АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні рекомендації

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  5. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  6. Допомоги та загальні принципи її надання
  7. З ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» РОЗДІЛ «ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ
  8. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  9. Загальні вимоги
  10. Загальні вимоги
  11. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ ВАНТАЖНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБІТ
  12. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СИСТЕМ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ ПІД ТИСКОМ

Лабораторна Робота № 5

Тема: Пошук даних в мережі Інтернет

Мета: навчитися здійснювати пошук необхідної інформації в Інтернеті з використанням пошукових серверів мережі.

Обладнання: спеціалізована учбова лабораторія, в якій розгорнена локальна обчислювальна мережа з підключенням до глобальної мережі Інтернет. На ПК встановлені ОС Windows і клієнтська програма браузер Internet Explorer

Призначення: вивчити прийоми роботи з різними пошуковими систе­мами Інтернет, придбати навички роботи з пошуку, збереженню і викори­станню інформації за профілем підготовки.

 

Загальні рекомендації

Для полегшення пошуку необхідних даних в Інтернеті створюються спеціальні пошукові сервери, які збирають і зберігають характеристики документів в своїх базах даних. При зверненні до пошукового сервера на його ім'я у вікні відкривається сторінка, що містить каталоги по різних темах (наука, спорт, погода, новини і т. д.) і елементи для здійснення контекстного пошуку.

Завдяки наявності каталогів можна вести спрямований пошук необхід­них даних, переглядаючи їх вміст.

Крім цього, пошукові сервери виконують контекстний пошук, тобто пошук по вмісту документів, використовуючи власні бази даних. На сторінці є спеціальне поле, в якому задається запит: ключові слова для пошуку або їх комбінація з використанням логічних операторів «І» («+»), «АБО» («,»), «НІ» («-») і ін. У відповідь на запит видається список документів з посиланнями на відповідну адресу з поясненням і/або коротку анотацію документа.

Якість пошуку і кількість знайдених документів багато в чому зале­жить від коректності запиту і розмірів бази даних сервера. Наприклад, воно буде відрізнятися для запитів «МЕНЕДЖМЕНТ» і «МЕНЕДЖМЕНТ + ПІДПРІЄМСТВО». На сторінці зазвичай є довідка по складанню запиту, з якою доцільно познайомитися перед виконанням пошуку.

З метою проведення первинного пошуку по конкретній темі доцільно використати пошукові каталоги. Для фахівців, добре знайомих з ресурса­ми мережі Інтернет за своєю спеціальністю, більш корисний пошук за ключовим словами.

Найпопулярнішими є такі пошукові сервери:

www.altavista.com

www.yahoo.com

www.list.ru

www.rambler.ru

www.aport.ru

www.meta-ukraine.com

www.el.visti.net

та ін.

Для багатьох користувачів пошукові сервери є відправною точкою для роботи в мережі. Це призвело до появи порталів - універсальних мережних ресурсів, що мають у собі набір сервісів і полегшують навігацію по мережі за своїми межами. Вони містять пошукову машину, каталог ресурсів, поштову систему, доріжки новин і т. д. (my.yahoo.com, www.altavista.com і ін.).

Розглянемо стисло роботу з популярним російським пошуковим сер­вером Rambler. Для входу на сервер досить просто набрати його адресу в полі адреси (якщо вже були звернення до даного сервера, можна ско­ристатися списком, що розкривається в полі адреси або записом в Жур­налі). Http-адреса сервера - http://www.rambler.ru/.

У разі необхідності можна змінити поточне кодування символів прямо у вікні: відповідні кнопки знаходяться в полі назви сервера. Вище, над рекламною вставкою (вона називається banner), розташоване поле вве­дення ключових слів для пошуку. Слово «Найти» праворуч - це кнопка для запуску процесу пошуку користувачем. Ресурси Інтернет класифіко­вано по категоріях Rambler's Top 100 (100 найпопулярніших категорій), крім того, на сторінці розташований перелік ще декількох популярних категорій інформації. Всі категорії являють собою гіперпосилання, по яким користувач може завантажити відповідні сторінки з необхідною інформа­цією, новинами, рекламою і т. п. з сервера Rambler або іншого сервера (рис. 5.1)

Рис. 5.1. Титульна сторінка пошукового сервера Rambler

 

Знайдена з допомогою Rambler інформація за ключовим словами, на­приклад Pentium 4 (ці слова у вихідному потоку інформації будуть виділені напівжирним шрифтом), виводиться на екран. Інформація містить посилання на відповідний сервер із знайденою сторінкою, пояснення і/або короткий витяг з документа. Користувач може виконати розширений де­тальний запит до сервера, скориставшись кнопкою «Расширенный поиск» титульної сторінки Rambler. Цей запит дає змогу задати ряд умов пошуку інформації, щоб істотно звузити область пошуку і збільшити відсоток «влу­чень». Можна задати такі умови пошуку.

· де шукати інформацію;

· обмеження за часом створення документів;

· форма виведення;

· мова документа;

· різноманітні режими пошуку;

· сортування знайденої інформації і ін.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)