АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біотичні фактори

У природних умовах мікроорганізми перебувають під впливом різноманітних біотичних факторів - це всі форми впливу мікроорганізмів один на одного, на рослини, тварин і людину.

Розрізняють дві форми симбіозу (спільного існування): асоціативна (сприятлива) і антагоністична.

Асоціативні форми симбіозу:

• метабіоз - такий вид симбіозу, коли створюються умови для послідовного розвитку одних мікроорганізмів за рахунок продуктів життєдіяльності інших;

мутуалізм - це співіснування, в основу якого покладене спільне існування в природі аеробних і анаеробних бактерій. Аероби, поглинаючи кисень створюють умови, необхідні для анаеробів;

синергізм - посилення фізіологічних функцій мікроорганізмів при спільному культивуванні. Наприклад, молочна кислота створює сприятливі значння рН для розвитку дріжджів;

комменсалізм - форма співіснування коли один організм живе за рахунок іншого, не приносячи йому шкоди. Наприклад нормальна мікрофлора тіла людини.

Антагоністичні форми симбіозу:

· антагонізм -стосунки, при яких один організм сповільнює або припиняє розвиток іншого за рахунок продуктів життєдіяльності. Наприклад, молочнокислі та гнильні бактерії при квасінні капусти;

· антибіоз пов'язаний із здатністю одного виду мікро­організмів виділяти антибіотики, які пригнічують життєдіяльність інших мікроорганізмів;

· паразитизм - стосунки, при яких спільне існування одному із симбіотів приносить вигоду, а іншому - шкоду. Наприклад, хвороботворні мікроорганізми й віруси, збудники інфекційних хвороб;

· хижацтво - позаклітинний паразитизм. Це явище найчастіше спостерігається в намулі водоймищ.

G Зверніть увагу

Продуцентами антибіотиків можуть бути міцеліальні гриби, деякі бактерії, актиноміцети. Антибіотики використовуються в якості ефективних лікувальних препаратів, в якості добавок до корму молодняку тварин і птиці.

& 2.Антропогенні фактори.

Антропогенні фактори - це вид екологічних факторів, які є наслідком господарської діяльності людини, в процесі чого проходить забруднення оточуючого середовища. поліетилен та інші). Багато із цих речовин не підлягають розкладанню природнім

Основним джерелом забруднення водоймищ є побутові та промислові стічні води. Найбільш поширеними забруднювачами навколишнього середовища є пестициди, ПАР, які є основою сучасних миючих засобів, синтетичні полімери (пластмаси, шляхом і накопичуються в об'єктах зовнішнього середовища. В результаті цього виникає небезпека потрапляння їх у харчовий ланцюг і міграцію в організм людини.

В результаті дії антропогенних факторів виникає порушення екологічної рівноваги в біосфері.

& 3. Роль мікроорганізмів в охороні навколишнього середовища.

Мікроорганізми можуть здійснювати біодеградацію (руйнування) і детоксикацію (знезаражування) ряду забруднень води і ґрунту.

Усі стічні води перед спуском у відкриті водойми підлягають очищенню. Обробка стічних вод здійснюється на очисних спорудах і має забезпечувати такий ступінь очищення, який би дозволив використовувати водойми в якості джерел господарсько-питного і промислового водопостачання.

Широкого розповсюдження набули біологічні методи очищення стічних вод, котрі засновані на використанні біохімічної діяльності мікроорганізмів.

Біологічні методи очищення поділяють на аеробні й анаеробні.

Аеробне біологічне очищення проводиться в природних і штучних умовах при доступі повітря, коли органічні речовини окислюються до сірководню, аміаку та нітритів. Очищення в природних умовах проводиться шляхом фільтрування стічних вод через шари ґрунту на полях зрошення або полях фільтрації. Поля зрошення після фільтрації стічних вод використовують для вирощування овочів.

Обидва способи називають фунтовими, тому що стічні води повільно просочуються через шар ґрунту товщиною 1,5-2м, активний шар фунту складає 10 см. При таких способах очищення в фільтруючому шарі фунту затримуються до 99% мікроорганізмів, очищена стічна вода по дренажних трубах надходить у відкриті водоймища.

Використовують біологічні (очисні) стави - штучні, послідовно з'єднані неглибокі водоймища, де біологічне очищення засноване на тих же процесах, що й під час природного самоочищення водоймищ.

Штучні методи очищення передбачають створення споруд для очищення стічних вод - у біофільтрах і аеротенках, де принципи очищення наближені до природних та інтенсифікуються шляхом насичення стічних вод киснем. Біологічному очищенню передує механічне. Біологічне очищення перебувається за участі біоплівки у біофільтрах або шматків активного намулу в аеротенках. Біоплівка і активний намул є складними біоценозами, де відбувається окислення забруднених стічних вод із подальшим відстоюванням для звільнення від біоплівки або намулу.

Анаеробне біологічне очищення. Для анаеробного розкладу забруднених стічних вод влаштовують штучні очисні споруди: метантенки, септиктеки і двоярусні відстійники. В них відбувається біологічна обробка твердої фази стічних вод, котру складають осад з решіток із попередніх відстойників та надлишковий намул та біоплівка із біофільтрів та біотенків.

Незалежно від типу очисних споруд у них відбуваються різноманітні мікробіологічні процеси, де беруть участь цілий комплекс анаеробних мікроорганізмів. У результаті складні органічні сполуки твердої фази перетворюються в рідкі та газоподібні. Наприклад, метан складає 60-65%, і його використовують як паливний газ.

G Зверніть увагу

Нормальна робота біологічних очисних споруд порушується якщо встоки попадають токсичні або неприродні органічні, синтетичні речовини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)