АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проведення фронтальних занять з розвитку зв'язного мовлення

 

Проведення цих занять у спеціальній групі істотно відрізняється від проведення аналогічних занять у масовій групі.

 

По-перше, на заняттях по розвитку мови протягом одного місяця проводяться всі види робіт у рамках двох лексичних тем. Наприклад, у вересні 1-го року навчання це можуть бути наступні теми: "Осінь", "Фрукти. Овочі". Види робіт з кожної теми плануються з урахуванням загально дидактичного принципу: від простого до складного. Розберемо це на прикладі однієї лексичної теми "Свійські тварини".

 

На початку місяця доцільно розглянути живий об'єкт (кішку або щеня), потім кілька картинок із зображеними на них свійськими тваринами (корова з телям, кінь із лошам і т.п.). Потім можна зрівняти по картинках, наприклад, свиню й собаку а5о корову й вівцю. Ще пізніше - розібрати й переказати короткі розповіді про декілька свійських тварин. А наприкінці місяця - приступити до відтворення дітьми коротких описових розповідей, де вихованці відтворять весь засвоєний матеріал. Така концентрація на певній темі, своєрідна "лексична замкнутість", дозволяє непохитно формувати узагальнюючі поняття, детально проробляти кожну лексичну тему, значно

поповнювати недостатній словниковий запас дітей, поетапно формувати в них зв'язну мову.

 

По-друге, протягом тривалого часу, доки зв'язна мова в дітей не розів'ється в достатній ступені, на фронтальних заняттях використовуються тільки "прості" види робіт: читання, розбір розповідей і казок, розглядання об'єктів, сюжетних картинок, переказ коротких текстів і т.п. Недоцільно на початку навчання жадати від дітей переказу об'ємних текстів, складання оповідань-описів, придумування казок, розповідей і ін. Колективне розучування віршів проводиться тільки тоді, коли більшість дітей уже опанували правильну вимову.

 

(Розучування віршів, коли відтворені дитиною звуки ще дефектні, може тільки закріпити неправильну вимову.)

 

По-третє, на відміну від масової групи, тут на заняттях по розвитку мови поірібле уточнення значної кількості понять. Наприклад, при розгляді теми "Свійські тварини" це будуть не тільки такі поняття як вим'я, грива, копита, але й такі як п'ятачок, роги й т.п. Крім того, необхідно буде заучувати назви більшості дитинчат тварин, професій людей, що доглядають за тваринами; такі поняття, як свинарник, корівник, і т.п..

 

І, нарешті, в-четвертих, на заняттях по розвитку мови всі види робіт повинні бути забезпечені наочним матеріалом. Не слід включати в програму ігри й вправи, позбавлені зорової опори, особливо на початковому етапі навчання. До цього зобов'язують мовні труднощі дітей, особливості їхньої уваги, сприйняття й мислення. Природно, що вихователеві доводиться готовити значно більше посібників, чим його колегам з масових груп.

 

Проведення занять по розвитку мови з урахуванням лексичних тим вимагає великої кількості наочного матеріалу. Це - набори предметних і сюжетних картинок, різноманітні посібники для дидактичних ігор, пейзажні картини, набори іграшок і предметів.

 

Весь названий матеріал доцільно зберігати в групі, в однакових пронумерованих коробках, на які заводиться картотека посібників.

 

Літературу для занять корисно систематизувати з урахуванням лексичних тим: "Тварини й птахи", "Пори року", "Місто", "Праця людей", "Родина" і т.п.

 

При такому підході полегшується планування занять по розвитку мови, підбір текстового й наочного матеріалу, вибір літератури для читання у вільний час і в остаточному підсумку зростає ефективність роботи.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)