АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ультраструктура м'язів

М'яз складається із безлічі м'язових волокон, покритих збудливою мембраною. У саркоплазмі м'язового волокна розташовані міофібрили, які відокремлені одна від одної саркоплазматичним ретикулумом (СР). Кожна з них включає протофібрили: тонкі нитки - актин і товсті - міозин.

СР - це мережа, утворена зі з'єднаних між собою цистерн, трубочок та пухирців. На мембранах СР працює кальцієва помпа, яка накачує іони кальцію із саркоплазми у порожнину ретикулума, в результаті чого створюється градієнт їх концентрації між саркоплазмою і СР (концентрація іонів кальцію складає 10"3 М усередині СР і 10'7 М - у саркоплазмі). До цистерн СР тісно прилягають так звані Т-трубочки, поверхневі мембрани яких втискуються перпендикулярно у м'язове волокно. Вони оточують кожну міофібрилу і таким чином сполучаються своїми порожнинами з міжклітинним середовищем (рис. 14).

Будова протофібрил. Міозинова нитка містить групу міозинових білкових молекул. Кожна молекула складається з довгої частини ("хвоста"), до кінця якої під кутом прикріплена рухома головка, яка може повертатися відносно довгої частини. "Хвости" розташовані поздовжньо у міозиновій нитці, а головки випинаються назовні, утворюючи містки. Основа містка має АТФ-азну активність (здатність розщеплювати АТФ із вивільненням енергії). На кінці містка розташована молекула АТФ. У спокої АТФ-аза і АТФ просторово роз'єднані, оскільки вони мають однойменний негативний заряд і відштовхуються одна від одної, тому АТФ у спокої не розщеплюється.

Актинова нитка складається з глобулярних молекул білка актину, об'єднаних у два ланцюжки і закручених у подвійну спіраль. У борозенках цієї спіралі через рівні проміжки розташований інший білок - тропонін, що складається з трьох субодиниць, одна з яких, кальмодулін, у спокої закриває активний центр актину, тому міозинові містки не можуть приєднатися до нього. Кальмодулін має підвищену спорідненість до іонів кальцію, у разі з'єднування з яким змінює свою просторову конфігурацію і відкриває активний центр актину під час м'язового скорочення.

М'язове волокно скелетних м'язів має поперечну посмугованість - регулярно чергуються світлі і темні ділянки. Це зумовлено взаєморозташуванням актинових і міозинових ниток. Нитки актину фіксовані до 2-мембран і розміщені упоперек міофібрил. Відстань між двома сусідніми 2-мембра-нами називається саркомером. Кінці міозинових ниток вклинюються між кінцями актинових ниток. Пучок міозинових ниток, які локалізовані у певному порядку всередині саркомера, у світловому мікроскопі має вигляд темної смуги через подвійне променезаломлення у поляризованому світлі (анізотропії). Ця темна смуга називається А-диском. По обидва боки від А-диска розташовані світлі ізотропні ділянки - тонкі нитки, що містять тільки І-диски. У результаті такого чергування світлих і темних смуг міофібрили виглядають під мікроскопом посмугованими.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)