АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лижні маршрути

Небезпеки зимового маршруту рідко бувають несподіваними, а це дає можливість завчасно підготуватися до них. Вони зумовлені кліматичними умовами і природними перешкодами. Погодні умови в зимовому маршруті можуть не тільки ускладнити вплив інших небезпек, але й самі собою являють загрозу для життя і здоров’я людини.

Холод. В зимовій подорожі людина підлягає тривалому і безперервному впливу холоду. Успішне завершення лижного походу залежить насамперед від опірності організму людини холоду, яка визначається загальним фізичним здоров’ям, а також підготовленістю нервової системи. В зимових подорожах найістотніша небезпека – надмірна втома, яка супроводжується втратою самоконтролю, загальною психічною пригніченістю і апатією. Тому набуття досвіду зимових походів повинне бути поступовим, і це має більше значення, ніж при інших видах туризму.

Снігопад. Випадання сирого снігу при сильному вітрі в умовах снігового рельєфу являє собою істотну небезпеку для здоров’я і потребують прийняття мір проти обмерзання одягу і відморожень, уміння швидко поставити намет чи спорудити укриття в снігу.

Вітер. Може призвести до втрати рівноваги і падіння, викликає охолодження організму. В результаті його тривалого впливу настає переохолодження організму.

Завірюха і хурделиця, у поєднанні з сильним вітром, морозом і снігопадом, значно збільшують негативний вплив на організм кожного окремого фактору, що призводить до обмороження і прискорює переохолодження. Завірюха і хурделиця мають негативний вплив і на морально-психічний стан людини. У слабких часто спостерігається зниження морального тонусу, стан апатії, притупляється мислення, важко зосередитися для виконання навіть найпростіших логічних операцій. Знижується здатність боротися за життя.

Обмежена видимість (туман, сутінки, темнота, полярна ніч) ускладнюють орієнтування і правильну оцінку реальної обстановки: визначення дійсної стрімкості схилів, лавинної небезпеки, наявності урвищ і тріщин. Найрозумніший вихід при поганій видимості – зупинити рух.

Сонце небезпечне опіками очей. Сонячною сліпотою можна захворіти не тільки в сонячний день, але і в хмарний. Для захисту очей необхідно користуватися сонцезахисними окулярами, краще з оранжевим склом, через яке в хмарний день і туманну погоду найкраще вимальовуються нерівності снігового покриву.

Раптове похолодання після відлиги небезпечне. Взуття і одяг вкриваються льодовою кіркою, що не зберігає тепло. Тільки швидка організація бівуака і зігрівання біля вогнища і в спальному мішку (попередньо перевдягнувшись у щось сухе) може запобігти від тяжких наслідків.

Природні перешкоди, що ускладнюють лижний маршрут, зумовлені засніженим рельєфом і зимовою гідрографією. Найбільш поширена перешкода лижних маршрутів – схили. Рух по них можливий тільки при відсутності лавинної небезпеки. Для забезпечення безпеки важливо, щоб учасники походу володіли різними прийомами руху і самострахування, а також вчасно застосовували надійні засоби страхування і самострахування.

Замерзлі водоспади. При русі по них можна провалитися в місця незамерзлої води.

Замерзлі річки й озера. Найнебезпечніше проходження ділянок з тонким льодом чи засніжених промоїн, які утворюються в місці впадіння в озеро (річку) річки чи витікання річки з озера, а також біля крутих увігнутих берегів на різних вигинах русла. Темні місця повинні бути завчасно виявлені й обійдені.

Велику небезпеку мають джерела з теплішою водою вдалині від берега. Єдина ознака такої промоїни льоду – вода, що виступила на лижні. Таке місце слід обійти.

Нальоди можуть стати причиною падінь і травм при спусках по них на лижах на ділянках з крутим падінням русла річки. Спускатися на таких ділянках необхідно в кішках. Рух по сирих нальодах призводить до намокання взуття і одягу, наслідком чого можуть бути відмороження і простудні захворювання.

Тріщини на льодовиках. Попадання в тріщину можливе на лижних і гірських маршрутах, що проходять через льодовики, що небезпечні закритими тріщинами. Утворюються в закритих вигинах, в місцях перегину льодовика і при виході льодовика в широку долину. Рухатися по льодовику необхідно в зв’язках.

Вибираючи район лижної подорожі, важливо знати його особливості: наявність стійкого снігового покриву, тривалість світлового періоду, рельєф місцевості і лавинонебезпечність, характер снігу, метеоумови, наявність лісу, заселеність, можливі шляхи швидкого виходу до населених пунктів.

Для лижних маршрутів характерні наступні травми: пошкодження зв’язочного апарату голіностопних і колінних суглобів, переломи кісток гомілки. Поширене відмороження пальців рук і ніг, п’яток, зап’ястей, кінчика носу, вух і щік. Трапляються випадки опіків полум’ям вогнища і гарячою їжею.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)