АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інтегральна оцінка рівня стійкого розвитку регіонів України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Агальна характеристика конституційного права України.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  6. Адміністрації України М.Я.Азаров
  7. Адміністрація Президента України
  8. Акти Верховної Ради України
  9. Акти Президента України
  10. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  11. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  12. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України

Відповідно до запропонованої методики попередньо був проведений аналіз та оцінювання досягнутого рівня регіонів України за напрямками соціального, економічного та екологічного розвитку.

В результаті дослідження виявлено, що в Україні існує значна регіональна диференціація як соціального, так і економічного та еко­логічного розвитку.

Дані свідчать про дещо меншу диференціацію регіонів Ук­раїни за рівнем соціального розвитку порівняно з диференціацією еко­номічного розвитку, проте показник диференціації рівня екологічного рівня розвитку регіонів суттєво перевищує рівні диференціації соціаль­ного та економічного розвитку. Така велика диспропорція у рівні роз­витку складових регіональної системи обумовлює необхідність удоско­налення регіональної політики вирівнювання міжрегіональних відмінно­стей.

За рівнем соціо-еколого-економічного розвитку жоден із регіонів України не досяг нормативного значення І"ее = 0,85, розра­хованого як середнє для десяти країн-лідерів.

Пороговий рівень соціо-еколого-економічного розвит­ку Ккл = 0,58, розрахований як середнє для постсоціалістичних країн, перевищило одинадцять регіонів, а саме: АР Крим, Закарпатська, Карпатська, Полтавська, Одеська, Дніпропетровська, Львівська, Хмельницька, Волинська, Харківська, Миколаївська, Запорізька та Тернопільська області, які за матрицею типології знаходяться в стані загрози.

Однак для встановлення рівня стійкого розвитку регіонів необхідно визначити рівень збалансованості функціонування регіональної си­стеми. Динаміка коефіцієнтів збалансованості свідчить що найнижчий рівень збалансованості демонструють Київська, Тер­нопільська, Чернівецька, Луганська, Хмельницька області. З ураху­ванням запасу збалансованості, що становить кут відхилення норма­тивного вектора соціо-еколого-економічного розвитку від ідеально­го 12,5 (0,22 радіана), можна зробити висновки про те, що розвиток регіональних систем зі значенням коефіцієнта збалансованості, ви­щим від нормативного - 0,78%, (АР Крим, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської та Черкаської областей), є збалансованим. Ре­шта регіональних систем знаходяться в розбалансованому стані.

Аналізуючи отримані результати, можна зробити висновки щодо направленості розбалансування регіональних систем. Так, найбільш розбалансованими є такі групи регіонів: на фоні відставання або нормативного значення доповнюючих складових регіональної системи рівень соціального розвитку випереджає в Івано-Франківській, Сумській та Чернівецькій областях, економічного — в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Одеській та Полтавській, екологічного розвитку — в Житомирській, Закарпатській, Кіровоградській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській областях, де розрахункові значення перевищують норма­тивне значення відповідних показників збалансованості. Відставання рівня економічного розвитку у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській, екологічного в Івано-Франківській, Київській, Сумській, Харківській області від нормативного значення перекошує розвиток регіональних систем у бік соціального розвитку. Таким чином, ситуація, що склалася в регіонах України, потребує вдос­коналення регіональної політики, яка враховувала б існуючі перекоси в напрямках стійкого розвитку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)