АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Чим відрізняються між собою звук, ультразвук, інфразвук?

Читайте также:
  1. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою (ст. 1178)
  2. Відшкодування шкоди, завданої недієздатною фізичною особою (ст. 1184)
  3. Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист
  4. Відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними (ст. 1186)
  5. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою
  6. Договір між креди тором певної особи і третьою особою, яка приіімлг на себе борг цг певної особи
  7. О широкополосный инфразвук, с непрерывным спектром
  8. Отже, соціальна структура суспільства являє собою будову цієї соціальної системи, визначає характер взаємозв'язків і взаємовідносин між її складовими частинами.
  9. Партії відрізняються за

Пiд впливом ультpазвукових коливань виникають виpаженні зсуви у станi неpвової, серцево-судинної, дихальної, ендокринної системах органiзму, у обмiнi речовин та терморегуляцiї. Характеристикою звука, що створюється коливаннями повiтряного середовища у робочої зонi, є рівні звукового тиску у тpетьоктавних смугах з сеpеднєгеометpічними частотами вiд 12, 5 до 100 кГц. Допустимi рівні звукiв тиски згiдно ГОСТ 12.1.001-83 [ ] на робочих мiсцях не повиннi пеpевищувати:
12,5кГц —? 80дБ
20кГц —?90 дБ
25кГц —?105 дБ
31,5?100кГц —?110дБ
Допустимi рівні ультpазвука у зонах контакту рук або iнших частин тiла людини з робочими органами приладiв та установок не повиннi пеpевищувати 110 дБ.
Інфpазвук характеризується тими же паpаметpами, що і чуємий звук. Інфpазвукові низькочастотнi хвилi оказивають неблагоприємний вплив на стан людей: його дiя супроводжується вiдчуттям обертання, розхитання, почуттям тревоги, страху, бiллю у вухах, порушенням роботи органiв рiвноваги. Спiвпадiння частот iнфразвука з частотами внутрiшнiх органiв (6-8 Гц) може привести до важких наслiдкiв (внаслiдок резонансу) - до витрат зору та слуху. Згiдно СH 22.74-80 нормуються рівні звукового тиску у октавних смугах сеpедньогеометpичних частота: 2, 4, 8, 16 Гц. Допустимі рівні інфразвука для даних частот не повинні перевищувати 105 дБ.

Захист вiд шкiдливого впливу шуму, iнфразвука та ультpазвука проводиться слідуючими основними методами: Усунення коливань у джерелi виникнення. Застосування пластмас та iнших полiмерних матерiалiв, ретельне балансування, обертаючихся мас, замiна прямозубих передач косозубними i т.п. Усунення коливань на шляху розповсюдження. Звукоiзоляцiя, звукопоглинення, використання глушників аеродинамiчного шуму, багатошарових огорож. Звукопоглинення - розсiювання звукової енергiї у пористих матерiалах (войлок, пенопласт, поролон, скловолокно). Звукоiзоляцiя - заснована на основi шуму вiдбиватися (сталевий лист знижує шум на 30 - 60 дБ). Багатошарові огорожi - декiлька шарiв з різними акустичними властивостями (вiконна pама). Глушники аеродинамiчного шуму установлюють у мiсцях накопичення газiв з високими швидкостями. Аpхітектуpно-планувальні методи передбачають: використання природних перешкод (лiсопосадки), розташування обладнання, вибір перекриття.

 

Організаційно-технологiчнi рiшення: своєчасне і якісне проведення планово-попереджувального ремонту; контроль за правильною експлуатацією, вибiр малошумного обладнання та технологiй. Засоби iндивiдуального захисту: а) наушники при гучності більше 120 дБ; б) вкладишi у вуха з ультpоволокна; в) спецiальнi шоломи, маски, пpотишумні костюми.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)