АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Евристична бесіда

Читайте также:
  1. Бесіда.
  2. Евристична стадія

Практичне заняття № 1

Тема: Жюльєн Сорель – «простолюдин, який обурився проти свого низького походження». Етапи кар’єрного зросту Жульєна. Конфлікт головного героя з суспільством як сюжетний стрижень роману, внутрішня драма героя – наслідок цього конфлікту. Ідеали головного героя та логіка його поведінки. Причини трагедії Жульєна Сореля. Своєрідність змалювання теми кохання. Жіночі образи роману. Глибокий психологізм зображення духовного розвитку особистості.

Фронтальне опитування.

Питання.

· Які спільні факти біографії ви знайшли у Стендаля та Жюльєна Сореля, головного героя роману «Червоне і чорне»?

· На скільки етапів можна поділити життєвий шлях Жюльєна Сореля?

· З якими соціальними верствами Франції XІX ст. ми зустрічаємося, спостерігаючи за сходженням Жюльєна Сореля?

Художній аналіз текста.

Питання (до І глави «Провінційне місто», ІІ глави «Пан мер», ІІІ глави «Майно бідних», ІV глави «Батько і син», V глави «Переговори»).

· Де починаються події роману «Червоне і чорне»? Прочитайте опис містечка.

· Що здається чужинцеві, який вперше потрапляє у Вер’єр?

· Що, на думку Стендаля, змінилося у містечку після падіння Наполеона? Доведіть думку текстом

· Чому мешканці Вер’єра так дорожать своїм краєм?

· Що найбільш вражало у виразі обличчя мера пана де Реналь?

· Який талант мав пан мер?

· Чого соромиться пан де Реналь? Як ви гадаєте, чому?

· Тлумачний словник так визначає слово «престиж» – це громадська оцінка суспільної вагомості індивіда; авторитет.

З чого в містечку Вер’єр складається громадська оцінка»?

Яка потреба виникла у пана Регаля для його престижу?

Що змусило пана де Реналь взяти гувернера для своїх дітей?

Як батько Жюльєна перевершив самого пана мера?

· Що керує всім у Вер’єрі?

 

Евристична бесіда.

Завдання: проаналізуйте етапи життя героя й визначте: до злету чи падіння вони належать.

А. Жюльєн на посаді вихователя дітей мера міста пана де Реналя. Побачивши, що подобається пані де Реналь, вирішує закохати її в себе й використати це для просування вгору. Це падіння чи злет?

Б. Герой з огидою герой ставиться до подарунків пані де Реналь. Це падіння чи злет?

В. Жюльєн намагається грати роль «світського лева», але викликає лише сміх, адже йому бракує досвіду. Ці його намагання відлякують пані де Регаль. Під впливом темпераменту юнак забуває про роль і починає палати щирою пристрастю і домагається взаємності.

Незважаючи на романтику пристрасних почуттів, Жюльєн пізнає суспільство, «де на перший план виступають різні складні інтриги».

В Безансонській семінарії Жюльєн вважає, що серед обмежених і нерозвинених семінаристів він легко стане першим учнем.. І він дійсно стає першим, але не «своїм», не здобуває поваги, адже в очах посередності бути надто розумним – гріх гордині. Даремно Жюльєн силкується стати, як «усі». «…І після багатьох місяців невпинних зусиль Жюльєн усе ще мав вигляд людини, що мислить».

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)