АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порушення жирового обміну (ліпідоза)

Читайте также:
  1. V2: Патофизиология жирового обмена
  2. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  3. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  4. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  5. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  6. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  7. Адміністративне правопорушення, його склад.
  8. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  9. Блочна контрольна робота № 2 – Теорія теплообміну та промислова теплотехніка
  10. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  11. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  12. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку

Міністерство освіти і науки

Прикарпатський національний університет

Імені Василя Стефаника

Реферат на тему:

Обмін жирів

Виконав: студент

Групи ФВ-32

Яблінчук І.Я.

Перевірив: викладач

Остап’як З.М.

 

 

Івано-Франківськ

2013 р.

План

1. Визначення. Нейтральні жири.

2. Печінковий обмін.

3. Порушення жирового обміну (ліпідоза):

А). Стромально-судинне

Б). Паренхіматозне

4. Ожиріння. Види ожиріння.

 

 

Визначення нейтральні жири.

Жири – це складні органічні сполуки, до яких відносяться нейтральні жири, які складаються з гліцерину і жирних кислот.

До жирів відносяться неоднорідні в хімічному відношенні речовини, які діляться на прості ліпіди (нейтральні жири, воски), складні (фосфоліпіди, гліколіпиди, сульфоліпиди) та деривати (продукти розщеплення складних або простих ліпідів – насичені та ненасичені жирні кислоти, моно- і диліцериди, стерини та стероїди). Основна маса ліпідів представлена в організмі людини нейтральними жирами. Нейтральні жири їжі являються важливим джерелом енергії. За рахунок окислення нейтральних жирів утворюється близько 50% енергії у дорослої людини і близько 40% енергії у грудної дитини. Нейтральні жири являються джерелом ендогенної води, сприяють нормальному обміну води.

Добова потреба дорослої людини в нейтральному жирі складає 70-80 г, дітей 3-10 років – 26-30г.

Нейтральні жири в енергетичному відношенні можуть бути замінені вуглеводами. Однак є ненасичені жирні кислоти – лінолева, ліноленова та арахідонова, які обов’язково повинні міститься в харчовому раціоні людини складає 10-12г. Ліноленова і лінолева кислота в значній кількості міститься в рослинних жирах менше їх – в тваринних жирах. Арахідонова кислота виявляється лише в тваринних жирах.

Нейтральні жири, які входять в склад їжі і тканин людини. Представлені в основному тригліцеринами, які містять жирні кислоти – пальмітинову і стеаринову, лінолеву і ліноленову.

В нормальних умовах кількість жиру в організмі складає 10-20% тіла людини. При вживанні їжі, що містить невелику кількість жиру, в тілі людини відкладається жир. Якщо в харчуванні довгий час використовують велику кількість якого-небудь одного виду жиру, склад жирових відкладень міняється.

Печінковий обмін.

В обміні жирів важливу роль відіграє печінка. Печінка – основний орган, в якому відбуваються утворення кетонових тіл. Кетонові тіла використовуються як джерело енергії.

Фосфо- і гліколіпіди входять до складу всіх клітин, але в основному в склад нервових клітин. Лише клітини печінки мають здатність виділяти фосфоліпіди в кров. Тому печінка являється практично єдиним органом, який підтримує рівень фосфоліпідів в крові. Холестерин і інші стероїди можуть поступати з їжею або синтезуватись в організмі. Основним місцем синтезу холестерину є печінка.

В жировій тканині нейтральний жир допускається у вигляді тригліцеринів. По мірі необхідності відбувається мобілізація жиру, тобто розклад тригліцеринів із звільненням вільних жирних кислот.

Порушення жирового обміну (ліпідоза).

Ліпідози поділяють на паренхіматозні і стромально-судинні. Ще умовно, морфологічний прояв порушення обміну цитоплазматичних жирів в клітинах позначають як дистрофія, а нейтральних жирів та холестерину в стромі органа (стінках судин) — ожиріння.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)