АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційний виступ та його основні особливості

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  4. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  5. Види виступів. «Індивідуальний стиль оратора».
  6. ВИДИ І ЖАНРИ ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ
  7. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  8. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  10. Вопрос 12.Публічний виступ.Жанри публічних виступів
  11. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  12. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.

ЛЕКЦІЯ № 5.

ПІДГОТОВКА ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ РІЗНИХ ВИДІВ

Цілі:

в результаті вивчення цієї теми у студентів повинні бути сформовані:

знання: щодо формування загального уявлення про кожний з видів публічного виступу (інформаційний, самопрезентація, розповідь про подію, протокольно-етикетний, розважальний, переконливий); щодо особливостей використання видів публічного виступу в діяльності викладача; щодо послідовності підготовки до публічного виступу;

уміння: застосовувати правила, прийоми та способи підготовки публічного виступу; уміти дотримуватися послідовності підготовки до публічного виступу; сформувати вміння здійснювати публічні виступи в різних жанрах.

План

5.1. Інформаційний виступ та його основні особливості.

5.2. Самопрезентація. Розповідь про подію. Протокольно-етикетний виступ.

5.3. Розважальний виступ. Переконливий виступ, його основні особливості.

Рекомендована література: [53], [58], [60], [79].

1. Мицич П. Как проводить деловые беседы.- М., 1987.

2. Павлова Л.Г. Спор, дискуссия, полемика.- М.,1991.

3. Педагогическая риторика / Под ред. Н.А. Ипполитовой.- М., 2001.

4. Шейнов В.П. Искусство убеждать – М., 2001.

 

Основні терміни і поняття: інформація, пояснення та інструкція, оголошення, анотація, лекція, доповідь, повідомлення, самопрезентація, автобіографія, оповідання, тост,переконуюча промова,власне переконливий виступ,диспут, суперечка, дискусія, полеміка, дебати, обмін думками.

 

Інформаційний виступ та його основні особливості.

Інформаційний виступ. Найбільш поширеними видами інформаційних виступів є: інформація; пояснення, інструкція; оголошення, анотація, лекція, доповідь, повідомлення, усна відповідь, автобіографія.

Інформація (лат. Informatio – роз’яснення)– це коротке усне повідомлення про певні факти, події, діяльність.

Її завдання – цікаво розповісти про факти, її властивості: вона повинна бути короткою, містити факти і бути новою, цікавою для слухачів.

Типові назви для інформаційних виступів: "Це цікаво", "У світі цікавого", "Цікаві факти".

Інструкція (лат. Instructio – введення, настанова) або пояснення повинні бути короткими і зрозумілими. Наприклад, треба пояснити як користуватися електричними приладами, як користуватися устаткуванням в лабораторії (швейними машинами, станками тощо). Пояснювати слід крок за кроком і переходити до наступного кроку тільки тоді, коли переконалися, що попередній крок ваш співрозмовник зрозумів.

Пояснення може бути і навчальним: так, викладач або вчитель використовує пояснення для короткого викладення навчального матеріалу на уроці або занятті.

Оголошення – це повідомлення про щось, оповіщення. Виступаючи з оголошенням, треба говорити повільно, чітко, повторюючи найважливіші місця. Наприклад, час і місце збору (якщо ви робите оголошення про недільну поїздку за місто); треба передбачити всі труднощі, які можуть виникнути у людей, охочих скористатися цим оголошенням, сказати, що потрібно обов'язково взяти з собою, коли плануєте повернутися, що робити тим, хто запізниться до призначеного терміну (такі будуть обов'язково).

Якщо ви робите оголошення про майбутнє свято або концерт, треба закінчити запрошенням всіх прийти на це свято, повторивши місце проведення і час початку. Особливо важливо повторювати оголошення, в яких повідомляється про скасування раніше оголошеного заходу або про його перенесення.

Пам'ятайте, що при усному оголошенні, слухачі погано розуміють і запам'ятовують дати, час, цифри, їх треба кілька разів повторити під запис або записати на дошці.

Анотація (лат. Annotation – зауваження, примітка) – це стисла узагальнена характеристика книжки, статті, рукопису, фільму тощо, яка розкриває ідейну спрямованість, зміст, структуру та інші особливості твору. Анотації змісту книг часто друкуються в самих цих книгах, а анотації фільмів іноді можна побачити на коробках відеокасет. Це робиться для того, щоб покупець міг відразу дізнатися про що книга або фільм. Усна анотація зазвичай робиться в інформаційних або рекламних цілях.

Лекція – це навчальний, науковий або науково-популярний виступ фахівця, в якому розкривається будь-яка тема.

Доповідь – розгорнуте повідомлення, яке розкриває важливу наукову або суспільно-політичну проблему. Після доповіді проблема обговорюється, доповідачу задають питання. Доповіді можуть тривати від 15-20 хв. до 1 год. і більше.

Повідомлення – це невелика доповідь з якого-небудь окремого питання. Повідомлення можуть доповнювати основну доповідь.

Усна відповідь – це розповідь про вивчене (в присутності викладача або самостійно). Усна відповідь повинна показати, що ви знаєте найголовніше з того питання, яке задано. У ньому треба визначити терміни, назвати основні факти і привести приклади, а також зробити висновок.

Загальні правила підготовки інформаційних виступів.

Мета будь-якого інформаційного повідомлення – дати відомості про той або інший предмет, причому так, щоб слухачам це було цікаво. Бажаний результат будь-якої інформаційної промови – слова слухачів: "Як цікаво!".

Дуже важливо використовувати різні способи подання матеріалу. Треба кілька разів повторити основні положення, привести яскравий приклад, записати під час виступу на дошці цифри, дати, проілюструвати свій виступ малюнками, схемами, ілюстраціями і т. ін.

Загальні правила, яких повинні дотримуватися при підготовці інформаційних виступів будь-якого типу:

1. Інформаційний виступ повинен містити нову для слухачів інформацію.

2. Він повинен бути актуальним, тобто цікавим для них зараз, в даний момент.

3. Необхідно дати повну інформацію в виступі.

4. Треба зацікавити слухачів в отриманні нової додаткової інформації по даній темі.

5. Інформаційний виступ повинен містити кілька конкретних фактів.

6. Такий виступ повинен містити два-три розділи (пункту плану), не більше.

7. Виступ повинен бути коротким.

8. Чітко переходити від одного пункту до іншого.

9. Не використовувати багато жестів.

10. Не говорити занадто емоційно.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)