АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

руху малих міст «Ініціатива»» або кампанії громадського представництва в дії

Читайте также:
  1. Будівлі підприємств громадського харчування
  2. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  3. Види малих груп
  4. Вирахування середньої арифметичної прямим способом у малих вибірках.
  5. Властивості еквівалентних нескінченно малих.
  6. До категорії малих в зарубіжних країнах
  7. Економічна сутність малих підприємств
  8. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ
  9. Замітка – найпростіша структура (як атом, або клітина), з якої виростають всі інші жанрові форми журналістики. Замітка повідомляє про важливий факт чи подію громадського життя.
  10. Кількість малих підприємств в Україні
  11. Класифікація малих груп
  12. Класифікація малих груп

Житомирський обласний центр молодіжних ініціатив з 1 липня до 30 грудня 2013 року реалізовував проект «Центр активізації волонтерського руху малих міст «Ініціатива»». Суттю проекту стало об’єднання зусилля організацій громадянського суспільства щодо залучення молоді до волонтерському руху та розбудови громадянського суспільства в малих містах України. Основне завдання проекту - залучення молодих мешканців малих міст – районних центрів України до активної участі у вирішенні проблем місцевих громад.

В рамках проекту було організовано ряд заходів, які допомогли вирішити нагальні соціально-економічні проблеми Житомирського, Тернопільського, Волинського та Івано-Франківського регіону.

Проведення круглих столів «Волонтерство як засіб відстоювання суспільних інтересів місцевих громад», семінарів «Стратегія лобіювання та представництва інтересів громади» та волонтерських кампаній у Олевську, Новоград-Волинську та Володарськ-Волинську (Житомирська область), у Надвірній (Івано-Франківська область), у Кременці та Бережанах (Тернопільська область), у с. Михлині Горохівського району та м. Турійську (Волинська область) надало можливість активізувати участь молодих громадян у вирішенні місцевих проблем, налагодити конструктивний діалог влади та міської громади, створити прецеденти для наслідування та підвищити компетентність місцевих громадських лідерів у проведенні подібної роботи.

У ході реалізації проекту громадські активісти під керівництвом ГО НМТ «Милосердний Самарянин» та волонтери м. Надвірна Івано-Франківської області ініціювали кампанію громадського представництва «Качеля в кожен двір». Метою кампанії стала розбудова місць для сімейного відпочинку.

 

У Кременці під час екологічної акції «Потік Ірва – врятуємо легенду» було розчищено частину русла потоку Ірва, яка протікає в центральній частині міста від побутового сміття, листя, посохлих та дикорослих дерев, чагарників. За підсумками проведення екологічної акції було прийнято рішення щодо упорядкування та догляду за прибраною територією громадськими активістами, органами влади, меценатами, а також періодичне проведення в місті подібних екологічних акцій. Задля поширення набутого досвіду та проведення просвітницької роботи з підвищення екологічної культури проведено фотовиставку на якій презентовано світлини, зроблені під час екологічної акції, та розміщено корисну інформацію екологічного характеру.

Кампанія об’єднала велику кількість громадських організацій та активістів. У ній взяли участь: Тернопільська обласна молодіжна громадська організація «Спілка Молодіжного Самоврядування», Кременецька районна громадська організація «Регіональний фонд розвитку та інтеграції», волонтери Національного природного парку «Кременецькі гори», Кременецька районна громадська організація «Історично-пошукова спілка», студенти Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Шевченка, які входять до Молодіжної екологічної ліги Кременецького району.

 

В Олевську волонтери облаштували зону відпочинку на річці Уборть. У такий спосіб місцева молодь втілила в життя давній задум – побудувати інфраструктурні об’єкти та звільнити від сміття територію, на якій у літню пору відпочиває велика кількість жителів та гостей міста. Громадська організація «Креативний загін» спільно з іншими волонтерами міста розчистила від сміття зону відпочинку і звела на березі річку дерев’яну альтанку та лавки. Збір конструкцій малих архітектурних форм став можливий згідно з рішенням Олевського міського виконавчого комітету, який дав офіційний дозвіл на таке спорудження, чітко визначив місця встановлення, закріпив відповідальних осіб і організацій за доглядом в подальшому. Міська влада та її комунальне підприємство по збору та вивозу сміття взяла на себе зобов’язання включити до переліку об’єктів територію, де встановлено альтанку та лавочки для відпочинку городян. Громадська організація «Креативний загін» взяла на себе зобов’язання та уклала договір з міським виконавчим комітетом про постійний шефський догляд за встановленими об’єктами, та територією, на якій вони встановлені. Таким чином, жителі Олевська матимуть змогу гарно відпочити в одному із наймальовничіших куточків міста.

 

Жителі с. Михлин протягом жовтня-листопада збиралися гуртом задля вирішення головних проблем села: вони громадою висадили 800 саджанців сосни, прибрали територію парку та дитсадка, встановили волейбольний майданчик біля сільського стадіону. Зі слів сільського голови М. Білецької: «Дана кампанія з облагородження с. Михлин об’єднала дітей та дорослих, які не лише брали участь, а й пропонували нові проекти і в результаті проведеної роботи створилась ініціативна група, яка продовжує об’єднувати громаду для вирішення спільних проблем».

Такі кампанії є надзвичайно важливими для українського села, оскільки, на жаль, життя в селі для українців не є привабливим, інвестицій для свого розвитку села не отримують або отримують дуже рідко і дуже мало.

Кампанію допомогли організувати ВОГО «Фонд місцевого розвитку», Горохівська районна громадська організація «Шлях до відродження Горохівщини», Михлинська сільська рада.

 

Наразі в Україні дуже гостро стоїть питання розвитку культури та дозвілля молоді. Більшість гуртків, спрямованих на розвиток творчих здібностей дітей, є платними, а тому часто батьки не в змозі вкладати кошти у розвиток нахилів дітей. Особливо ця проблема вчувається у маленьких містечках та селах України, де таких гуртків майже немає. Тому актуальним є питання підтримки тих клубів дозвілля молоді, які не мають або мають обмежене фінансування. ГО м. Турійська «Віче» розробило проект «Допоможіть нам дарувати вам свято!», спрямований на організацію ефективного естетичного виховання дітей та покращення культурного дозвілля населення с. Осьмоговичі Турійського району.

В рамках проекту «Волонтерство як засіб відстоювання суспільних інтересів місцевих громад» Житомирський обласний центр молодіжних ініціатив за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні виділив кошти на закупівлю необхідного реманенту для пошиття та вишивання традиційних українських костюмів колективу гуртка вокального співу під керівництвом Калюжної Л.С., який несе благодійницьку місію – безкоштовно дарує свято людям свого села, свого району, плекає молоді дарування та передає творчий досвід своїм наступникам.

У рамках кампанії було проведено виїзний обласний семінар-тренінг «Плекаємо дитячі обдарування» та майстер-клас учителя музичного мистецтва ЗОШ с. Осьмиговичі Калюжної Л.С. для молодих педагогів області та батьків, небайдужих жителів Турійського району. На семінарі відбувся святковий концерт за участі учасників вокального гуртка, було обговорено питання формування та розвитку креативного мислення, важливості підтримки дитячих обдарувань тощо. Учасники гуртка також взяли участь у святі села «Моя родина, моя земля» та стали призерами конкурсу на краще українське вбрання.

Лише протягом листопада місяця вдалося активізувати громадян у вирішенні проблеми покращення роботи гуртків художньо-естетичного циклу у школах району, організації культурного дозвілля жителів району. Активістами було написано лист-звернення до голови Турійської райдержадміністрації з проханням фінансувати роботу гуртків художньо-естетичного спрямування у школах Турійського району, звернено увагу влади на маленькі колективи, які потребують допомоги для організації своїх заходів, для свого розвитку. Влада пообіцяла сприяти у фінансуванні роботи гуртків художньо-естетичного циклу у школах району. Наразі вже профінансовано 2 години тижневого навантаження гуртка вокального співу на базі ЗОШ І - ІІ ступенів с. Осьмиговичі.

 

Члени Молодіжного порталу БМГО «Рідне місто», ТОМГО «Спілка Молодіжного Самоврядування» та представники виконавчого комітету Бережанської міської ради відкрили перші дошки оголошень у Бережанах, які об’єднаються у Бережанський інформаційний портал.

Приводом до встановлення інформаційних порталів було те, що дуже часто місцеві мешканці міста Бережани стикаються з проблемою розміщення оголошень та афіш у місті. Працівники комунальних служб щоранку зривають афіші та оголошення, що висять на фасадах будинків, парканах, стовпах та інших місцях, тобто у непризначених для цього місцях.

Завдяки встановленню інформаційних дошок у найбільш людних місцях Бережан забезпечено швидке надання інформації місцевим мешканцям та мешканцям довколишніх сіл про останні новини в місті, діяльність громадських організацій, християнських громад, закладів культури та відпочинку, розклад руху громадського транспорту в місті та приміського транспорту, телефони «гарячих ліній» комунальних підприємств міської ради, інших підприємств, установ та організацій, які здійснюють свою діяльність в місті, іншою важливою інформацією. Основним результатом кампанії є інформаційне озброєння мешканців міста, які будуть знати та активніше будуть захищати свої права як споживачі послуг, що надаються комунальними підприємствами міста, знатимуть їх адреси, графік роботи, номери телефонів, від чого покращиться якість надання відповідних послуг мешканцям, залучення їх до активної участі в житті свого міста, тим самим буде розвиватись громадянське суспільство в місті.

В рамках грандіозної за масштабами та кількістю волонтерів (близько 440 чоловік) кампанії «Добре серце – чисте довкілля», яка відбулась у Володарськ-Волинську Житомирської області, були прибрані найбільші вулиці селища, облагороджено парк ім. Кутузова (встановлено лавочки, побілено дерева і т. д).

Окрім того, громадські активісти (зокрема ГО «Самоцвіти») та влада селища 14 березня організували громадські слухання за участі прогресивних сил Володарськ-Волинська з метою обговорення проблеми покращення благоустрою селища. Під час заходу розглядались питання проведення ефективної боротьби зі стихійними сміттєзвалищами та встановлення контролю за чистотою місць відпочинку селища, територій поблизу культурних об’єктів тощо. Для виконання прийнятих рекомендацій були надіслані листи дирекції навчальних закладів щодо організації роботи волонтерських загонів з прибирання цих територій і встановлення подальшого догляду за ними. На порядок денний було також винесено питання можливості встановлення пам’ятника Т. Г. Шевченку, спортивних майданчиків. Громадські слухання засвідчили, що громадськість Володарськ-Волинська спільно із владою і надалі планує шукати шляхів вирішення проблем селища.

 

Дуже актуальною на часі та патріотичною виявилась кампанія громадського представництва «Молоді бердичівляни дбають про своє місто і пам’ятають героїв». Цей захід включав в себе як трудову, так і урочисту частини. Перший етап кампанії передбачив прибирання вулиці В. Чорновола, висівання квітів на клумбах. Також до дня вшанування пам’яті героя було виготовлено та встановлено нову меморіальну дошку В. Чорноволу і металеву конструкцію у вигляді українського стягу з місцями для ваз для встановлення живих квітів. Фінальна частина кампанії пройшла у вигляді мітингу-реквієму і зібрала громадян міста для вшанування пам’яті видатного українця. Заходи відбулися за сприяння ГО «Молодий лідер» та Бердичівської організації Народного Руху України.

 

Громадські організації, які взяли участь в кампаніях громадського представництва, не збираються зупинятися в своїх ініціативах. Натхненні позитивним досвідом активісти з усіх чотирьох регіонів підкреслювали свою готовність і надалі ініціювати та брати участь у подібних волонтерських акціях, які допоможуть покращити життя їхньої громади. Житомирський обласний центр молодіжних ініціатив дякує усім волонтерам за співпрацю, за небайдужість та готовність допомогти, а також Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні за сприяння у реалізації кампаній. Добро та любов наших сердець, натхнення та завзяття допоможуть нам спільними зусиллями вирішити будь-яку проблему!

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)