АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні поняття. Залежність густини від температури і солоності

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  4. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  5. Взаємозалежність між синдромом і помилковим символом циклічного коду (7, 4)
  6. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  7. Визначення солоності пресервів
  8. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  10. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  11. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.
  12. Держава і церква: основні моделі взаємодії

Лекція № 5

Тема: ГУСТИНА МОРСЬКОЇ ВОДИ. ВОДНІ МАСИ ОКЕАНУ

Основні поняття. Залежність густини від температури і солоності

У фізиці густина будь-якої речовини визначається масою одиниці об'єму цієї речовини і вимірюється в кг/м3 або г/см3. За рахунок со­лоності густина морської води дещо більша за густину прісної води, яка становить 1000 кг/м3. Зв'язок між густиною і параметрами, які її визначають (солоністю, температурою і тиском), нелінійний, тому її визначають за емпіричними формулами, наведеними в "Океаногра­фічних таблицях". У цих формулах, окрім фізичної густини, застосо­вують поняття питомої ваги (вага одиниці об'єму води, Н/м3) і пито­мого об'єму (величина, обернена густині, м3/кг).

При визначенні густини, питомої ваги і питомого об'єму морської води в океанології використовують не абсолютні, а відносні характе­ристики. Так, густина морської води визначається як відношення її густини при конкретних температурі, солоності і тиску до густини ди­стильованої води при 4 °С та нормальному атмосферному тиску і позначається символом . Завдяки солоності морської води ця величина завжди більша одиниці. Наприклад, при солоності 35 %о і температурі 20 °С = 1,02478. Для зручності використовується також скорочена форма запису - умовна густина σТ:

σТ = ( -1)·103 (1)

Значенню в наведеному прикладі відповідає σТ = 24,78.

Аналогічні підходи застосовуються і при визначенні питомої ваги та питомого об'єму.

Залежність густини від температури і солоності. Густина морської води з підвищенням солоності завжди збільшується, оскільки при цьому у воді збільшується кількість речовин, які мають більшу питому вагу, ніж вода.

При зміні температури густина морської води змінюється за більш складним законом. На відміну від прісної води, яка має найбільшу густину при температурі 4 °С (при більш низьких чи більш високих температурах густина прісної води знижується), температура найбіль­шої густини морської води ɵ і температура її замерзання t змінюють­ся залежно від солоності води.

Води із солоністю до 24,7 %о називаються соло­нуватими (розпрісненими), а із солоністю понад 24,7 %о - морськими.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)