АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Окремі положення Загальної частини

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  4. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  5. Визначення об’єму тіла або його частини
  6. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  7. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  8. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  9. Державний стандарт початкової загальної освіти
  10. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ
  11. Загальнi положення
  12. Загальна характеристика і основні положення законопроекту

Тема 1. Співучасть у злочині

Поняття співучасті у злочині. Визначення поняття співучасті у злочині в чинному КК. Спірні питання щодо співучасті у злочині в науці кримінального права. Об'єктивні та суб'єктивні ознаки співучасті. Підстави кримінальної відповідальності за співучасть у злочині.

Види співучасників злочину за чинним КК. Кримінально-правова характеристика злочинної діяльності виконавця, організатора, підбурювача і пособника. Межі кримінальної відповідальності співучасників злочину.

Форми співучасті у злочині. Питання про форми співучасті в науці кримінального права. Спів виконавство і співучасть з розподілом ролей як форми співучасті у злочині. Кримінально-правова характеристика форм співучасті у злочині, передбачених у ст. 28 КК − група осіб, група осіб за попередньою змовою, організована група, злочинна організація; проблеми їх розмежування.

Відповідальність та кваліфікація дій співучасників при різних формах співучасті. Кримінальна відповідальність співучасників та організаторів і учасників організованих груп і злочинних організацій

Спеціальні питання відповідальності співучасників. Співучасть у злочині зі спеціальним суб’єктом. Ексцес виконавця. Види ексцесу виконавця. Кваліфікація дій співучасників при ексцесі виконавця, невдалому підбурюванні або пособництві. Особливості добровільної відмови при співучасті у злочині.

Причетність до злочину. Поняття причетності до злочину та підстави кримінальної відповідальності за неї. Види причетності: заздалегідь не обіцяне приховування злочину; заздалегідь не обіцяне придбання чи збут майна, добутого злочинним шляхом; потурання злочинові: неповідомлення про злочин. Відмінність причетності до злочину від співучасті у злочині. Сучасні тенденції кримінально-правового регулювання окремих форм причетності до злочину.

Тема 2. Множинність злочинів

Поняття множинності злочинів в кримінальному праві. Юридична характеристика множинності злочинів. Відмежування множинності злочинів від одиничних злочинів: триваючих, продовжуваних, складених.

Повторність злочинів. Специфічні ознаки повторності злочинів. Відображення повторності злочинів в чинному КК. Види повторності. Кримінально-правове значення повторності злочинів.

Сукупність злочинів. Специфічні ознаки сукупності злочинів. Види сукупності злочинів: ідеальна, реальна. Відмінність сукупності злочинів від конкуренції норм. Кримінально-правове значення сукупності злочинів.

Рецидив злочинів. Специфічні ознаки рецидиву злочинів. Відображення рецидиву злочинів в чинному КК. Види рецидиву: загальний і спеціальний, простий і складний. Значення рецидиву для кваліфікації злочину і для призначення покарання.

Тема 3. Обставини, що виключають злочинність діяння

Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння. Проблеми класифікації цих обставин в науці кримінального права.

Необхідна оборона як обставина, що виключає злочинність діяння: поняття, ознаки, умови правомірності. Характеристика та ознаки посягання як підстави для оборони. Ознаки захисту при необхідній обороні. Перевищення меж необхідної оборони. Уявна оборона: поняття та вплив на кваліфікацію. Провокація оборони.

Затримання особи, яка вчинила злочин як обставина, що виключає злочинність діяння: поняття, ознаки та умови правомірності. Відмінність від необхідної оборони. Поняття перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.

Крайня необхідність як обставина, що виключає злочинність діяння: поняття, ознаки, умови правомірності. Відмінність крайньої необхідності від необхідної оборони. Перевищення меж крайньої необхідності, проблеми відповідальності за порушення умов правомірності спричинення шкоди в стані крайньої необхідності.

Фізичний або психічний примус як обставина, що виключає злочинність діяння. Вирішення питання про кримінальну відповідальність при фізичному примусі, а також при психічному примусі.

Виконання наказу або розпорядження як обставина, що виключає злочинність діяння. Поняття і ознаки законного наказу. Поняття явно злочинного наказу або розпорядження. Проблеми відповідальності особи, яка віддала явно злочинний наказ або розпорядження, і особи, яка виконала такий наказ.

Діяння, пов’язане з ризиком. Поняття виправданого ризику, його підстави та ознаки. Види ризику у науці кримінального права. Умови, за яких ризик не визнається виправданим.

Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації. Поняття суб’єкта заподіяння шкоди. Відповідальність при перевищенні меж заподіяння шкоди.

Тема 4. Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття кримінальної відповідальності. Кримінальна відповідальність як різновид юридичної відповідальності. Ознаки кримінальної відповідальності. Різні точки зору щодо змісту кримінальної відповідальності в науці кримінального права.

Форми реалізації кримінальної відповідальності. Критерій для розрізнення форм реалізації кримінальної відповідальності − передбачений законом спосіб реалізації кримінальної відповідальності. Змістовна характеристика форм реалізації кримінальної відповідальності: покарання; звільнення від покарання та його відбування. Спірні питання щодо юридичної природи звільнення від кримінальної відповідальності.

Поняття звільнення від кримінальної відповідальності. Юридична природа та соціально-правові передумови існування інституту звільнення від кримінальної відповідальності в сучасному кримінальному праві. Підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

Види звільнення від кримінальної відповідальності за чинним КК. Загальна характеристика та особливості звільнення від кримінальної відповідальності: звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності; спеціальні види звільнення від кримінальної відповідальності, передбачені в Особливій частині Кримінального кодексу України.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)