АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль та місце ЕА в системі управління виробництвом

Читайте также:
  1. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  2. Адреса регістра управління завершується на: 11
  3. Актуальність проблеми управління освітою
  4. Аналіз є однією із функцій управління
  5. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  6. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  7. БП. Управління людським капіталом
  8. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  9. В СИСТЕМІ ЕЛЕКТРОЗВ'ЯЗКУ
  10. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  11. Видатки та кредитування місцевих бюджетів
  12. Виконавче провадження у системі юрисдикційної діяльності 11

Суть економічного аналізу.

Аналіз означає розчленовування, розкладання досліджуваного об'єкта на частини, елементи, на внутрішньо властиві цьому об'єкту складові. У науці і на практиці застосовуються різні види аналізу: фізичний, хімічний, математичний, статистичний, економічний і ін. Вони відрізняються об'єктами, цілями і методикою дослідження. Дослідження природних явищ, технічні дослідження дозволяють знаходити зв’язки між різними складовими частинами цих явищ, факторами, що на них впливають за допомогою технічних засобів, приладів, теоретичних залежностей. Економічний аналіз, на відміну від інших, відноситься до абстрактно-логічного методу дослідження економічних явищ. ЕА в суч. розумінні має декілька значень: 1) це діяльність системи аналітичних установ щодо збору, обробки даних, які характеризують соц.-екон. процеси, що відбуваються на п-ві; 2) це наука, яка має свій предмет і методи. Предметом ЕА є причинно-наслідкові зв'язки економічних явищ і процесів. Об'єктами ЕА є економічні результати господарської діяльності. Наприклад, виробництво і реалізація продукції, її витрати, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, фінансові результати виробництва. Метод ЕА –– це наукове дослідження або підхід до вивчення аналізу, тобто те основне, що властиво йому як науці. Він має конкретні риси, що характеризують окремі його елементи.

Технічними прийомами економічного аналізу є різноманітні засоби обробки джерел інформації, їх систематизації, оцінки впливу тих чи інших факторів на показники, що досліджуються, порівняння показників, приведення їх у порівняний вид.

Резерви в економічному аналізі застосовуються для визначення невикористаної частини ресурсів внаслідок неефективного і неповного використання потенціалу підприємства. У цьому випадку виникає задача використання резервів шляхом здійснення заходів щодо усунення причин перевитрати ресурсів. Метою ЕА є виявлення резервів подальшого підвищення ефективності виробництва в результаті детального аналізу техніко-економічних і фінансових показників господарської діяльності підприємства і його підрозділів, вивчення і аналіз факторів зовнішнього середовища, кон’юнктури ринку, попиту на продукцію, що виробляється на підприємстві; обґрунтування планів підприємства і сприяння їх виконанню; обґрунтування заходів реалізації виявлених резервів.

Роль та місце ЕА в системі управління виробництвом.

У системі методів управління виробництвом аналіз діяльності підприємств дає можливість здійснювати контроль за виробництвом, економічно обґрунтовувати управлінські рішення, виявляти і більш повно використовувати резерви виробництва..

Основним джерелом інформації для аналізу господарської діяльності є дані бухгалтерського обліку. Так, перші розробки методики економічного аналізу стосувалися саме бухгалтерського обліку й обмежувались переважно рахунковою перевіркою та аналізом балансу. У наш час економічний аналіз перетворився на одну із важливих функцій управління виробництвом. Він відіграє провідну роль при виробленні та обґрунтуванні управлінських рішень.

Під час аналізу економічні показники порівнюються з показниками минулих періодів, інших підприємств, нормативними та плановими даними; визначаються позитивні та негативні величини впливу факторів на показники, що аналізуються, з’ясовуються причини їх зміни; формулюються висновки і пропозиції.

При опрацюванні управлінських рішень ураховуються різні аспекти: політичний, соціальний, психологічний, правовий, організаційний, економічний, ринковий та ін. Економічний аналіз є джерелом інформації переважно економічного аспекту, який є провідним. Його необхідно враховувати при прийнятті будь-якого державного і господарського рішення на всіх рівнях управління виробництвом.

При економічному аналізі вирішуються такі завдання:

1) проведення оцінки досягнутого рівня і виконання планів господарської діяльності підприємством,

2) визначення базових показників планування виробничо-фінансової діяльності окремих підрозділів і підприємства в цілому на майбутній період;

3) здійснення контролю виконання планів, а також виконання намічених заходів;

4) виявлення і вимірювання впливу різних факторів на показники господарської діяльності підприємства, що аналізується, вивчення причин відхилень;

5) виявлення додаткових резервів господарської діяльності,

6) прогнозування результатів господарської діяльності,

7) перевірка оптимальності та обґрунтованості управлінських рішень на всіх стадіях управління;

8) контроль за здійсненням господарського і внутрішньогосподарського розрахунку,

9) узагальнення результатів аналізу, формулювання висновків і пропозицій щодо використання отриманих Вирішення зазначених завдань сприяє удосконаленню управління виробництвом, виконанню планів і підвищенню ефективності діяльності підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)