АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Таким чином для реакції другого порядку час напівперетворення і константа швидкості реакції зворотньо пропорційні початковій концентрації вихідної речовини со

Читайте также:
  1. Будьте для людей таким, каким вы хотите, чтобы Бог был к вам.
  2. В норме женщина этого мужчины не имеет желания иметь другого мужчину и представляет свою интимную жизнь только с этим мужчиной.
  3. Визнана у встановленому порядку претензія.
  4. Вопрос 12. Чье восприятие образа другого человека более объективно?
  5. Встановлення формули дослідницької речовини
  6. Герменевтика Другого.
  7. Глава пятая: Принимать законодательство кого-нибудь другого, кроме Аллаха есть ширк в божественности и господстве.
  8. Дотация - бюджетные средства, предоставляемые бюджету другого уровня бюджетной системы РФ на безвозмездной и безвозвратной основах для покрытия текущих расходов (ст. 6 БК РФ).
  9. ДРУГОГО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ
  10. ЕЛЕКТРОЛІТИЧНА ДИСОЦІАЦІЯ. ОБМІННІ РЕАКЦІЇ В РОЗЧИНАХ ЕЛЕКТРОЛІТІВ. ГІДРОЛІЗ СОЛЕЙ
  11. Енергія ядерної реакції
  12. Задача 4. Препарат вводять внутрішньовенно за допомогою інфузомату. Який показник встановлює, скільки часу необхідно для досягнення рівноважної концентрації в крові?

Таким чином,час напівперетворення реакції першого порядку не залежить від початкової концентрації вихідної речовини і зворотньо пропорційна константі швидкості реакції.

Для простої (елементарної) реакції другого порядку в випадку,коли реагують однакові молекули і с1=с2=с, кінетичне рівняння виглядає таким чином:

υ=kс², або υ=kсAсB

со-с =k τ

Сос

час напіврозпаду дорівнює: τ½ = 1

Kсо

Таким чином для реакції другого порядку час напівперетворення і константа швидкості реакції зворотньо пропорційні початковій концентрації вихідної речовини со.

Для елементарної реакції третього порядку в випадку однакових реагуючих речовин,коли с1=с2=с3 = с, кінетичне рівняння зображене в наступному виді:

υ=kс³

4.Визначення порядку реакції

Розглянемо визначення порядку реакції способом підстановки на прикладі розкладу сахарози:

C12H22O11 + H2O→ C6H12O6 ( фруктоза) + C6H12O6( глюкоза)

Згідно з експериментальними даними,первина концентрація сахарози C0, згідно даній концентрації C за час τ змінюється таким чином:

Час від початку реакції,хв. 0 1435 4315 7070 14170 19815 29925
Відношення 3/3 1 1,081 1,266 1,464 2,117 2,857 4,692
Константа швидкості реакції першого порядку,формули k=1 1 n с0 τ с до 10 5     5,43 5,47 5,39 5,29 5,30 5,36
Константа швидкості реакції другого порядку,формули со-с =k τ сос до 10³     5,64 6,10 6,56 7,88 9,37 13,24

Константа швидкості реакції розкладу сахарози,розрахована по кінетичному рівнянню першого порядка,дорівнює (5,36 +0,5) 10 -5хв -1 і практично постійна,другого порядка – (5,64 – 13,24)10‾ ³м³/(хв·моль),тобто непостійна в часі.Звідси,треба вважати,що реакція розкладу сахарози являється реакцією першого порядку,хоч і бімолекулярна.Для цієї реакції молекулярність і порядок реакції не зберігаються.

5.Поняття про активні частини і енергію активації

Для пояснення закономірностей відбування хімічної реакції і розрахунку констант швидкостей були запропоновані дві теорії:теорія активних зіткнень Аррениуса и теорія перехідного стану Ейринга і Поляні.

Теорія активних зіткнень виходить з того,що хімічна взаємодія можлива тільки при зіткненні частин.Але до хімічної взаємодії призводить не кожне зіткнення,а тільки те,коли ударяються активні частинки,які мають достатній запас енергії.

Надлишок над середньою енергією молекул потрібний для початку хімічної взаємодії називається енергією слотивації. Наприклад,в реакції H2r = І2пар = 2HІr

При температурі 300º за одну секунду відбувається 10 31 зіткнень,але тільки 10 14 закінчуються хімічним взаємозв´язком(при концентрації компонентів 1 моль/л).В загальному виді для гомогенної системи,яка складається з двух компонентів A і B, реакція між ними буде можливою,якщо вони будуть мати мінімальний запас(рівень) енергії Еакт, який забезпечить хімічну взаємодію.

ΔH 2- Е1

Тепловий ефект реакції Е1- енергія частин в момент зіткнення, взаємодії,яка не закінчується

Еакт- енергія в момент зіткнення активних частин

Е 2- енергія зіткнення

Теорія перехідного стану дозволяє більш точно обрахувати Еакт та константи швидкостей. Вона була запропонована в 30-і роки ХХ сторіччя. Згідно цій теорії умовою ходу реакці є створення нестабільного проміж уточного комплексу за рахунок перерозподілу зв’язків в реагуючих молекулах. Проміжуточрий комплекс, в свою чергу, може образуватися тільки у тому випадку, якщо реагуючі частинки обладають енергією не меншою, чим енергія активаціії перихідношо стану. Наприклад, система з Н2 і J2 образують HJ, якщо молекули Н2 та J2 обладають достатньою енергією для образування проміжного комплексу.

H - H H H H H

+ _____!!

I - I I I I I

Теорія перехідного комплексу доповнює теорію активтих зіткнень. Структура перехідного комплексу має велике значення, тому що константа швидкості в кінетичному рівнянні залежить від константи рівноваги процесу образування перехідного комплексу.

K1 K2

A+B ↔ A…B… C… → AB+C

K_1

 

Образування активного комплексу потребує деякої енергії активації, розпад же є самопроізвольним. Тому швидкість реакції дорівнює кількості активних комплексів, які проходять через енергетичний бар’єр за одиницю часу в напрямку хода реакції.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)