінійно і паралельно лініям забудови, по можливості, поза бетонними або асфальтовими покриттями. Перетин проїздів трубопроводами слід передбачати під прямим кутом.

Водопровідні лінії в містах і на крупних об'єктах можуть бути розділені на магістральні (d ≥ 300 мм) і розподільчі (меншого діаметру). Найменший діаметр труб об'єднаного водопроводу в містах і на підприємствах повинен бути не менше 100 мм, в сільськогосподарських населених пунктах — не менше 75 мм. Магістральні лінії можуть прокладатися, як і водоводи, в 2 лінії, тоді їх необхідно закільцьовувати і між ними через кожних 2—3 км. встановлювати перемикання.

Для водопровідних мереж, як правило, застосовують неметалеві труби: бетонні, залізобетонні, азбестоцементні, поліетиленові та ін. Використання чавунних труб допускається для мереж в межах населених пунктів, на території підприємств, а також за відсутності неметалічних труб. Сталеві труби необхідні при тиску в мережі більше 12 ат., для переходів під залізничними і автомобільними дорогами, через водні перешкоди і яри, в місцях перетину водопроводу з мережами каналізації, при прокладці по опорах естакад і в тунелях. Водопровідні лінії прокладають під землею на 0,5 м нижче за розрахункову глибину промерзання, рахуючи до низу труби.

Від поверхні ґрунту труби укладають: у північних районах на глибині 3—3,5 м, в середній смузі — на 2—2,5 м і в південних районах — на 1 —1,5 м. Така глибина зберігає воду від замерзання зимою, виключає перегрів комунікацій літом і пошкодження їх від зовнішніх навантажень.

У великих містах і на промислових підприємствах з розвиненими комунікаційними мережами водопроводні труби прокладаються у спеціальних тунелях (колекторах) спільно з кабелями і трубопроводами різного призначення. В тунелях можливий вільний огляд труб, їх ремонт без розкопки траншей. В таблиці 40 дана характеристика труб, які використовуються для улаштування водопровідних мереж.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)