АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НОСРС – це ?

Читайте также:

    Наукове організування самостійної роботи студентів (НОСРС) —це

    система заходів з упровадження досягнень науки і передового педагогічного досвіду в організуванні самостійної роботи студентів з метою підвищення її ефективності.

    Така робота пов'язана передусім з перебудовою набутої за час навчання в загальноосвітній школі системи само­стійної роботи.

    Наукове організування самостійної роботи студента передбачає? його вміння спостерігати явища та збирати факти, проникати в сутність явища, що вивчається, і пов'язувати в єдине ціле різні, на перший погляд, проце­си; вміння узагальнювати, розширювати і поглиблювати знання; здатність поставити науковий експеримент і зробити на його основі правильні висновки; вміння мис­лити аналогіями, моделювати, передбачати, фантазува­ти тощо.

    Така форма самостійної роботи студентів покликана звільнити їх від сліпого наслідування, навчити працювати творчо, сформувати вимогливість до себе й до інших.

    Одним із основних аспектів наукового організування самостійної роботи є техніка пошуку інформації. Йдеться про чітке уявлення про загальну систему науково-технічної інформації і тих можливостей, які дає використання всіх джерел інформації; знання всіх можливих джерел інфор­мації за фахом; уміння вибрати найраціональнішу схему пошуку відповідно до завдань і умов діяльності; навички використання бібліографічних і допоміжних матеріалів.

    Джерела інформації поділяють на первинні і вторинні. До первинних належать книги, документи, періодичні ви­дання, спеціальні видання, а також джерела, які не публі­куються (дисертації, депоновані рукописи, архівні доку­менти). До вторинних відносять різноманітні інформацій­ні видання: довідкову літературу, каталоги, картотеки, бібліографічні видання.

    Книга є найважливішим джерелом масової науково- технічної інформації. Тому кожен студент повинен вміти самостійно опрацьовувати її. Цільову спрямованість читан­ня студента визначає тема його творчого пошуку. Перед­усім він має знайти ту літературу, яка б сприяла удоскона­ленню процесу навчання і праці, поглибленню його знань.

    Ефективність процесу роботи з книгою залежить не тільки від швидкості, а й від способу читання. Найпошире­нішими способами читання (за І. Радченко) є такі:

    1. Попереднє читання. Воно передбачає читання з опра­цьовуванням з допомогою словників і довідників невідо­мих слів, іноземної лексики, наукових термінів і понять.

    2. Наскрізне читання. Сутність його полягає в уважному прочитанні всього матеріалу. Цей вид читання застосовують за необхідності охопити зміст всього розділу, статті, книги.

    3. Вибіркове читання. Цей спосіб передбачає певний відбір матеріалу з метою його поглибленого вивчення. Він визначається інтересами і практичними потребами чита­ча. Вдаються до нього за необхідності знайти відповідь на певне запитання.

    4. Повторне читання. Зорієнтоване воно на повернення до того матеріалу, що дуже потрібний або не цілком зрозу­мілий; передбачає ґрунтовне осмислення його.

    5. Аналітичне читання, або читання з опрацюванням ма­теріалу. Цей вид читання передбачає критичний розбір змісту з метою глибокого його вивчення, конспектування найістотні­шого. Його використовують під час роботи з першоджерела­ми. Воно супроводжується виписуванням фактів, цитат, висновків на картки, складанням тез, рефератів тощо.

    6. Партитурне (швидкісне) читання. Сутність його по­лягає в швидкому ознайомленні з книжкою за великої швидкості читання (за 1,5—2 години прочитується до 200—300 сторінок).

    7. Змішане читання. Полягає воно в застосуванні різ­них видів читання залежно від змісту матеріалу, цілей і завдань його вивчення.

    Яким би способом читання студент не користувався, він повинен виробити для себе систему читання.

    Економія часу і енергії читача досягається не лише швидкістю читання і запису, а й умінням правильно обра­ти і реалізувати раціональний вид запису (Що таке план, тези, кон­спект, анотація, рецензія, реферат та ін.).

    Планом називають короткий, логічно побудований пе­релік запитань, який розкриває зміст прочитаного матеріа­лу. У ньому немає конкретного викладу матеріалу, а є структура, що визначає зміст. Щоб скласти план, слід вмі­ти виділяти головні думки, встановлювати співвідношен­ня, зв'язки між ними, чітко і коротко формулювати їх.

    Тези (грец. — положення, твердження) — це стисло сформульовані основні думки, положення прочита­ного матеріалу. Якщо кожен пункт плану — це запитання, то тези є узагальненою, короткою відповіддю на нього. Во­ни виражають сутність, але не розкривають змісту.

    Конспект (лат. — огляд) являє собою корот­кий виклад прочитаного матеріалу, доповіді, лекції, стат­ті. Маючи в основі план і тези або план у тезовій формі, легко залучити для їх розкриття фактичний матеріал. Конспект містить не лише констатуючу, а й аргументуючу частину: приклади, доведення виучуваного матеріалу, власні думки тощо.

    Анотація (лат. — зауваження, примітка) — це невелика (10—20 рядків) узагальнювальна характерис­тика книги або статті, що інколи містить і їх оцінку; слу­жить для ознайомлення зі змістом книги, а також для орі­єнтування в пошуках потрібного матеріалу.

    Реферат (лат. — доповідати, повідомляти) це не­великий цілісний виклад матеріалу, у якому коротко, але з мотивуванням, визначеннями і висновками викладено основні ідеї, положення статті або кількох статей, книг; ін­коли дається власне ставлення до них.

    Рецензія (лат. — огляд, обстеження) — це ко­ротка оцінка виучуваного матеріалу. У ній дається виклад суті проаналізованого матеріалу (статті, книги, доповіді, лекції), розглядається зміст його і форма, відзначаються переваги і недоліки, робиться узагальнення. Оцінні су­дження мають бути переконливо аргументовані.

    Цитата— дослівно відтворений фрагмент з книги. Використовують її для під­твердження власної думки; необхідно вказати автора, на­зву його роботи, місце і рік видання, а також сторінку.

    Усі наведені види записів використовуються в різних комбінаціях, залежно від поставлених цілей і завдань са­мостійної роботи.

    4. Зв’язок самостійної роботи з навчально-дослідною роботою студента (НДРС).

    Науково-дослідна робота студентів вищого навчально­го закладу є одним із напрямів їх самостійної роботи, важ­ливим чинником підготовки висококваліфікованих спеці­алістів.

    Загальні засади НДРС. Науково-дослідна робота сту­дентів охоплює два взаємозв'язаних аспекти:

    а) навчання студентів елементів дослідної діяльності, організації і методики наукової творчості;

    б) наукові дослідження, які здійснюють студенти під керівництвом професорсько-викладацького складу.

    Зміст і характер науково-дослідної роботи студентів визначаються:

    — проблематикою науково-дослідної і науково-мето­дичної діяльності кафедр, факультетів, вищого навчаль­ного закладу загалом;

    — тематикою досліджень, що здійснюються кафедра­ми у творчій співпраці із виробництвом;

    — умовами дослідної роботи студентів, наявністю бази дослідження, можливостей доступу до потрібної наукової інформації, наявністю комп'ютерної техніки, наявністю кваліфікованого наукового керівництва.

    Зміст і структура НДРС забезпечує послідовність її за­собів і форм відповідно до логіки і послідовності навчаль­ного процесу. Це зумовлює спадкоємність її методів і форм від курсу до курсу, від кафедри до кафедри, від однієї дис­ципліни до іншої, поступове зростання обсягу і складності набутих студентами знань, умінь і навичок у процесі вико­нання ними наукової роботи.


    1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

    Поиск по сайту:



    Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)