АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пункт 4

Читайте также:
  1. Вводные устройства, распределительные щиты, распределительные пункты, групповые щитки
  2. Виды и состав земель населенных пунктов. Особенности правового режима земель различных по статусу населенных пунктов: ЗАТО, наукоградов, городов федерального значения.
  3. Вопрос 1 пункт б) Закон о трех колосках
  4. Вопрос 2 пункт а) Система власти и управления
  5. Вопрос 2 пункт с) Реформа Хрущева Косыгина.
  6. Выберите в пункте 51 классификацию экономических систем согласно институциональному подходу.
  7. ГОРОДА И СЕЛЬСКИЕ НАСЕЛЕННЫЕ ПУНКТЫ
  8. До пункту 2.3.1 Інструкції про проведення виконавчих дій
  9. Заголовок таблицы печатается полужирным шрифтом размером 14 пунктов и при необходимости может быть продолжен на следующей строке с выравниванием по центру области печати заголовка
  10. Земли населенных пунктов. (19.11.2011)
  11. КОМПЛЕКТНЫЕ, СТОЛБОВЫЕ, МАЧТОВЫЕ ТРАНСФОРМАТОРНЫЕ ПОДСТАНЦИИ И СЕТЕВЫЕ СЕКЦИОНИРУЮЩИЕ ПУНКТЫ
  12. Маркування аеродромного пункту перевірки VOR

Принципи управління – це загальні зв’язки між явищами та подіями які відбуваються між різними елементами керуючої та керованої систем.

Принципи управління:

1. Поділ праці. Метою поділу праці є виконання роботи більшої за обсягом і кращої за якістю при тих же зусиллях. Це досягається за рахунок скорочення числа цілей на які повинні бути спрямовані увага та зусилля працівників. Цей принцип стосується всіх видів діяльності як управлінської так і не управлінської.

2. Єдність і взаємозв’язок повноважень і відповідальності. Повноваження – це обмежене право розпоряджатися ресурсами організації для виконання поставлених завдань. Делегування повноважень – це передача повноважень. Повноваження керівника – управляти роботою підлеглих працівників. Відповідальність означає необхідність звітувати про виконану роботу перед тим хто надав повноваження. Повноваження не можуть надаватися без відповідальності.

3. Єдина дисципліна. Дисципліна – це пошана до угоди між фірмою та працівником. Дисципліна припускає забезпечення покори старанності і зовнішнього прояву пошани. Суть дисципліни в менеджменті це не підпорядкування одного працівника іншому, а угода про єдність дій, планів і праці працівників, поєднання їх обопільних інтересів. Завдання керівника це встановити угоди між працівником і фірмою з яких виникає дисципліна. Дисципліна передбачає справедливе застосування санкцій (покарань) якщо порушена угода між працівником і фірмою.

4. Єдиноначальність. У кожного підлеглого повинен бути тільки один безпосередній начальник. Один безпосередній начальник який віддає йому розпорядження і накази, підлеглий звітує про свою роботу тільки перед цим начальником. Решта керівників може виступати по відношенню підлеглого тільки в ролі радників чи консультантів. Цей принцип сприяє чіткому поділу праці в організації.

5. Єдність спрямованих дій. Кожна група працівників яка хоче досягти єдиної мети повинна бути об’єднана в своїй роботі єдиним планом і мати одного керівника. В організації всі підрозділи повинні бути об’єднані єдиним планом у межах загальної цілі організації і робота кожного працівника повинна сприяти досягненню цієї цілі.

6. Поєднання індивідуальних інтересів з загальними. Інтереси одного працівника або групи працівників не повинні перевищувати інтереси організації в цілому. Цей принцип повинен здійснюватися на базі поєднання інтересів і бути взаємовигідним для працівників і організації. В західних компаніях поєднання індивідуальних інтересів із загальними будується на пріоритеті інтересів окремої особи оскільки від розвитку і задоволення інтересів особи багатішає і організація і держава.

7. Винагорода і стимулювання персоналу. Дія цього принципу спрямована на забезпечення відданості та підтримки працівників і працівники повинні отримувати справедливу винагороду за свою роботу. Існують різні види оплати праці – погодинна, поштучна, поденна, за кінцевий результат. Чим більше видів оплат використовує організація тим більше задовольняються працівники. Винагорода і методи оплати праці повинні бути справедливими і задовольняти як працівників так і організацію.

8. Сполучення централізації та децентралізації управління. Централізація управління організацією означає що важливі повноваження сконцентровані на верхньому рівні управління (президент компанії чи рада директорів). Децентралізація управління означає передачу важливих повноваження керівникам більш нижчих рівнів управління і такі підрозділи отримують господарську самостійність. В менеджменті важливо досягти оптимального сполучення централізації і децентралізації управління.

9. Принцип ієрархії (скалярний ланцюг) скалярний ланцюг це ланцюг команд від керівника вищого рівня до керівників нижчого рівня. Ієрархічність ланцюга команд передбачає строгу підпорядкованість нижчої ланки ланцюга вищій ланці. По цьому ланцюгу рухаються накази, розпорядження, службова інформація і документація, різні інструкції також звітна інформація рухається з низу в гору по цьому ланцюгу.

10. Єдиний порядок. Цей принцип використовується до речей і по відношенню до працівників. Для людей цей принцип означає що кожен працівник має мати своє робоче місце.

11. Справедливість та рівність. Справедливість – це сполучення доброти та правосуддя. Рівність – це рівність перед законом і суспільством. В організації всі працівники рівні.

12. Стабільність робочого місця для працівника. Цю стабільність порушує плинність кадрів. Плинність кадрів означає звільнення працівників за власним бажанням, якщо плинність кадрів перевищує 5% за рік це негативно впливає на діяльність організації оскільки порушується склад персоналу. Вважається що чим довше працівник працює в організації тим краще для організації.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)