АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність і склад оборотних коштів підприємства

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення, його склад.
  2. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  3. Амплітуди спектральних складових відгуку НЕ
  4. Аналитический учет материалов на складе и в бухгалтерии.
  5. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  6. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  7. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  8. Б) Кадровий склад
  9. Безспірне списання коштів державного бюджету для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  10. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  11. Безспірне списання коштів з рахунків боржника
  12. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам

Тема 2. Капітал підприємства: оборотні кошти

 

1. Сутність і склад оборотних коштів підприємства.

2. Визначення потреби в оборотному капіталі (нормування оборотних коштів).

3. Оцінка ефективності використання оборотних коштів підприємства.

 

Сутність і склад оборотних коштів підприємства.

 

Оборотні кошти разом з основними є найважливішим елементом (фактором) виробництва. Неодмінною умовою для здійснення підприємством господарської діяльності є наявність оборотних коштів (оборотного капіталу). Недостатня забезпеченість підприємства оборотними коштами паралізує його діяльність і призводить до погіршення фінансового стану.

Оборотні кошти – підприємства складаються з оборотних фондів та фондів обігу.

До оборотних фондів відноситься частина засобів виробництва, що витрачається в кожному виробничому циклі і повністю переносить свою вартість на вироблену продукцію.

Оборотні виробничі фонди включають:

- виробничі запаси;

- незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва;

- витрати майбутніх періодів.

 

- Виробничі запаси - це предмети праці, підготовлені для запуску у виробничий процес. В їх складі можна, у свою чергу, виділити наступні елементи: сировина, основні і допоміжні матеріали, паливо й пальне, покупні напівфабрикати і комплектуючі вироби, тара і тарні матеріали, запасні частини для поточного ремонту та інші.

 

- Незавершене виробництво й напівфабрикати власного виробництва.

Незавершене виробництво - це предмети праці (матеріали, деталі, вузли, вироби), що вступили у виробничий процес і перебувають у стадії обробки або зборки.

Напівфабрикати власного виробництва - предмети праці, не закінчені повністю виробництвом в одних цехах підприємства і що підлягають подальшій обробці в інших цехах того ж підприємства.

 

- Витрати майбутніх періодів - кошти, які витрачаються в даному періоді, але відносяться на собівартість продукції майбутнього періоду: витрати на розробку й освоєння випуску нових виробів, витрати на придбання науково-технічної й економічної інформації, витрати на передоплату періодики й ін.

 

Фонди обігу - це частина оборотних коштів підприємства які забезпечують безперервність виробничого процесу. До фондів обігу відносяться:

- готова продукція на складі підприємства;

- готова продукція, відвантажена, але ще не оплачена замовниками;

- грошові кошти на розрахункових рахунках підприємства;

- грошові кошти в касі підприємства;

- грошові кошти в незавершених розрахунках й ін.

 

Співвідношення між окремими елементами оборотних коштів або їхніх складових частин називається структурою оборотних коштів. Для вивчення складу й структури оборотні кошти групуються по чотирьох ознаках:

1) сферах обігу;

2) елементах;

3) охопленню нормуванням;

4) джерелах фінансування.

 

По сферах обігу оборотні кошти розподіляються на оборотні виробничі фонди (сфера виробництва) і фонди обігу (сфера обігу). Оборотні кошти функціонують одночасно в сфері виробництва й у сфері обігу, проходячи три стадії круговороту: постачання, виробництво й збут (реалізація). Наочніше круговорот оборотних коштів виглядає таким чином:


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)